Het beste koelkussen van 2023

Koelkussen

Niets is vervelender dan warme nachten die je uit je slaap houden. Veel mensen hebben met dit probleem te kampen. Gelukkig zijn er koelkussens beschikbaar. Je kunt het koelkussen aanbod overigens opdelen in twee soorten. Beide soorten helpen je om ook ’s nachts je hoofd koel te houden.

Wat is een koelkussen?

Een koelkussen is een kussen met speciale vulling dat in staat is om meer warmte en vocht binnen een bepaalde tijd af te voeren. Grofweg kun je koelkussens opdelen in twee soorten. Je hebt een koelkussen in de vorm van een gelkussen met een verkoelende laag en je hebt koelkussens die bestaan uit vooral natuurlijke materialen.

De gel in de koelkussens zorgt ervoor dat je het hoofd koel houdt als je slaapt en rondom de gel vind je vaak visco schuim. Dit materiaal zorgt voor drukverlaging en de beste ondersteuning. Een dergelijk kussen is prima te gebruiken voor rug- en zijslapers. Het is bij dit categorie kussen wel zaak dat de gel niet te koud wordt, want anders word je daar weer wakker van. Met een gelkussen kun je de temperatuur ook ’s nachts op een constante lage temperatuur houden. Door te kiezen voor een koelkussen met natuurlijke materialen wordt nadrukkelijk ingezet op het beter reguleren van de warmte.

Waarvoor is een koelkussen gemaakt?

Warmte in de slaapkamer is iets waar veel mensen niet goed tegen kunnen. Omdat warmte vaak een aantal dagen of zelfs weken aanhoudt, slapen mensen in die periode veel minder dan gebruikelijk, de naweeën ervaren ze op de werkvloer waar ze veel minder gefocust en minder productief zijn. Met een koelkussen kun je dit probleem aanpakken. Bepalend hiervoor is de vulling van dit kussen. Dat bepaalt namelijk voor het grootste deel hoe goed je kussen in staat is vocht op te nemen en om ook de adem te reguleren. Synthetisch materiaal wordt sneller warm afgezet tegen kussens die gevuld zijn met natuurlijke materialen. Een koelkussen kan behalve uit speciale gel ook bestaan uit dons, boekweit, kapok en veren. Of ben je op zoek naar een kniekussen?

Waar is het goed voor?

Wil je geen hinder ondervinden van de warmte die in je slaapkamer hangt, dan doe je een beroep op een koelkussen. Kijken we naar het koelkussen en de natuurlijke materialen dan zien we dat eendendons een perfect materiaal is om de zomermaanden goed door te komen. Eendendons is prima in staat om warmte te reguleren. Idealiter bestaat een koelkussen uit 90 procent eendendons aangevuld met 10 procent veertjes.

Dan heb jij in negen van de tien gevallen een perfect koelkussen. Koelkussen gevuld met natuurlijk materiaal heb je ook met een vulling die bestaat uit drie kamers waarbij de middelste kamer bestaat uit 100 procent ganzenveertjes en de andere kamers bestaat uit katoen. Terug naar het koelkussen in de vorm van een gelkussen. Tegenwoordig wordt bij dit kussen vaak gebruik gemaakt van outlast vezels. Deze vezels zijn ontwikkeld voor de ruimtevaart en zijn in staat om steeds voor een gelijkblijvende temperatuur te zorgen. Door die vezel toe te passen in het kussen weet je zeker dat je kussen en dus ook je hoofd altijd op een constante lage temperatuur blijft.

De beste 2 koelkussens

1

Ventilerend Tencel koelkussen 

9.2Expert Score
Hoogste kwaliteit koelkussen

Tencel is de bekendere merknaam van het materiaal lyocell, een natuurlijke kunstvezel die afkomstig is van houtpulp van eucalyptusbomen en andere loofbomen.

Pluspunt(en)
 • Goede kwaliteit
 • Fijne stevigheid
 • Ook comfortabel
Minpunt(en)
 • Geen
2

Strex traagschuim koelkussen

Strex koelkussen
8.5Expert Score
Goede kwaliteit koelkussen

Met dit koelkussen van Strex geniet je van een goede nachtrust, ook wanneer de het zomers warm is. Het kussen vormt zicht goed naar je hoofd en kan helpen bij pijn aan nek, schouders en hoofd

Pluspunt(en)
 • Lekker zacht
 • Comfortabel
 • Hoge kwaliteit
Minpunt(en)
 • Geen

   Kussen tips
   Enable registration in settings - general