De 5 beste donskussens

Goed slapen is belangrijk. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je dag goed en fris kunt starten. Dat is belangrijk. En een kussen draagt daaraan bij. Zaak dus om ervoor te zorgen dat je over een goed kussen beschikt. Een donskussen in dan perfect. Een kussen dat van dons gemaakt is zorgt ervoor dat je je hoofd heerlijk te ruste kunt leggen en goed uitgerust weer wakker wordt. Maar wanneer je een donzen kussen wilt aanschaffen is het wel verstandig om op een aantal dingen te letten. Waar moet je op letten bij het kopen van een donskussen?

Wat is een donskussen?

Als je een kussen van dons wilt kopen dan is het belangrijk om goed op een aantal zaken te letten voordat je het kussen koopt. Allereerst wil je er natuurlijk zeker van zijn dat de kwaliteit van het kussen goed is en dat het past bij jouw lichaamsvorm. Ieder mens heeft een andere slaaphouding en heeft daardoor andere behoeftes.

Een goed kussen hoort daarbij want een kussen heeft als doel om jouw hoofd te ondersteunen. Daarom is het ook belangrijk om een kussen te kiezen dat echt goed bij jou past. Zo voorkom je dat je een donskussen koopt dat niet comfortabel ligt want ook in donskussen zitten diverse verschillen.

Hoe wordt een donskussen gemaakt?

Je hebt meerdere soorten donskussens. Namelijk donzen kussens die gemaakt zijn van eendenveren en kussens van ganzenveren. Je zou denken, veren zijn toch veren? Dat is zeer zeker niet waar. Ook heerst er een bepaald taboe rondom dons vanuit de dierenactivisten beweging, dons zou dier onvriendelijk zijn. Maar ook dat taboe kan naar het rijk der fabelen.

Vroeger was het inderdaad wel zo dat dons niet op een diervriendelijke manier werd geplukt maar de afgelopen tientallen jaren is hier vanuit de media veel aandacht voor geweest en daardoor zijn de leefomstandigheden en de wijze waarop de dons verzameld wordt ook verbeterd en is hier een streng toezicht op.

Verschil ganzen en eenden dons

Zoals je hebt kunnen lezen is er verschil tussen ganzen en eenden dons. Het grote verschil is dat ganzen dons groter is en daardoor ook betere dons vlokken heeft. Doordat de dons vlokken groter zijn heb je meer volume om te vullen en ook is ganzendons beter in het isoleren. Dat wil zeggen, dat het meer warmte biedt dan eendendons.

Nu zou je denken, eureka probleem opgelost, ganzendons is beter dan eendendons. Dat is niet waar. Je hebt namelijk ook hoge kwaliteit eendendons en dat is altijd nog beter dan bijvoorbeeld een goedkopere kwaliteit ganzendons kopen. Over het algemeen is het wel zo namelijk dat eenden dons wel goedkoper is dan ganzendons.

Voordelen donskussen

Een donzen kussen biedt enorm veel voordelen ten opzichte van synthetische kussens. Eenmaal een donzen kussen gehad dan ben je helemaal om en wil je niet meer anders. Een donzen kussen is een heerlijk kussen om op weg te dromen en je op te laden voor een nieuwe dag. Geniet daarom van de vele voordelen van een donzen kussen.

Heerlijk wegzakken in dromenland

Een donzen kussen heeft best een hoog knuffelgehalte. Het is stevig en toch ook zacht en met een heerlijke hoes eromheen ben je binnen enkele seconden in dromenland. Daarnaast vormt dons zich vrij makkelijk aan de vorm van jouw hoofd en dat is voor het uitrusten erg fijn.

Duurzaam

Een donzen kussen kan heel veel jaren meegaan ten opzichte van bijvoorbeeld kussen die van synthetische materialen zijn gemaakt. Daarmee is een donzen kussen dus veel duurzamer. Met een donzen kussen kopen werk je dus mee aan een meer bewuste wereld waarin er minder geconsumeerd hoeft te worden en dat is altijd een goede ontwikkeling en investering. Daarom investeren ook steeds meer mensen in een donsdeken.

Hoge opname van vocht

Ieder mens verliest in de nachtelijke uren veel vocht. Gemiddeld ronde twee deciliter per nacht. Dat vocht wordt opgevangen o.a. in de nachtkleding waarin je slaapt maar ook het matras en de kussen. Een goede vochtregulatie is erg belangrijk en precies daar is dons erg goed voor.

Heerlijk warm!

Dons isoleert erg goed. En dat betekent dat een donzen kussen heerlijk de warmte vast weet te houden. In de koude wintermaanden is dit extra fijn. Dat komt omdat eenden en ganzen in de winter juist warm blijven door hun vacht, de veren dus en dat zorgt dat jij het ook lekker warm zult hebben met jouw donzen kussen.

Nadelen donskussen

Hoe mooi donzen kussens ook zijn, natuurlijk zijn er ook nadelen aan dons. En het is goed om je dit op voorhand te realiseren. Het is namelijk zonde als je achteraf spijt krijgt van je aankoop omdat je niet genoeg op de hoogte was van de nadelen van dons.

De prijs

Donzen kussens zijn niet goedkoop wanneer je de prijzen vergelijkt met synthetische kussens. Maar dat heeft natuurlijk alles te maken met de kwaliteit van de kussens en het is duurder om ganzen kussens te maken. Wanneer je een beperkt budget hebt kan het dan ook lastig zijn om donzen kussens aan te schaffen. Dan is het wachten of zoeken naar een leuke aanbieding.

Niet makkelijk te reinigen

Dons kun je niet makkelijk reinigen. Als je je donskussen namelijk in de wasmachine stopt loop je het risico dat de vorm eruit verdwijnt. En dat is natuurlijk wel heel erg zonde. Een donskussen kun je wel met een handwas reinigen, als je vlekken wilt verwijderen maar in de wasmachine is dus niet verstandig.

Waar je op moet letten bij de aanschaf van een donskussen

Als je een donskussen gaat aanschaffen is het goed om op een aantal dingen te letten. Allereerst is het belangrijk dat je weet wat je budget is. Ten tweede is het belangrijk dat je een keuze maakt in welk type dons je wilt kopen. Welke dons soort past het beste bij jou, gans of eend? Dit zijn wel cruciale dingen die je moet weten voordat je de aanschaf doet.

De prijs

Daarnaast is het ook belangrijk dat je niet alleen jezelf blind staart op de prijs. Het is natuurlijk leuk als je voor een mooie, goedkope prijs een donskussen op de kop tikt maar vaak laat de kwaliteit dan ook te wensen over. Voor kwaliteit betaal je nu eenmaal. En zeker met dons is die stelregel van toepassing.

Heb je echt een beperkt budget dan kun je beter nog even doorsparen tot je een goed kussen kunt aanschaffen. Uiteindelijk zal je daar op de lange termijn alleen maar meer profijt van hebben. Zeker wanneer je de aanschaf ook nog combineert met bijvoorbeeld de aanschaf van een dons dekbed.

Investeren in een donskussen is investeren in een goede nachtrust. Door de aanschaf van een donzen kussen ben je verzekerd van een comfortabel hoofdkussen en die ook altijd de juiste pasvorm biedt en temperatuur. Want hoe fijn is het dat je je lichaamstemperatuur goed vast kunt houden door de isolerende werking van dons?

Zachtheid

Een donskussen is heerlijk zacht, bijna net zo zacht als een knuffelbeer en dat maakt dat je je vrij snel zult kunnen ontspannen en weg kunt glijden in een heerlijke droomwereld. Zo kun je na een nacht slapen heerlijk uitgerust aan de nieuwe dag beginnen. En is je kussen een beetje vervormd? Even opschudden en het donzen kussen is weer helemaal zoals het zijn moet.

Een donskussen biedt dus veel meer voordelen dan nadelen en eenmaal een donzen kussen aangeschaft dan wil je nooit meer anders en slaap je als een prins of prinses.

De beste 5 donskussens van 2023

1

Dons & natuurlatex kussen Prestige medium

Beste donskussen
9.5Expert Score
Beste donskussen op de markt

Donskussen.nl verkoopt diverse donzen kussens van de beste kwaliteit. Er is keuze uit eenden of ganzen dons. Verschillende kussens zijn gevuld met diverse percentages dons. Deze kussen is gekomen als beste uit onze test.

Goede punt(en)
 • Hoogste kwaliteit op de markt
 • Groot assortiment
 • Geschikt voor vele wensen
2

Swiss bed donskussen

Swiss bed donskussen
8.8Expert Score
Goede kwaliteit donskussen

Dit donskussen is kwam als tweede uit onze test. Dit komt voornamelijk doordat deze net wat minder is van kwaliteit dan bovenstaande.

Goede punt(en)
 • Goede kwaliteit
 • Zacht
 • Ergonomisch
3

Nordic Paradise donskussen

8.5Expert Score
Premium kwaliteit en extra zacht

Dit donskussen van Nordig Paradise is geschikt voor elke slaaphouding. Het is 50/50 gevuld met frans eendendons en zachte veertjes. voelt natuurlijk aan en is merkbaar gemaakt van hoge kwaliteit

Goede punt(en)
 • Hoge kwaliteit
 • De goede hoogte
 • Erg comfortabel
mindere punt(en)
 • Ook redelijk premium geprijsd
4

Ducky Dons donskussen Eendenveren

8.2Expert Score
Comfortabele donskussen

Dit donskussen van Ducky dons bevat gedeeltelijk dons waardoor het onder de donzen kussen valt. Het weegt 1,7 kilo en is dus lekker licht. Toch slaapt het stevig.

Goede punt(en)
 • Comfortabel
 • Goed geprijsd
 • Goede kwaliteit
5

Ducky Dons donskussen 1400

7.5Expert Score
Stevige donskussen

Dit donskussen van Ducky Dons is het kleinere broertje van de nummer 4. Het is ontworpen voor liefhebbers van een stevig kussen. Het past zicht prima aan aan je houding en is niet te hard.

Goede punt(en)
 • Stevig
 • Comfortabel
 • Niet te hard

   Kussen tips
   Enable registration in settings - general