Volle maan en slecht slapen? 

Volle maan en slecht slapen

Wat hebben volle maan en slecht slapen met elkaar te maken? Steeds meer mensen merken dat het invloed heeft op elkaar en dat zij veel slechter slapen dan normaal wanneer dat het volle maan is. Hoe ziet dat dan precies? Daar leggen we je graag wat meer over uit. Het is namelijk een interessant onderwerp en volle maan en slecht slapen hebben meer met elkaar gemeen dan we nu waarschijnlijk denken. 

Meer over volle maan en slecht slapen

Het is gemiddeld eens in de 29 dagen volle maan. Hier is sprake van als de zon, de maan en de aarde op één lijn liggen. De aarde bevindt zich dan in het midden. Als we dan zelf kijken dan zullen wij zien dat de maan het meest verlicht wordt en dat zal dan gebeuren door de zon.

Het kan er echt voor zorgen dat we dan lastiger kunnen slapen. Sommige mensen ervaren het iedere maand weer dat zij een of twee nachten slecht slapen maar ze hebben geen idee waarom. Het zou kunnen dat het nu wel helder is, dus even in de gaten houden of het dan ook volle maan is. Je weet dan dat volle maan en slecht slapen echt met elkaar samen kunnen gaan! 

Hoe komt het dat we slecht slapen bij volle maan?

Dit is een goede vraag. Er is wel onderzoek naar gedaan maar het is nog niet helemaal te verklaren wat nou de invloed is van volle maan op onze slaap. Je zou eigenlijk denken dat het logisch is dat we minder goed slapen omdat het dan erg helder is, het is veel lichter buiten. Als je namelijk goed en diep wil slapen, dan moet het echt goed donker zijn.

Maar er is nog meer, want de maan stuurt ook de oceaan aan, dit heeft te maken met aantrekkingskracht van de maan die dan weer invloed heeft op de getijden van de oceaan. We bestaan zelf ook grotendeels uit water en misschien reageert ons lichaam dan ook wel op de maan als de wateren er ook op reageren? Het zou zomaar kunnen, niets is bewezen, maar ook dat kan weer een logische verklaring zijn.

Onderzoek naar slecht slapen en volle maan

Zoals net al aangegeven zijn er wel een aantal onderzoeken gedaan naar de invloed van slecht slapen en volle maan. Er zijn verschillende uitkomsten uit naar voren gekomen, die lichten we nu even kort toe. Er is een studie gedaan onder ruim 600 Deense kinderen tussen de 8 en 11 jaar oud. Zij slapen tijdens de volle maan langer geeft het onderzoek aan. Maar een andere studie onder ruim 300 volwassenen laat weer zien dat mensen moeite hebben met slapen wanneer het volle maan is. Dan is er nog een ander onderzoek waarbij 33 volwassenen drie jaar lang zijn gevolgd. Tijdens volle maan lagen alle mensen langer wakker. Ze sliepen dan ook minder en de kwaliteit van de slaap zelf was ook veel minder dan wanneer het geen volle maan is.

Wat astrologen zeggen over slecht slapen en volle maan

Slecht slapen en volle maan kan ook nog bekeken worden vanuit het oogpunt van astrologen. Zij geven aan dat er zeven effecten zijn die volle maan kan hebben op je slaap en dat zijn de volgende:

 • Je kunt moeilijker slapen. Dit kan omdat je lichaam grotendeels uit water bestaat en de maan kan dan invloed hebben op je stemming en ook op je mentale toestand. Je kunt wat drukker zijn (je geest) en daardoor slaap je ook lastiger.
 • Het kan zijn dat je je rusteloos voelt. Je valt hierdoor ook moeilijker in slaap en veel mensen ervaren wanneer het volle maan is dat zij ook rusteloos zijn.
 • Remslaap kan verstoord worden bij volle maan. Dit is je diepte slaapfase en dan zal je hartslag ook versnellen, net als je ademhaling.
 • Je zal meer actief dromen. Hierdoor ben je ook in de ochtend minder uitgerust want het kost je in de nacht veel meer energie.
 • Je denkt dat je minder slaap nodig hebt. Maar je hebt altijd genoeg slaap nodig, dus het zou kunnen dat je dan eerder wakker wordt, je voelt je dan ook energieker.
 • De kans is groot dat je langer op wil blijven bij volle maan. Het kan zijn dat je je onrustig voelt maar dat hoeft niet zo te zijn. Het kan ook zijn dat je je nog energiek gevoel voelt om wat te doen of om gewoon op te blijven.
 • Moeite hebben met opstaan kan ook bij volle maan. Volle maan zou je emoties kunnen verhogen en daardoor kan opstaan lastiger zijn.

Invloed slecht slapen en volle maan bij jou

Het kan zijn dat jij ook al hebt gemerkt dat je slecht slaapt als het volle maan is. Het kan ook zijn dat je nog niets in de gaten hebt en geen idee hebt waarom je af en toe eens wakker ligt. Dit kan natuurlijk altijd eens voorkomen. Je kunt een drukke dag hebben gehad, ergens over piekeren of wat anders. Een goede hoofdkussen of zijslaapkussen kan ook al positieve invloed hebben op je nachtrust.

Maar het is wel eens goed om bij te houden dat wanneer je eens slecht slaapt, of dat het dan ook volle maan is. Je zou het een tijdje bij kunnen houden en dan kun je zelf nagaan of dat het hier ook invloed op heeft bij jou. Sommige mensen merken het goed, anderen merken niets, maar het is wel interessant om eens te weten welke invloed de volle maan op jouw slaapgewoonten heeft.

   Kussen tips
   Enable registration in settings - general