Donsdeken kopen? Bekijk De 5 beste donsdekens van 2023

Op het moment dat je aan een nieuw dekbed toe bent en je gaat kijken naar een nieuwe dan zal je er al heel snel achter komen dat er heel veel opties zijn waar je uit zou moeten kiezen. Een van die opties is kiezen voor een donsdeken. Maar wat is een donsdeken dan precies en waarom zou je juist voor deze soort deken moeten kiezen? Wat zijn de voordelen en de nadelen van een donsdeken. Misschien wil je nu meer weten over dons en de voordelen van het hebben van een donsdeken?

Wat is een donzen dekbed?

Een donzen dekbed is gevuld met dons, of er zit dons gemengd met veren in. De donzen veertjes zijn afkomstig van de onderste laag van het verendek van de watervogel groep. Vaak komen zijn dan van eenden of ganzen af.

Het prettige aan dons is dat dons van nature heel erg zacht is. Dit komt doordat dons niet zoals veren een heel hard middengedeelte heeft. Dons bestaat voornamelijk uit een pluis van hele kleine haartjes die voor een zacht gevoel zorgen. Ook kan dons heel goed warmte vasthouden.

In sommige gevallen wordt het dons aangevuld met veren. Veren kunnen minder goed warmte vasthouden als dat dons dat kan doen, en veren hebben dat harde middenstuk die je soms kan voelen prikken.

Hoe wordt de kwaliteit van een donsdeken bepaalt?

Donzen dekbedden zijn vinden in verschillende kwaliteitsklassen. De kwaliteit is afhankelijk van de grootte van de donzen pluis en van het percentage aan dons dat in de deken terug te vinden is. Er zijn grote en kleine dons vlokken, tussen beide zitten toch wel verschillen.

Grote dons vlokken isoleren vaak beter en hebben ook een beter vermogen om te kunnen ventileren. Dit kan bijdragen aan een beter slaapklimaat en de levensduur van de deken zal daardoor ook langer zijn. De donzen dekens met grote vlokken zijn daardoor ook duurder dan de dekens met kleine vlokken.

Wat is het verschil tussen dons van eend en dons van een gans?

Het meest belangrijke verschil tussen dons van een eend en dons van een gans is dat de donsjes van een gans over het algemeen groter zijn dan die van een eend. Dit is natuurlijk een vrij logische constatering omdat ganzen veel groter zijn dan eenden.

De grote dons vlokken van een gans kunnen beter isoleren en ventileren. In alle andere opzichten zit er geen verschil tussen het dons van een eend of het dons van een gans, het verschil zit hem dus alleen maar in de grote van het dons.

Waar je wel op moet passen is dat je nu niet meteen gaat denken dat ganzendons altijd beter zou zijn dan dons van een eend. Het belangrijkst is dat de deken gevuld is met dons dat van een goede kwaliteit is. In zo een geval kan eenden dons soms zelfs voorrang krijgen op ganzendons.

Welke warmteklasse donsdeken kun je het best kiezen?

Donzen dekbedden worden in vier verschillende klassen gemaakt. Bij iedere klasse hoort een bepaalde doelgroep. Het is aan jou zelf om te bepalen tot welke doelgroep jij behoort. Dit zijn de klassen waar je uit zou kunnen kiezen:

Warmteklasse 1 van een donsdeken

Deze deken is een echte warme deken. Deze deken is het meest geschikt voor mensen die het snel koud hebben. Ook als je in een kamer slaapt waar het eigenlijk altijd koud is, dan zou deze deken een echte uitkomst zijn.

Warmteklasse 2 van een donsdeken

Deze deken is helemaal perfect voor het klimaat dat wij hier in Nederland hebben. Ze sluiten binnen deze klasse namelijk helemaal aan op de temperaturen die wij hier in Nederland zouden hebben. Daardoor zal dit dekbed voor de meeste mensen voor het meest ideale slaapklimaat kunnen zorgen.

Warmteklasse 3 van een donsdeken

Deze deken is ideaal als je het over het algemeen sneller warm dan koud hebt. Als je het in bed al snel warm hebt of als je slaapkamer lekker warm is, dan is deze deken de meest geschikte deken voor jou.

Warmteklasse 4 voor de donsdeken

Deze deken staat te boek als een echte zomerdeken. Op het moment dat de temperaturen beginnen te stijgen en de nachten warm en plakkerig worden dan kun je onder deze deken nog steeds heerlijk slapen en genieten van het meest optimale slaapcomfort.

Kun je een donsdeken ook gebruiken als je allergisch bent?

Mensen denken vaak dat wanneer je allergisch bent voor bijvoorbeeld huisstofmijt, dat je dan niet onder een donzen deken zou kunnen slapen. Er wordt dan gedacht dat de huisstofmijt zich prima zou kunnen nestelen in het dons.

Gelukkig kunnen we zeggen dat onderzoek iets anders heeft laten zien. Huisstofmijt nestelt zich graag in huidschilfers. Dit is heel wat anders dan het dons of de veren in een dekbed. Daar zul je de huisstofmijt ook niet snel vinden.

Helemaal door het gebruiken van dicht geweven tijk voor het maken van dit dekbed wordt het voor de huisstofmijt extra lastig om door te dringen naar het dons. Zo een dekbed heeft een label waarop Nomite aangegeven staat. Als dit erop staat, dan kun je gerust gebruik maken van deze donzen deken.

Kun je een donzen dekbed zelf wassen?

Een donzen dekbed kun je heel makkelijk zelf onderhouden. Als je je donzen dekbed regelmatig even lekker opschudt en even buiten laat luchten, dan kun je ervan uit gaan dat het dekbed lekker hygiënisch en fris blijft. Als je dit echt regelmatig zou doen, dan hoef je een donzen dekbed helemaal niet te wassen.

Mocht je het toch prettiger vinden, dan zou je een donzen deken kunnen wassen. Maar als je besluit de donzen deken te wassen dan moet je er wel voor zorgen dat je de was instructies nauwkeurig volgt. Deze staan vermeld op het waslabel dat aan de donsdeken vast zit.

Gebruik voor het wassen een wasmiddel voor de fijne was. Neem niet meer dan een derde van de dosering die je normaal gesproken gebruikt in de wasmachine. Mocht je dekbed niet in de wasmachine passen dan kun je deze altijd nog naar een stomerij of wasserette brengen om hem te laten reinigen.

Na het wassen moet je de donzen deken zo snel en goed mogelijk laten drogen. Als je dons niet goed laat drogen kan er een geur van je dekbed af komen die best indringend kan zijn. Deze geur kun je maar heel lastig kwijt raken als deze eenmaal in de deken getrokken is.

Ook het drogen in de wasdroger kan niet voorkomen dat het dons in het midden van de deken nog niet helemaal droog is. Om dit te voorkomen doe je er verstandig aan om de donzen deken twee keer drogen in de wasdroger.

Is het gebruik van een donzen dekbed duurzaam?

De dons en de veren zijn natuurproducten. De dons die in een dekbed gestopt is een product dat overblijft vanuit de voedingsindustrie. Deze dons wordt dan gebruikt om de dekens en de kussens mee te kunnen vullen.

Op deze manier wordt er van de dieren die voor de voedselindustrie gebruikt wordt helemaal niets weggegooid.  Dons en veren zijn ook biologisch afbreekbaar. Je kunt dan ook zeker wel zeggen dat het gebruiken van een donzen dekbed duurzaam is.

Donzen kussens voor bij je donzen deken

Als je extra wil genieten van je donzen deken, dan zou je er goed aan doen om voor jezelf ook een heerlijk donzen kussen aan te schaffen. Stel je eens voor hoe heerlijk je dan zal slapen. De donzen deken die je hebt gekocht zal je hier wel van overtuigen.

De beste 5 dons kussens van 2023

1

Tukker 90% Ganzendons Dekbed all year Premium

Beste donsdeken
9.5Expert Score
Beste donzen dekbed van 2022

Donskussen verkoopt de beste donzen dekens en dekbedden. Door het diverse assortiment en hoge kwaliteitseisen is dit merk uitgekomen als beste. Er is keuze uit verschillende maten en seizoensgebonden producten. De Tukker 90% ganzendons dekbed is gekomen als beste uit de test vanwege de hoge kwaliteit en zachtheid.

Goede punt(en)
 • Hoge kwaliteitseisen
 • Hoge kwaliteit in afwerking
 • Verschillende keuzes in voorkeuring temperatuur
2

Ducky Dons Nordic 4-Seizoenen dekbed

ducky dons donsdeken
8.5Expert Score
Redelijke kwaliteit donsdeken

Deze dons deken is gekomen als tweede beste uit onze test. Dit komt mede doordat deze deken enorm zacht is en gemaakt is van redelijk kwaliteit materiaal.

Goede punt(en)
 • Redelijke kwaliteit
 • Zacht
 • Ergonomisch

   Kussen tips
   Enable registration in settings - general