Zijslaapkussen kopen? Bekijk de beste zijslaapkussens van 2023

Een zijslaapkussen wordt ook wel lichaamskussen of body pillow genoemd. Het is een meer langwerpig kussen dat je helpt om een betere slaaphouding aan te nemen. In ons land wordt het zijslaapkussen niet heel erg veel gebruikt. Dat heeft voor een deel met onwetendheid te maken. Veel mensen vragen zich namelijk af wat ze met het kussen moeten doen.

Wat is een zijslaapkussen?

Een zijslaapkussen helpt met name mensen die te kampen hebben met nek– en rugpijn vanwege het aannemen van een verkeerde slaaphouding. Je hebt tijdens de slaap geen controle over de wijze waarop je ligt. Dat betekent dat je zomaar een verkeerde slaaphouding aan kunt nemen. Door de verkeerde slaaphouding kun je klachten krijgen aan zowel de rug als de nek.

Door met een zijslaapkussen te slapen kun je de klachten voorkomen omdat je een betere slaaphouding aanneemt gedurende de slaap. In beginsel kun je stellen dat een zijslaapkussen twee functies heeft. Het helpt om een betere slaaphouding te hebben gedurende de nacht en het helpt je om die betere houding ook te behouden tijdens de nachtrust.

Waarvoor is een zijslaapkussen gemaakt?

Het verbeteren van de slaaphouding om zo de klachten aan de rug en de nek te verlichten en te voorkomen. Daarvoor is een zijslaapkussen gemaakt. Wat je in de praktijk vaak ziet is dat mensen op hun zij slapen. Is dat het geval, dan is de bovenste arm ondersteuning nodig en draait het lichaam wat naar voren totdat de arm op het matras steunt. Als je iets meer op zoek bent naar een kussen die met je mee ligt, dan heb je het over een lichaamskussen.

Daardoor komt de nek vaak iets gedraaid te liggen en omdat de benen geschaard worden ontstaat ook een draaiing in de rug. Met een zijslaapkussen kun je deze veel voorkomende beweging in bed voorkomen. Het kussen kan nuttig zijn in verschillende slaaphoudingen, waardoor de conclusie gerechtvaardigd is dat een zijslaapkussen altijd van pas komt.

Waar is een zijslaapkussen goed voor?

Het zijslaapkussen mag dan in ons land nog wat onbekend zijn, het kan echter wel heel erg nuttig zijn. Ben je een zijslaper dan kan het kussen de bovenste arm ondersteunen en neem je een betere zijligging aan. De nek ligt dan niet gedraaid en kan zo beter ontspannen. Lig je op de rug, dan kan het kussen onder de knieën geplaatst worden, iets waarvoor je het kussen eventueel dubbel kunt vouwen. Dit zorgt voor ontspanning in de rug. Ben je een buikslaper?

Slaaphouding

Dan is het eigenlijk beter om te proberen een andere slaaphouding aan te nemen. Op je buik slapen is gewoon niet erg gezond. Het lichaamskussen kan wel iets aan de situatie veranderen als je op de buik slaapt, een buikslaaphouding is simpelweg niet aan te bevelen. Het ideale kussen mag best wat lang en breed en ook zwaar zijn.

Grootte

Dan ligt het zijslaapkussen in elk geval goed en biedt het echt steun. De grotere kussens nemen wel veel ruimte in en dat kan bij het omdraaien wel wat ongemakkelijk zijn. Idealiter is een zijslaapkussen tussen de 20 en de 22 centimeter breed en heeft het een lengte van 110 centimeter. Het kussen is dan groot genoeg en bovendien gemakkelijk te hanteren.

Het beste zijslaapkussen van 2023

1

Litollo zijslaapkussen

Beste zijslaapkussen
9.2Expert Score
Hoogste kwaliteit zijslaapkussen

Als je slaapt heb je geen controle over hoe je ligt; je begint in een comfortabele houding, maar in je slaap ontspannen je spieren en kunnen je gewrichten onbewust in belastende posities terecht komen. 

Pluspunt(en)
 • Lekker zacht en fijne structuur
 • Goede steun
 • afneembare hoes
 • Ook goed bij rugklachten buiten zwangerschap om
Minpunt(en)
 • Geen
2

Ella zijslaapkussen XXL

Ella xxl zijslaapkussen
8.5Expert Score
Hoge kwaliteit zijslaapkussen

Deze Body Pillow van Ella ontlast de nek evenals de rug en dankzij de speciale vorm geeft het kussen een nog betere ondersteuning van alle delen van het lichaam. Daarnaast is dit iets groter dan andere kussens maar ook iets duurder

Pluspunt(en)
 • Lekker zacht
 • Goed gevuld
 • Blijft redelijk koel
Minpunt(en)
 • Iets duurder

   Kussen tips
   Enable registration in settings - general