Het beste kussen tegen nekpijn

Wanneer je regelmatig wakker wordt met hoofd- of nekpijn kan het goed zijn dat je niet het juiste kussen gebruikt om op te slapen. Het kussen is net zo belangrijk als het dekbed en matras, en dus is het zaak goed te kijken naar wat voor een kussen je precies nodig hebt.

Het is erg belangrijk dat het kussen aansluit op de positie waarin jij slaapt. Een kussen voor een buikslaper is dus anders dan een kussen voor een zij- of rugslaper. Daarnaast is het belangrijk dat je hoofd en net in een rechte lijn liggen met de wervels in je rug.

Heb je last van je nek, dan is het belangrijk dat je kiest voor een kussen die jouw nek ondersteunt op de juiste plekken. Dit zorgt ervoor dat de spieren in je rug en nek kunnen ontspannen, waardoor jij beter kunt ademhalen en niet wakker wordt met pijn.

Wat is nekpijn?

Pijn in de nek komt vaak voor bij veel mensen, en is meestal afkomstig uit de delen in je nek die bewegen. Denk hierbij aan de spieren, kleine gewrichten en de banden. Nekpijn is vaak een zeurende pijn, deze voel je aan één kant van je nek maar het kan ook aan allebei de kanten aanwezig zijn.

Ook kan het goed zo zijn dat je pijn ervaart vanaf de bovenkant van de schouders. Daarnaast kan nekpijn gepaard gaan met hoofdpijn, een pijn die uitstraat naar je armen en tintelingen in je hand of vingers. Hierbij kan het ook zo zijn dat je minder kracht in je hand hebt, en de bewegingen van je arm niet goed meer kan sturen.

Maar dit is niet het enige. Nekpijn kan ook veroorzaakt worden door een te hoge werkdruk, verkeerde werkhouding, stress en te lang in dezelfde positie zitten of liggen. Heb je last van je nek, dan is bedrust niet nodig. Liever niet zelfs, want door actief te blijven en eventuele risicofactoren te vermijden, is de kans op herstel groter.

Nekpijn verdwijnt meestal vanzelf weer, maar pijnstillers kunnen je tot die tijd wel helpen. Beter is het echter, om te kijken naar de oorzaak. Door deze aan te pakken heb je waarschijnlijk helemaal geen nekpijn meer. Ook door op de juiste manier te bewegen en te gaan sporten maak je je nek soepeler en sterker. Dit zorgt voor een sneller herstel en verminderd de kans op nekpijn. Heb je (ook) last van hoofdpijn? Kijk dan eens naar onze review over het beste kussen tegen hoofdpijn!

Kan nekpijn worden veroorzaakt door een kussen?

Ja, nekpijn kan zeker veroorzaakt worden door een kussen. Wanneer dit het geval is gebruik je een verkeerd kussen om op te slapen. Bij een kussen is het namelijk niet alleen belangrijk dat je er lekker op ligt, maar ook dat hij je lichaam op de juiste manier ondersteunt. Je hoofd en nek moeten altijd in een rechte lijn liggen met de ruggenwervels, om zo het minste risico te lopen op nekpijn. Is dit niet het geval, dan is je kussen dus toe aan vervanging.

Een goed kussen verlicht nekpijn

Weet je niet goed welk kussen geschikt is voor jou, dan is het aan te raden dit te gaan testen. Ga op een kussen liggen zoals je normaal in bed ook ligt, en laat je partner of iemand anders kijken of je oor en schouder op één lijn liggen. Is dit het geval? Dan is dit het juiste kussen. Loopt de denkbeeldige lijn krom, dan kun je beter op zoek gaan naar een ander kussen.

Wat voor kussen is het best tegen nekpijn?

Welk kussen er dan vervolgens het beste werkt tegen nekpijn, dat ligt eraan hoe jouw slaappositie is. een zijslaper heeft een ander kussen nodig dan iemand die op zijn rug of buik slaapt. Gebruik je het verkeerde kussen, dan is de kans heel groot dat je de volgende ochtend wakker wordt met nekpijn.

Het doel van een kussen is om je nek en hoofd te ondersteunen wanneer je gaat slapen. De positie is dus erg belangrijk wanneer je op zoek gaat naar het juiste kussen, want dit vertelt je welk kussen je moet hebben.

Zijslaper

Wanneer jij op je zij slaapt heb je het meeste behoefte aan een hoog kussen, zeker bij nekklachten. Met een hoog kussen is de kans het grootst dat alle bovenstaand genoemde punten op één lijn liggen. Daarnaast is het ook belangrijk dat de open ruimte tussen je nek en het kussen opgevuld kan worden met het kussen. Zou je een dun kussen gebruiken, dan is dit niet mogelijk.

Rugslaper

Slaap je op je rug, dan heb je het meeste behoefte aan een middelhoog kussen. Hij moet dus zeker niet ontzettend dun zijn, maar ook niet heel erg hoog. Een te hoog kussen zorgt hierbij namelijk voor spanning op je nek, wat ervoor kan zorgen dat je de volgende ochtend wakker wordt met nekpijn. Op je rug slapen is overigens wel een goede positie, want deze zorgt ervoor dat je rug, hoofd en nek in een neutrale positie liggen. Dit zorgt ervoor dat je minder kans hebt op nek- en hoofdpijn.

Buikslaper

Ben jij een echte buikslaper, dan heb je behoefte aan een dun kussen. Bedenk je echter wel dat deze positie het minst ideaal is voor je lichaam, omdat je nek en ruggenwervels op deze manier niet kunnen ontspannen. Dit kan zorgen voor hoofdpijn en een vastzittende nek, maar uiteindelijk ook voor verschillende rugklachten.

Naast de verschillende soorten kussen zijn ook de vullingen verschillend. Heb je vaak last van nekpijn, dan is een kussen van traagschuim aan te raden. Dit kussen behoudt namelijk zijn vorm, de hele nacht, en is voorzien van een kleine buiging zodat je nek altijd in een goede positie ligt.

Het beste kussen tegen nekpijn

Uit onze test hebben we de twee beste kussen geselecteerd die met kop en schouder boven de rest uitstaken. Onderstaand is te lezen wat het beste hoofdkussen is en wat het beste orthopedische kussen is.

Beste hoofdkussen tegen nekklachten

1

Best Life kussen tegen nekpijn

9.2Expert Score
Hoogste kwaliteit Hoofdkussen tegen nekpijn

Dit kussen van Best Life is als beste uit de test gekomen wanneer het gaat om een kussen tegen hoofdpijn. Het geeft uitstekende ondersteuning aan de denk, vormt zich goed naar je ligging, en helpt daardoor daadwerkelijk bij nekklachten!

Goede punt(en)
 • Erg hoge kwaliteit, ook vergeleken de prijs
 • Uitermate ondersteund voor de nek
 • Comfortabel, ligt erg lekker
 • Ook geschikt voor zijslapers
Mindere punten
 • Geen kunnen vinden

Beste orthopedische kussen tegen nekpijn

1

Mikoala kussen tegen hoofd- en nekpijn

mikoala kussen tegen nekpijn
9.1Expert Score
Beste orthopedische kussen tegen nekpijn

Het kussen van Mikoala is als beste orthopedische kussen tegen nekpijn uit de test gekomen. Het helpt zowel tegen nekpijn als tegen rugklachten. Door de verstelbaarheid past het kussen zich aan aan je persoonlijke voorkeur. Is het toch niet naar wens? Maakt niet uit, je mag er namelijk 6 weken op proefslapen.

Goede punt(en)
 • In maar liefst 8 hoogtes verstelbaar
 • Hele prettige stevigheid
 • Vulling is ook van hoge kwaliteit
 • 6 weken proefslapen
Minder
 • Dit kussen vraagt een wat grotere investering

De beste 3 nekkussen voor op reis

1

Luxe nekkussen

foto van een Luxe nekkussen
9.4Expert Score
Vind je het heerlijk om in bad te liggen? Doe het dan met dit luxe nekkussen, zo worden nek- en rugklachten voorkomen en kun je heerlijk ontspannen.

Met een luxe nekkussen is ontspannen pas echt mogelijk. Je kunt het kussen zelfs mee in bad nemen, dan heb je namelijk geen last meer van de koude of harde badrand in jouw nek. Gun jezelf echt een heerlijk verwenmomentje want dat hebben we allemaal nodig. Het is een anti-slip badkussen en bevat ook twee stevige zuignappen. Het blijft dan ook goed op zijn plek zitten ook wanneer dat het vochtig wordt. Het is ook waterdicht en zo krijgen de schimmels en bacteriën ook geen kans om zich hier te ontwikkelen. Als je een ontspannen nek wil in bad, dan is dit het nekkussen wat je nodig hebt.

Goede punt(en)
 • Goede kwaliteit
 • Comfortabel
 • Voelt fijn aan
2

Comfortabel nekkussen

foto van een Comfortabel nekkussen
8.5Expert Score
Een comfortabel nekkussen is de oplossing voor thuiswerken en werkt ook prima tegen nekklachten! Als je comfortabel wil reizen gebruik je dit nekkussen ook.

Met een comfortabel nekkussen kun jij echt ontspannen tijdens het reizen. Ook als je lang aan de pc moet werken is dit prettig, om zo nekklachten te voorkomen. Als je veel moet reizen is dit nekkussen ook fijn, want dan heb je meer comfort en ondersteuning in je nek. Met dit nekkussen krijg je 360 graden ondersteuning in je nek. Het is een ergonomisch ontwerp en van zeer hoge kwaliteit. Het wordt geleverd met opbergzakje zodat je het ook eenvoudig mee kunt nemen.

Goede punt(en)
 • Comfortabel
 • Stevig
 • Voelt prettig aan
3

Nekkussen voor op reis

foto van een Nekkussen voor op reis
7.8Expert Score
Als je veel onderweg bent is een nekkussen voor op reis de ideale oplossing om je nek de juiste ondersteuning te geven.

Met dit nekkussen voor op reis wordt reizen alleen maar comfortabeler. Je kunt dit nekkussen namelijk snel en eenvoudig opblazen. Het is een ergonomisch ontwerp en je krijgt 360 graden zachte ondersteuning in je nek. Je nek kan zo heerlijk tot rust komen. Ben zuinig op je nek en zorg dat je nekklachten kunt voorkomen door je nek van tijd tot tijd de juiste rust te geven met dit unieke nekkussen.

Goede punt(en)
 • Fijn in het gebruik
 • Voelt goed aan
 • Goede kwaliteit

   Kussen tips
   Enable registration in settings - general