Top 5 Yoga Kussens van 2023: Onderzoek en Vergelijking

Dit onderzoek is geschreven door 3 kussen experts
Tijdens het onderzoek zijn 13 verschillende yoga kussens getest en vergeleken
Uiteindelijk hebben we een top 5 review kunnen schrijven uit de onderzochte producten

Met een yogakussen is het plezieriger mediteren. Het kussen is onmisbaar, zeker voor mensen die beginnen met yoga. Je kunt met behulp van een kussen langer rechtop zitten. Doorgaans is een yogakussen rond en het gemiddelde kussen heeft een diameter van tussen de 30 en 35 centimeter en een hoogte van tussen de 12 en 22 centimeter. De buitenhoes kan uit verschillende materialen bestaan, zoals bijvoorbeeld katoen en hennep. 

Wat is een yogakussen

Met behulp van een yogakussen, een kussen dat vaak een ronde vorm heeft, zit je prima. Je kunt met behulp van een yogakussen op twee manieren de benen kruisen; de lotushouding of de benen knielend langs het kussen (seiza).

Met het klassieke ronde kussen kun jij je bekken gemakkelijker naar voren kantelen, zodat de natuurlijke ronding van de wervelkolom behouden blijft en de knieën helemaal vrij naar beneden gericht kunnen worden. Van daaruit kun je de benen in elke gewenste richting positioneren. 

Waarom een yogakussen?

Een kussen helpt je bij het mediteren. Zeker mensen die beginnen met yoga, maar toch zeker ook de mensen met ervaring worden met een goed kussen werkelijk geholpen. Met behulp van een wigkussen ben je in staat om gedurende een langere periode rechtop te zitten. Op die manier blijf je ook helder en alert in je geest. Met behulp van een kussen blijf je ook steeds goed contact maken met zowel jouw eigen basis als met de grond.

De beste yogakussens

Een yogakussen helpt je om gedurende langere periode rechtop te zitten. Rechtop zitten is erg belangrijk, om zo steeds contact te houden met de grond en om vooral ook je geest helder en scherp te houden. Als we kijken naar de beste yogakussens, dan is het goed te weten waar je op let als je een yogakussen koopt. Uiteraard is dat in de eerste plaats de ondersteuning die het kussen biedt.

Een goed yogakussen is afgestemd op jouw lichaamslengte en lenigheid. Je zoekt uiteraard een yogakussen dat gemaakt is van slijtvast materiaal en de vulling speelt natuurlijk ook een belangrijke rol. Een goed kussen heeft een hoes die te verwijderen is en die je daardoor kunt wassen. Je hebt yogakussens in tal van verschillende soorten en maten en ook in uiteenlopende vormen. En dan hebben we het nog niet eens over de kleuren en patronen die beschikbaar zijn.

Wij hebben de yogakussens beoordeeld op:

 • Comfort/ondersteuning
 • Vulling
 • Prijs/kwaliteitsniveau
1

Novo Wellbeing

9Expert Score
Enorm fijne en ondersteunende yogakussen

Het yoga kussen van Novo Wellbeing is gevuld met boekweit, wat zorgt voor uitzonderlijke lichaamsondersteuning en een juiste uitlijning van de wervelkolom. Het bevorderd mentale focus dankzij de consistente ondersteuning die het biedt. De vulling is uitneembaar, waarmee u een zachter kussen kan creëren als de behoefte daar is. De natuurlijke boekweitvulling is een extra bonus die dit kussen onderscheid.

Comfort
9.5
Vulling
9
Prijs-/kwaliteitverhouding
9
Pluspunt(en)
 • Luxueus zacht
 • Biedt optimale ergonomie
Minpunt(en)
 • Geen

De gebruikte stoffen zijn van de hoogste kwaliteit. Er is bij de productie van dit kussen gebruik gemaakt van natuurlijke materialen en de binnen/buitenhoes heeft een ritssluiting. Daardoor kun je de vulling van boekweit dus steeds aanpassen aan jouw wensen. In vergelijking met andere kussens is de Novo Wellbeing wel iets aan de duurdere kant. Die prijs is het kussen echter dubbel en dwars waard. 

2

Om Namaste Petrol

8.1Expert Score
Uitstekende prijs-/kwaliteitverhouding

Het kussen van Om Namaste is gevuld met hoogwaardige boekweitkaf, dit kussen is uitermate geschikt voor thuisgebruik en in de yogastudio. De ingebouwde rits aan de onderkant maakt het mogelijk om gemakkelijk extra boekweitkaf toe te voegen voor extra stevigheid. Het algemene comfort en de betaalbare prijs maken dit kussen een geweldige keuze voor yogaliefhebbers.

Comfort
7.5
Vulling
8
Prijs-/kwaliteitverhouding
9
Pluspunt(en)
 • Robuust en stevig
 • Gevuld met hoge kwaliteit boekweitkaf
Minpunt(en)
 • Geen

Opvallend aan dit kussen is de stevige handgreep, waardoor je het kussen gemakkelijk mee kunt nemen. Het gebruikte boekweitkaf is zeer veerkrachtig, biedt verkoeling en is vormvast. Daardoor heb je steeds precies de ondersteuning die jij wenst. Met een prijs van 24,95 euro is het een prima betaalbaar kussen.

3

Yogo en Yogini

8.7Expert Score
Efficiënt en gemakkelijk te gebruiken tijdens yoga

Het kussen van Yogo en Yogini heeft een binnenhoes van katoen en is gevuld met boekweitdoppen. De rits aan de onderkant en het handige trekkoord maken het gemakkelijk om de vulling aan te passen. De hoge kwaliteit van de materialen en de gebruiksvriendelijkheid maken dit tot een onmisbaar hulpmiddel tijdens de yogasessies.

Comfort
8
Vulling
8.5
Prijs-/kwaliteitverhouding
9
Pluspunt(en)
 • Stevig en duurzaam
 • Gemaakt van hoogwaardige materialen
 • Uitzonderlijk gebruiksgemak
Minpunt(en)
 • Geen

Het gebruikte boekweit zakt na verloop van tijd wat in, vandaar de optie om indien gewenst boekweit toe te voegen. Zo kun je ook de hoogte van het kussen aan passen. Het binnenkussen van dit kussen is van ongebleekt katoen.

4

Bloem des Levens

8.5Expert Score
Uitmuntende ondersteuning tijdens yoga

Het yogakussen van Bloem des Levens is perfect afgemeten op 33 bij 17 cm en biedt buitengewone ondersteuning. De gezeefde boekweitdoppen zorgen voor een comfortabele zitting, terwijl de koordvulling u de flexibiliteit geeft om het kussen indien nodig aan te passen. Dit is een uitstekend hulpmiddel dat ontworpen is om uw yogabeoefening te verbeteren.

Comfort
8.5
Vulling
8
Prijs-/kwaliteitverhouding
9
Pluspunt(en)
 • Biedt uitstekende ondersteuning
 • Beschikt over een flexibele koordvulling
 • Gebruiksvriendelijk ontwerp
Minpunt(en)
 • Geen

Het kussen is in hoogte aanpasbaar. Opvallend aan de kussens van Bloem des Levens is het kleurgebruik, met onder meer fraai zwart-gouden accenten en de patronen op het kussen. Met 34,75 euro is sprake van een zeer reële prijs voor een gewoon uitstekend kussen.

5

Luxeli

8.8Expert Score
Luxueus en comfortabel inclusief draagtas

Luxeli yoga kussen is meer dan comfortabel, de bijgeleverde draagtas maakt het zeer handig om het kussen overal mee naar toe te nemen. Het handvat zorgt voor extra gemak. Het biedt een comfortabele houding tijdens meditatie. Door de verborgen ritssluiting is de binnenhoes makkelijk uit te nemen. Deze eigenschappen maken het Luxeli yoga kussen een topper in comfort en luxe.

Comfort
8.5
Vulling
8
Prijs-/kwaliteitverhouding
9.5
Pluspunt(en)
 • Biedt premium luxe
 • Ontworpen voor gebruiksgemak
Minpunt(en)
 • Geen

Ook kun je zo de vulling – boekweit- gemakkelijk bij vullen of juist verwijderen. Op die manier geef je het kussen steeds precies de vulling die jij wenselijk vindt. Het kussen van Luxeli staat garant voor een betere bloedcirculatie rondom de heupen en zorgt al eveneens voor minder belasting van de gewrichten. Ten opzichte van andere yoga kussens is het kussen iets aan de dure kant. Je krijgt echter wel veel voor je geld.

   Kussen tips
   Enable registration in settings - general