Met sokken slapen? Waarom wel en waarom niet

Met sokken slapen

Wel of niet met sokken slapen? Dit is een vraag die veel mensen hebben, daarom een goed moment om er eens aandacht aan te besteden. Is het goed om met sokken te slapen of is het beter om het niet te doen? Wat is de invloed van met sokken slapen? Deze en andere vragen worden in dit artikel beantwoord en daar gaan we nu snel dieper op in!

Is met sokken slapen een oplossing?

Sommige mensen willen graag met sokken slapen. Het kan zijn dat zij moeite hebben om in slaap te komen of omdat ze in de nacht wakker worden omdat ze ineens last hebben van koude voeten. Dit kan erg vervelend zijn en dan kan het een optie zijn om met sokken te slapen. Als je met sokken wil slapen, dan kan het je bloedcirculatie helpen verbeteren. Hierdoor zal je lichaam het sneller warm krijgen en dan kun je ook beter en sneller in slaap vallen. Vaak kun je dan ook wat langer doorslapen omdat je het dan niet meer koud hebt.

Voordelen met sokken slapen

Jouw bloedcirculatie kan verbeterd worden als je sokken draagt. Als je namelijk koude voeten hebt kan dat zorgen voor een vernauwing van je bloedvaten. Het gevolg is dat er dan minder bloed naar je voeten kan stromen. Een gevolg kan weer zijn dat je pijnlijke voeten krijgt en dan heb je moeite om in slaap te vallen. Als je dan sokken draagt gedurende je slaap zal de bloedcirculatie worden verbeterd en heb je minder pijn en lekkere warme voeten.

Er is nog een voordeel als je kiest voor met sokken slapen, dan zal je lichaam namelijk ook warmer blijven, maar het helpt ook bij het reguleren van je lichaamstemperatuur. Je valt dan eenvoudiger in slaap. Het kan ook voorkomen dat je in de nacht wakker zal worden van koude voeten in bed. Je kunt hierdoor dan dieper en ook langer slapen, iets wat we allemaal graag doen en ook nodig hebben.

Onderzoek wijst ook uit dat met sokken slapen je slaapkwaliteit enorm kan verbeteren. Je hebt dan een lagere lichaamstemperatuur en dat kan dan bijdragen aan een betere slaapkwaliteit. Je lichaamstemperatuur wordt verhoogd als je sokken draagt en dan slaap je dus beter in en door.

Voor wie is met sokken slapen verstandig?

Er zijn verschillende groepen mensen waarvoor het met sokken slapen wordt aangeraden. Denk daarbij aan mensen met diabetes en mensen met artritis. Je hebt dan vaak te maken met een slechte bloedcirculatie en met koude voeten en als je sokken draagt kun je er op die manier wat aan doen. Maar je kunt dan niet zomaar alle sokken dragen die je zou willen, er zijn dan wel bepaalde sokken die je dan kunt dragen. Het beste kan er gekozen worden voor sokken die van natuurlijke materialen zijn gemaakt, zodat je voeten ook echt warm worden gehouden. Je zou dan kunne denken aan katoen, bamboe of wol.

Gevolgen met sokken slapen

Als je met sokken wil slapen, kan dat positief uitpakken, maar helaas zijn er ook ongewenste gevolgen die ze kunnen veroorzaken. Daarbij kun je denken aan infecties, slechte bloedsomloop (als je sokken draagt welke te strak om je enkels zitten), onrustige voeten (omdat je je sokken niet vaak genoeg verschoond) en onaangename geurtjes (omdat je voeten niet goed kunnen ademen).

Gelukkig kun je hier wel wat aan doen, want je moet gewoon de juiste sokken kiezen en ook regelmatig je voeten wassen en uiteraard schone sokken aan doen. Ook even op blote voeten lopen is goed, zodat je voeten even kunnen ademen en niet in de sokken zitten verstopt. 

Wel of niet met sokken slapen?

Of je wel of niet met sokken aan wil slapen is eigenlijk een keuze die je zelf moet maken. Je moet om te beginnen als je wil slapen met sokken, op zoek gaan naar goede sokken die je voeten niet afknellen. Ook mogen de sokken de bloedsomloop echt niet belemmeren. Het beste kun je daarom ook katoenen sokken dragen. Er bestaan ook speciale sokken die zijn gemaakt voor het maken van lange reizen, ook deze kun jij zorgeloos dragen tijdens het slapen.

Wat zou jij doen?

Als je voor de keuze staat of je wel of niet met sokken gaat slapen, wat zou je dan doen? Als je wel eens wakker wordt omdat je koude voeten hebt, of dat je moeilijk in slaap komt omdat je koude voeten hebt, dan is het wel eens de moeite waard om te kijken wat er zal gebeuren als je met sokken slaapt. Misschien merk je de eerste nacht al dat je zo beter in slaapt kunt vallen en door kunt slapen.

Er zijn ook genoeg mensen die met sokken aan naar bed gaan en dan snel in slaap vallen maar in de nacht de sokken uit doen omdat ze het dan te warm hebben. Mocht dat bij jou zo zijn, kijk dan goed welke sokken je aan doet en of je na het uitdoen van de sokken in de nacht ook weer snel in slaap valt.

Zo kun jij zelf ontdekken wat voor jou de beste keuze is. Het is altijd erg persoonlijk wat voor jou het meest prettig is, het kan er ook aan liggen in welk seizoen je je bevindt en of je goed fit bent of niet. Als je niet helemaal fit bent kun je ook moeite hebben met slapen of het sneller koud hebben, wees hier alert op!

      Kussen tips
      Enable registration in settings - general