De beste 5 anti decubitus kussens

Decubitus voorkomen is een belangrijke taak. Want decubitus is een ernstige aandoening die kan leiden tot serieuze complicaties. Dat is natuurlijk niet wat je wilt. En het is daarom belangrijk dat je decubitus voorkomt. Dit kan met een decubitus kussen. Als er sprake is van decubitus dat je alle mogelijke maatregelen inzet om decubitus te genezen.

Gelukkig is de hulpmiddelen techniek steeds beter ontwikkeld en komen er steeds meer mogelijkheden op het gebied van preventie en genezing. Een van de methoden om decubitus te voorkomen of om te genezen is door gebruik te maken van een decubitus kussen. Maar wat is nu een anti decubitus kussen precies en waar moet je op letten als je deze aanschaft?

welk decubitus kussen is verkrijgen?

Decubitus is een ernstige aandoening die tot veel complicaties leidt, daarom is het belangrijk om in te zetten op preventie maar ook op goede hulpmiddelen als er al sprake is van decubitus. Om dit doel te bereiken kun je gebruik maken van anti decubitus kussens. Er zijn 5 anti decubitus kussens die zeer geschikt zijn in de preventie en genezing van decubitus.

Decubitus schuimkussen

Een schuimkussen is een veel gebruikt kussen in decubitus preventie. Dit kussen is namelijk niet geschikt wanneer je nog geen decubitus hebt. Dit is een kussen die veel gebruikt wordt voor mensen die een lager risico op decubitus hebben maar die wel een bepaalde vorm van immobiliteit hebben waardoor het risico op de lange termijn aanwezig is dat er decubitus ontstaat.

Daarnaast staat dit type kussen bekend om het feit dat het ervoor zorgt dat er minder pijnklachten zijn. Het comfort wordt door het gebruik van dit kussen dus verhoogd. Zeker wanneer je langdurig in een (rol)stoel zit, is het belangrijk dat het comfort goed blijft. Als iemand ongemakkelijk zit gaat deze makkelijker heen en weer schuiven en dit kan leiden tot decubitus door het schuren van de huid.

Luchtkussen

De luchtkussen techniek is een van de meest geavanceerde techniek omdat dit ook bijvoorbeeld ingezet wordt in een anti decubitus matras, die weer ingezet worden bij mensen die langdurig en veel op bed liggen en bijvoorbeeld ook lijden aan incontinentie. Vooral mensen met incontinentie hebben een groter risico op decubitus.

Dit komt doordat men vaak incontinentie materialen draagt en als deze verzadigd raakt kan het zuur van de urine de huid aantasten. In combinatie met het vele en lange liggen leidt dit dan al gauw tot decubitus. Een luchtkussen in een rolstoel zorgt er bijvoorbeeld voor dat het gewicht van de persoon beter verdeeld wordt over de, met lucht gevulde, compartimenten.

Hierdoor ontstaat er beweging in het zitvlak en voorkom je op die manier decubitus.

 • Vezelkussen

Wanneer iemand al een bestaande decubituswond heeft dan is het vezelkussen op voorhand al geen geschikte oplossing. Ook wanneer iemand te kampen heeft met overgewicht is dit matras niet een goed alternatief. Het vezelkussen is, logischerwijs, gevuld met vezels. Hierdoor is het redelijk compact en in tegenstelling tot een luchtkussen wordt het gewicht anders verdeeld.

Dit kussen is wel bij uitstek erg geschikt om decubitus te voorkomen wanneer iemand nog geen doorlig plekken heeft.

Gelkussen

Gel Kussens zijn gevuld met siliconen en deze siliconen hebben de eigenschap dat het zich makkelijk aanpast aan de lichaamsvorm en het heeft ook nog eens een verkoelende werking. Andere kussens hebben dan ook als nadeel dat ze vrij gemakkelijk heel warm worden en dit kan dus weer leiden tot complicaties, dan krijg je schuur en zweetplekken en met een gelkussen heb je dit niet.

Stuitkussen

De stuit is erg gevoelig voor decubitus. Het is een van de meest kwetsbare plekken van het zitvlak. Dit komt doordat zweet, wat je krijgt door langdurig te zitten, makkelijker in de huidplooi van de stuit blijft zitten en daar gaat smetten. Als dit te lang duurt en niet goed opdroogt heb je dus kans dat decubitus zich ontwikkeld.

Zeker ook wanneer iemand zwaarlijvig is dan is dit weer een extra verhoogd risico voor het ontstaan van decubitus op de stuit. Ook in dit geval is het stuitkussen de ideale oplossing voor bijvoorbeeld in een rolstoel of een andere stoel waarin de persoon in kwestie, langdurig en veel zit.

Wat is een anti decubitus kussen?

Er zijn verschillende soorten anti decubitus kussens op de markt verkrijgbaar. En dat heeft te maken dat ieder type decubitus kussen weer andere eigenschappen heeft. Zoals je eerder in dit stuk al hebt kunnen lezen zijn er kussens die bijvoorbeeld niet geschikt zijn voor mensen met overgewicht. Als je dan dit kussen wel gebruikt verliest het anti decubitus kussen zijn functie. Of ben je op zoek naar een bad kussen?

Maar er zijn ook kussens die weer niet geschikt zijn in het gebruik als er al sprake is van een decubitus wond. Als je dan toch zo’n type kussen gaat gebruiken loop je het grote risico dat de wond alleen maar verergert in plaats van verminderd. En verergering van een decubituswond is natuurlijk absoluut iets dat je niet wilt hebben.

De kosten van een anti decubitus kussen

Je kunt je misschien wel voorstellen dat het aanschaffen van een anti decubitus kussen niet zo goedkoop is. Er worden over het algemeen dure materialen gebruikt om een anti decubitus kussen te maken en de techniek zorgt ervoor dat het een vakmanschap is om een kussen te maken. De aanschaf van een anti decubitus matras is dan vaak ook niet goedkoop.

Maar gelukkig zijn daar ook een hoop mogelijkheden in. Wanneer je een anti decubitus matras nodig hebt kun je via de huisarts of thuiszorg een formulier vragen waarin duidelijk is dat jij op medische noodzaak een anti decubitus kussen nodig hebt. Met deze indicatie kun je je wenden tot de verzekering of je kunt contact leggen met de WMO als het om een langdurig hulpmiddel gaat.

Vooral wanneer iemand bijvoorbeeld blijvend invalide blijft kun je je wel voorstellen dat het niet in de lijn der verwachting ligt dat er nog herstel optreedt en dat iemand weer zonder een anti decubitus kussen kan. In dat geval is het dan ook heel erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je een WMO indicatie krijgt zodat dit vergoed wordt en je niet met hoge kosten opgezadeld zit.

Het onderhoud van een anti decubitus kussen

Een anti decubitus kussen is een erg prijzig kussen. Het is daarom zaak dat je ervoor zorgt dat je op een juiste manier met het kussen omgaat. Een goed onderhoud aan het kussen is dus ook belangrijk. Een anti decubitus kussen wordt namelijk intensief gebruikt en raakt om die reden ook verontreinigd. Zeker wanneer er al sprake is van een wond, is de extra hygiëne belangrijk.

Als je te lang op een kussen zit die niet gereinigd is, loop je het risico dat de decubituswond ook nog eens geïnfecteerd raakt en dat is natuurlijk het allerlaatste wat je wilt. Een decubituswond is namelijk al complex en een dikke ontsteking erbij, daar zit natuurlijk niemand op te wachten.

Reinig dus regelmatig het matras en lucht het even. Maar zorg er ook voor dat bijvoorbeeld het kussen regelmatig afgewisseld wordt met bijvoorbeeld een reservekussen. Dit voorkomt overmatige slijtage waardoor het kussen niet meer helemaal zijn functie heeft.

Anti decubitus

Het is belangrijk om met aandacht te zorgen voor het voorkomen van decubitus. Decubitus is een aandoening die, als hij eenmaal ontstaan is, moeilijk te bestrijden is. Voorkomen van decubitus is dan heel erg belangrijk. Een goede preventie zit hem niet in een hulpmiddel alleen. Op het moment dat je hulpmiddelen nodig hebt ben je al een beetje te laat.

Er zijn meerdere factoren die kunnen leiden tot decubitus. Allereerst is er de factor beweging. Wanneer je voor een lange tijd immobiel bent, is het risico op decubitus enorm verhoogd. Dan is het al zaak om te zorgen dat decubitus geen kans krijgt. Dit kun je op een aantal manieren doen.

●      Verzorging van incontinentie

Wanneer iemand immobiel is en te kampen heeft met incontinentie dan heeft decubitus een enorme grote kans om te ontstaan. Dit komt doordat de urine van een mens zuur is. Ook al maak je gebruik van incontinentiemateriaal, de huid krijgt het zwaar te verduren. Het is daarom belangrijk om de huid goed te verzorgen.

Je kunt bijvoorbeeld barrière crème gebruiken om de huid na het verschonen van de incontinentie materialen mee te verzorgen. Met de barrière crème leg je een beschermende laag op de huid aan die de huid beschermt tegen de zuren van de urine. Zo voorkom je dat dit in de huid gaat bijten en wonden veroorzaakt.

 • Voeding

Een van de grootste oorzaken van decubitus is ondervoeding. Vooral oudere mensen lopen hier een groot risico op. Zij eten minder en krijgen daardoor te weinig essentiële voedingsstoffen binnen. Wanneer iemand een verhoogd risico heeft op decubitus, bijvoorbeeld omdat de persoon bedlegerig is en ziek, dan is het belangrijk om zo eiwitrijk mogelijk te eten.

Aangezien ouderen vaak niet goed meer eten kun je dit bijvoorbeeld oplossen door speciale eiwitrijke drankjes te kopen en die laten nuttigen. Een diëtiste kan hier bijvoorbeeld bij helpen.

Preventie van decubitus zit hem dus niet alleen in het gebruik van een anti decubitus kussen maar bereik je door de juiste maatregelen te treffen zoals je hierboven hebt kunnen lezen.

De beste 5 anti decubitus kussens van 2023

1

Medlogics anti-decubitus 

Beste anti decubitus kussen
9.4Expert Score
Het doet wat het moet doen.

Geen last meer van druk op het lichaam door het anti-decubitus zitkussen. Hoog niveau van comfort en voorkomt daarmee zweren. Latex vrij met een anti-allergische PU-hoes.

Goede punt(en)
 • Anti allergisch
 • Latex vrij
 • Verlicht druk
2

Lifetec anti Decubitus kussen

lifetec decubitus kussen
9Expert Score
Hoge kwaliteit anti decubitus kussen

Dit decubitus kussen van Lifetec zorgt ervoor dat u geen overmatige druk meer op je stuitje hebt. Zo zit u weer comfortabeler en worden klachten op het zitvlak minder.

Goede punt(en)
 • Verbetert bloedsomloop
 • Verbeterde zithouding
 • Voldoet helemaal aan verwachting
3

Sleep comfy anti Decubitus Kussen 

8Expert Score
Comfortabel en betaalbaar

Een antidecubitus kussen gemaakt van traagschuim met een driedelige structuur. Hierdoor heeft u minder snel een slechte houding en zult u op lange termijn minder klachten overhouden

Goede punt(en)
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Geen last meer
 • Traagschuim
4

Ringvormige Hand-

7.5Expert Score
Het werkt echt super

De ringvormige hand-, voet- en hielbeschermer. Uitstekende ondersteuning bij het verlichten van druk op meerdere lichaamsdelen. Geen last meer van decubitus en zweren.

Goede punt(en)
 • Ondersteuning
 • Handig
 • Zacht
5

Rolstoel kussen 

7Expert Score
Simpel maar doeltreffend

Anti-decubitus rolstoel kussen. Gemaakt van medicinale schapenvacht en beschermt volledig tegen doorliggen, rugpijn en zweren. Ook te gebruiken in de scootmobiel. Ademend en vochtregulerend, een echt natuurproduct.

Goede punt(en)
 • Ademend
 • Vochtregulerend,
 • Bescherming

   Kussen tips
   Enable registration in settings - general