Niet kunnen slapen door hoesten? 7 tips om weer te kunnen slapen

Hoesten in je slaap

Het is vervelend als je niet kunt slapen omdat je continu moet hoesten. Het kan erg storend zijn voor je eigen nachtrust (en die van andere gezinsleden). Met name wanneer dat je verkouden bent heeft je lichaam de rust echt nodig, je moet goed slapen. Overdag verbruik je namelijk veel meer energie omdat je veel moet hoesten en niet fit bent.

Je moet ook goed nagaan wat de oorzaak is waarom dat je niet kunt hoesten. Is het omdat je griep hebt of verkouden bent? Heb je last van hooikoorts? Heb je een ontsteking? Rook je? Is er sprake van droge lucht in huis? Tal van oorzaken, maar ook hier kun je wat aan doen als je weet wat bij jou de mogelijke oorzaak is. Daarnaast hebben we nog wat algemene tips voor je om beter te kunnen slapen als je de hele nacht moet hoesten. Lees deze door en dan kun je kijken wat er voor jou werkt om beter te kunnen slapen.

Tip 1: Raam open of raam dicht?

Om een keuze te maken of je je raam open of dicht moet doen in de nacht, moet je kijken naar jouw situatie. Als je last hebt van hooikoorts, dan is het verstandig om overdag in de zomermaanden de ramen dicht te houden. Pollen zijn overdag actief en komen dan naar binnen. Ze hangen dan in je slaapkamer en als je gaat slapen dan adem je deze in en dan kun je hierdoor last krijgen van deze ‘prikkels’ en gaan hoesten. Je zou ook een luchtfilter kunnen laten plaatsen zodat de lucht gezuiverd kan worden.

Tip 2: Hoogte matras

Als je vaak last hebt van hoestbuien in de nacht, dan moet je eens kijken hoe dat het is gesteld met je matras. Je zou je matras wat kunnen verhogen en dat doe je dan aan de hoofdkant. Hierdoor kun je slijm wat makkelijker ophoesten en los laten komen. Je neus is hierdoor ook minder snel verstopt en dan krijg je ook minder last van die vervelende hoestbuien.

Tip 3: Gebruik honing

Als je een infectie hebt op je bovenste luchtwegen dan kan honing een goed effect hebben om in te nemen. Honing kan op een natuurlijke en ook op een veilige manier je symptomen wat verminderen. Je zou de honing in de thee kunnen doen en dan lekker warm op kunnen drinken.

Tip 4: Effect van warme thee

Probeer maar eens om een kopje warme thee te drinken voordat je gaat slapen. Dit kan je keel rustiger maken en dus echt kalmeren. Het slijm lost dan ook beter op, het wordt dunner en daardoor kun jij het dan ook beter verwerken. Je gaat dan ook wat minder hoesten en dat komt omdat je keel dan minder geïrriteerd is.

Tip 5: Warme douche of een bad

Slijm komt goed los bij een hoge luchtvochtigheid. Er komt stoom van het water wanneer dat jij een warme douche of een warm bad neemt. Hierdoor maak je je luchtwegen vrij en als je een kleine badkamer hebt is dat ideaal want dan krijg je al snel veel stoom. Adem dan een paar keer goed in, je gaat dan al snel verbetering voelen en je hebt dan last van minder slijm en gaat dan ook vanzelf minder hoesten. Het beste kun je dit doen net voordat je gaat slapen, dan kun je namelijk rustiger in slaap vallen en hopelijk ook een nacht beter doorslapen.

Tip 6: Hoe is de luchtvochtigheid?

Vaak heb je in je badkamer een hoge luchtvochtigheid, maar in de slaapkamer kan dat ook goed zijn. Als je een droge lucht hebt dan kan dat zorgen voor irritatie in je keel en neus. Hierdoor kan de hoest ook worden veroorzaakt. Wanneer dat er sprake is van meer vocht in de lucht, dan zorgt dat er ook voor dat je symptomen verminderen. Je zou zelfs een speciale luchtbevochtiger aan kunnen schaffen en deze op je nachtkastje kunnen plaatsen.

Tip 7: Diverse middeltjes

Sommige mensen gebruiken hoesttabletten, snoepjes om de keel vochtig te houden of een hoestdrankje of neusspray. Dit zou je ook kunnen helpen, maar je moet er dan wel voor waken dat je dit niet te vaak gaat doen en dat het geen gewoonte gaat worden. Het beste kun je proberen op een natuurlijke manier alles open te houden, denk hierbij aan het plaatsen van een geschilde ui naast je bed. Hierdoor is je neus vaak ook wat meer open en dat kan ook helpen om sneller van je verkoudheid en hoestbuien af te komen. Een slaaprobot kan je ook helpen bij het in slaap vallen.

Als je naar bed gaat en iedere keer wakker wordt van het hoesten, moet je dus eerst goed kijken naar de oorzaak. Als je er niet achter komt kun je altijd een keer naar de huisarts gaan als het echt niet beter wordt. Maar het is ook aan te raden om onze tips te gebruiken en dan na te gaan of je dan beter door kunt slapen.

Het zal per nacht anders zijn, maar probeer er goed aan te denken wat je doet, waar het vandaan kan komen en hoe dat je hier op in kunt spelen. Hoesten is soms ook wel fijn omdat je dan weet dat het slijm niet vast gaat zitten bij je longen. Maar in de nacht kan het alleen maar vervelend zijn want je hebt je nachtrust nodig, probeer daarom onze tips.

      Kussen tips
      Enable registration in settings - general