De beste yoga kussen voor yoga

Met een yoga kussen is het plezieriger mediteren. Het kussen is onmisbaar, zeker voor mensen die beginnen met yoga. Je kunt met behulp van een kussen langer rechtop zitten. Doorgaans is een yoga kussen rond en het gemiddelde kussen heeft een diameter van tussen de 30 en 35 centimeter en een hoogte van tussen de 12 en 22 centimeter. De buitenhoes kan uit verschillende materialen bestaan, zoals bijvoorbeeld katoen en hennep. 

Wat is een yoga kussen

Met behulp van een yoga kussen, een kussen dat vaak een ronde vorm heeft, zit je prima. Je kunt met behulp van een yoga kussen op twee manieren de benen kruizen; de lotushouding of de benen knielend langs het kussen (seiza).

Met het klassieke ronde kussen kun jij je bekken gemakkelijker naar voren kantelen zodat de natuurlijke ronding van de wervelkolom behouden blijft en de knieën helemaal vrij naar beneden gericht kunnen worden. Van daaruit kun je de benen in elke gewenste richting positioneren. 

Waarom een yoga kussen?

Een kussen helpt je bij het mediteren. Zeker mensen die beginnen met yoga maar toch zeker ook de mensen met ervaring worden met een goed kussen echt geholpen. Met behulp van een yoga kussen ben je in staat om gedurende een langere periode rechtop te zitten. Op die manier blijf je ook helder en alert in je geest. Met behulp van een kussen blijf je ook steeds goed contact maken met zowel jouw eigen basis als met de grond. 

De beste yoga kussens

Een yoga kussen helpt je om gedurende langere periode rechtop te zitten. Rechtop zitten is erg belangrijk, om zo steeds contact te houden met de grond en om vooral ook je geest helder en scherp te houden. Als we kijken naar de beste yogakussens dan is het goed te weten waar je op let als je een yoga kussen koopt. Uiteraard is dat in de eerste plaats de ondersteuning die het kussen biedt.

Een goed yoga kussen is afgestemd op jouw lichaamslengte en lenigheid. Je zoekt uiteraard een yoga kussen dat gemaakt is van slijtvast materiaal en de vulling speelt natuurlijk ook een belangrijke rol. Een goed kussen heeft een hoes die te verwijderen is en die je daardoor kunt wassen. Je hebt het yoga kussen in tal van verschillende soorten en maten en ook in uiteenlopende vormen. En dan hebben we het nog niet eens over de kleuren en patronen die beschikbaar zijn.

Wij hebben de yogakussens beoordeeld op:

 • Comfort/ondersteuning
 • Vulling
 • Prijs/kwaliteitsniveau
1

Novo Wellbeing

9Expert Score
Enorm fijne yogakussen

Het yoga kussen van Novo Wellbeing bestaat uit boekweit vulling en biedt steeds de beste lichaamsondersteuning. Zo wordt de wervelkolom steeds op de beste wijze uitgelijnd. Met behulp van het kussen blijft je geest scherp. De vulling van het kussen bestaat uit natuurlijke boekweitvulling. Deze vulling is uitneembaar als je bijvoorbeeld liever een wat zachter kussen wilt.

Comfort
9.5
Vulling
9
Prijs-/kwaliteitverhouding
9
Pluspunt(en)
 • Lekker zacht
 • Ergonomisch
Minpunt(en)
 • Geen

De gebruikte stoffen zijn van de hoogste kwaliteit. Er is bij de productie van dit kussen gebruik gemaakt van natuurlijke materialen en de binnen/buitenhoes heeft een ritssluiting. Daardoor kun je de vulling van boekweit dus steeds aanpassen aan jouw wensen. In vergelijking met andere kussens is de Novo Wellbeing wel iets aan de duurdere kant. Die prijs is het kussen echter dubbel en dwars waard. 

2

Om Namaste Petrol

8.1Expert Score
Redelijke prijs-/kwaliteitverhouding

Het kussen van Om Namaste is gevuld met boekweitkaf, boekweitkaf van de beste kwaliteit. Dit kussen is geschikt voor zowel thuis als in de yoga studio. Aan de onderzijde vind je een rits waardoor de binnenhoes gemakkelijk uitgenomen kan worden en zo kun je eventueel extra boekweitkaf toevoegen mocht je extra stevigheid wensen.

Comfort
7.5
Vulling
8
Prijs-/kwaliteitverhouding
9
Pluspunt(en)
 • Stevig
 • Gevuld met hoge kwaliteit boekweitkaf
Minpunt(en)
 • Geen

Opvallend aan dit kussen is de stevige handgreep, waardoor je het kussen gemakkelijk mee kunt nemen. Het gebruikte boekweitkaf is zeer veerkrachtig, biedt verkoeling en is vormvast. Daardoor heb je steeds precies de ondersteuning die jij wenst. Met een prijs van 24,95 euro is het een prima betaalbaar kussen.

3

Yogo en Yogini

8.7Expert Score
Goed en gemakkelijk te gebruiken tijdens yoga

Het kussen van Yogo en Yogini heeft een binnenhoes van katoen en de vulling is nu van boekweitdoppen. Je kunt de mate van de vulling steeds zelf aanpassen, want het kussen is gemakkelijk te openen en te sluiten middels de rits aan de onderkant. Die onderkant is overigens ook afgesloten met een speciaal koord.

Comfort
8
Vulling
8.5
Prijs-/kwaliteitverhouding
9
Pluspunt(en)
 • Stevig
 • Hoge kwaliteit materiaal
 • Gemakkelijk te gebruiken
Minpunt(en)
 • Geen

Het gebruikte boekweit zakt na verloop van tijd wat in, vandaar de optie om indien gewenst boekweit toe te voegen. Zo kun je ook de hoogte van het kussen aan passen. Het binnenkussen van dit kussen is van ongebleekt katoen.

4

Bloem des Levens

8.5Expert Score
Goede ondersteuning tijdens yoga

Het kussen van Bloem des Levens is 33 bij 17 centimeter en biedt ook al de best denkbare ondersteuning. Het kussen is met gezeefde boekweitdoppen gevuld. Ook dit yoga kussen beschikt over een koordvulling waardoor je zelf boekweit bij kunt vullen mocht je daar behoefte aan hebben

Comfort
8.5
Vulling
8
Prijs-/kwaliteitverhouding
9
Pluspunt(en)
 • Goede ondersteuning
 • Beschikt over een koordvulling
 • Gemakkelijk te gebruiken
Minpunt(en)
 • Geen

Het kussen is in hoogte aanpasbaar. Opvallend aan de kussens van Bloem des Levens is het kleurgebruik, met onder meer fraai zwart-gouden accenten en de patronen op het kussen. Met 34,75 euro is sprake van een zeer reële prijs voor een gewoon uitstekend kussen.

5

Luxeli

8.8Expert Score
Luxe en comfortabel

Luxeli pakt uit, want bij het yoga kussen krijg je een draagtas waardoor je het kussen gemakkelijk overal mee naar toe kunt nemen. Bovendien beschikt het over een handvat. Het kussen Luxeli biedt steeds een comfortabele houding tijdens het mediteren. Het kussen heeft een verborgen ritssluiting en daardoor is de binnenhoes eenvoudig uit te halen

Comfort
8.5
Vulling
8
Prijs-/kwaliteitverhouding
9.5
Pluspunt(en)
 • Luxe
 • Gemakkelijk te gebruiken
Minpunt(en)
 • Geen

Ook kun je zo de vulling – boekweit- gemakkelijk bij vullen of juist verwijderen. Op die manier geef je het kussen steeds precies de vulling die jij wenselijk vindt. Het kussen van Luxeli staat garant voor een betere bloedcirculatie rondom de heupen en zorgt al eveneens voor minder belasting van de gewrichten. Ten opzichte van andere yoga kussens is het kussen iets aan de dure kant. Je krijgt echter wel veel voor je geld.

   Kussen tips
   Enable registration in settings - general