
De positie waarin je slaapt is bepalend voor het ontstaan van rimpels in je gezicht, maar ook voor je decolleté. Dit is ook niet zo gek, we besteden gemiddeld een derde van ons leven door in bed. We kennen allemaal de rimpels die ontstaan wanneer we gaan slapen. Maar is eer een kussen tegen rimpels?
In de ochtend word je wakker in de kreukels, waarbij je je afvraagt of deze nog wel weggaan. Dit zijn compressierimpels, en deze worden veroorzaakt door een langdurige blootstelling van de huid aan mechanische druk.
Dan zijn er ook nog expressierimpels, deze komen vooral voor rond de delen in je gezicht die het meest in beweging zijn, denk hierbij aan je voorhoofd, lippen en je ogen. De compressierimpels zie je met name aan de randen van je gezicht, maar ook bij je decolleté. Deze rimpels zijn lastig weg te krijgen, want ze zijn geen gevolg van spierbewegingen.
Wat is een kussen tegen rimpels?
Anti-rimpelkussens zijn kussens die speciaal zijn ontwikkeld om het ontstaan van zogenaamde slaaprimpels tegen te gaan. Slaaprimpels zijn rimpels die vooral in het gezicht voorkomen doordat we tijdens de slaap urenlang op één kant van ons gezicht liggen. Na jaren leidt dit tot rimpels die vaak – in tegenstelling tot gewone rimpels – verticaal in plaats van horizontaal lopen.
Anti-rimpelkussens verminderen de wrijving tussen gezicht en kussen. Ze doen dit op verschillende manieren:
- Vermijden of verminderen van contact tussen gezicht en kussen. Dit kan worden bewerkstelligd door de vorm van het hoofdkussen aan te passen.
- Ervoor zorgen dat het oppervlak van het hoofdkussen zich plooit naar de vorm van het gezicht. Dit kan worden bewerkstelligd door:
- Gebruik te maken van zogenaamd ‘traagschuim’. Traagschuim vormt zich volledig naar de contouren van het gezicht.
- Gebruik te maken van speciale inhoud van de kussens, bijvoorbeeld korrels.
Door gebruik te maken van een kussensloop van speciaal materiaal, bijvoorbeeld zijden of bamboe.
Anti-rimpel kussens
Er zijn nogal wat verschillende anti-rimpel kussens te verkrijgen. Ze variëren in prijs van een paar tientjes tot bijna tweehonderd euro. Wij kunnen niet aangeven welk kussen het beste is. Dat hebben we domweg niet getest. Wij adviseren daarom een kussen te kiezen dat dik genoeg is om voldoende ondersteuning te bieden, en betaalbaar is. Er is geen goede reden om rond de 200 euro uit te geven als vergelijkbare producten verkrijgbaar zijn voor rond de 50 euro.
Let verder bij aanschaf in webwinkels ook op voorwaarden als levertijd en mogelijkheid om het product te retourneren. In verband met dit laatste punt is het aan te bevelen om uw antirimpelkussen bij een betrouwbare Nederlandse (web)winkel te kopen met goede reviews van echte klanten.
Kunnen rimpels worden veroorzaakt door een kussen?
We hebben je net al verteld hoe deze rimpels worden veroorzaakt, maar het type kussen dat jij gebruikt heeft hierbij ook zeker invloed. De beste slaaphouding om compressierimpels te voorkomen, is de rugligging. Net zoals dat je nekklachten kan krijgen na het slapen is het niet gek dat je ook rimpels kan krijgen. In deze houding staat er gedurende de nacht geen druk op je gezicht en worden je borsten niet urenlang tegen elkaar geduwd.
Helaas slapen de meeste vrouwen het liefst in de zijligging. En een goede nachtrust is natuurlijk ook enorm belangrijk voor zowel een goede gezondheid als schoonheid.
Een mogelijke manier om gedurende je slaap compressierimpels in je gezicht tegen te gaan, is door te slapen op een kussen dat zowel qua vormgeving als materiaal de druk op het gezicht vermindert. Ik heb het over het zogeheten antirimpelkussen, een kussen dat qua vormgeving speciaal ontworpen is om druk op je gezicht te verminderen.
Wat ook kan helpen, is om het kussen te wikkelen in een kussensloop van zijde, aangezien zijde een materiaal is dat een uitstekend kreukherstellend vermogen, waardoor vouwen in het gezicht minder snel voorkomen dan bij het slapen op een kussensloop van ander materiaal.
Waarom zou je een kussen tegen rimpels kopen?
Slaap is echt heel belangrijk voor de huid. Dat kun je na een paar korte nachtjes al makkelijk vaststellen. De oogleden en mondhoeken gaan wat hangen, de ogen zelf worden rood en dik, er ontstaan donkere kringen, de huid gaat bleek zien en fijne lijntjes worden zichtbaar.
Op de lange termijn zorgt te weinig slaap ook voor een versnelde huidveroudering. Er is namelijk slaap nodig om goed te herstellen van zonschade of huidirritatie.
Uit onderzoek blijkt dat jouw favoriete slaaphouding misschien weleens minder fraai uitpakt voor je huid. Vooral mensen die op hun buik of op hun zij slapen lopen extra rimpeltjes op. Deze slaaprimpeltjes zijn het gevolg van herhaalde compressie en druk op de huid van matras en kussen.
Slaaprimpels zijn overigens niet hetzelfde als mimiekrimpeltjes, want die laatste ontstaan juist door steeds terugkerende spierbeweginkjes en verschijnen bovendien op andere plekken.
Op je rug slapen
De beste manier om slaaprimpeltjes tegen te gaan, is door op je rug te slapen. En dan maar hopen dus dat je de gehele nacht zo blijft liggen. Om je daarbij een handje te helpen bestaan er ondertussen heel wat antirimpelkussens die je een droomhuid beloven.
Deze kussens hebben een speciale vorm die je ‘dwingt’ op je rug te blijven liggen, of ze zijn gemaakt van materialen die minder druk zouden geven op de huid.
Heel populair zijn verder speciale kussenslopen van zijde of zelfs van textiel geïmpregneerd met koperdeeltjes. Aan deze materialen worden heel wat beautyclaims gehangen.
Huid in de plooi te houden
Het klinkt natuurlijk aannemelijk dat een glad en zacht materiaal als zijde helpt je huid ín de plooi te houden, of liever gezegd uit de plooi dus. Zijde zal voor minder wrijving zorgen met de huid. Toch zal de druk op je kussen of je matras niet ineens lager zijn wanneer je er een zijden sloop of hoes omheen doet in plaats van een katoenen. Dus of je zo écht minder compressierimpeltjes oploopt …
Beddengoed
Over zijden beddengoed wordt door de fabrikanten nog weleens beweerd dat het de huid beter beschermt tegen vochtverlies in de nacht, waardoor dan dus minder rimpels zouden ontstaan. Vergeleken met katoen zou zijde namelijk minder vocht (en crème) opzuigen.
Of deze slaaprimpeltheorie klopt, is de vraag. Ik ben geen studies tegengekomen waarin de vochtbalans van de huid bij deze materialen werd vergeleken. Wel weet ik dat stoffen als nylon, maar ook zijde en wol soms voor irritatie kunnen zorgen. En dat doet katoen dan weer niet.
Beste kussensloop tegen rimpels
Bobbels & Putten kussensloop tegen Rimpels
