De beste zijslaapkussens van 2021

Een zijslaapkussen wordt ook wel lichaamskussen of body pillow genoemd. Het is een meer langwerpig kussen dat je helpt om een betere slaaphouding aan te nemen. In ons land wordt het zijslaapkussen niet heel erg veel gebruikt. Dat heeft voor een deel met onwetendheid te maken. Veel mensen vragen zich namelijk af wat ze met het kussen moeten doen.

Wat is een zijslaapkussen?

Een zijslaapkussen helpt met name mensen die te kampen hebben met nek- en rugpijn vanwege het aannemen van een verkeerde slaaphouding. Je hebt tijdens de slaap geen controle over de wijze waarop je ligt. Dat betekent dat je zomaar een verkeerde slaaphouding aan kunt nemen. Door de verkeerde slaaphouding kun je klachten krijgen aan zowel de rug als de nek.

Door met een zijslaapkussen te slapen kun je de klachten voorkomen omdat je een betere slaaphouding aanneemt gedurende de slaap. In beginsel kun je stellen dat een zijslaapkussen twee functies heeft. Het helpt om een betere slaaphouding te hebben gedurende de nacht en het helpt je om die betere houding ook te behouden tijdens de nachtrust.

Waarvoor is een zijslaapkussen gemaakt?

Het verbeteren van de slaaphouding om zo de klachten aan de rug en de nek te verlichten en te voorkomen. Daarvoor is een zijslaapkussen gemaakt. Wat je in de praktijk vaak ziet is dat mensen op hun zij slapen. Is dat het geval, dan is de bovenste arm ondersteuning nodig en draait het lichaam wat naar voren totdat de arm op het matras steunt.

Daardoor komt de nek vaak iets gedraaid te liggen en omdat de benen geschaard worden ontstaat ook een draaiing in de rug. Met een zijslaapkussen kun je deze veel voorkomende beweging in bed voorkomen. Het zijslaapkussen kan nuttig zijn in verschillende slaaphoudingen overigens en daardoor is de conclusie gerechtvaardigd dat een zijslaapkussen altijd van pas komt.

Waar is een zijslaapkussen goed voor?

Het zijslaapkussen mag dan in ons land nog wat onbekend zijn, het kan echter wel heel erg nuttig zijn. Ben je een zijslaper dan kan het kussen de bovenste arm ondersteunen en neem je een betere zijligging aan. De nek ligt dan niet gedraaid en kan zo beter ontspannen. Lig je op de rug, dan kan het kussen onder de knieën geplaatst worden, iets waarvoor je het kussen eventueel dubbel kunt vouwen. Dit zorgt voor ontspanning in de rug. Ben je een buikslaper?

Dan is het eigenlijk beter om te proberen een andere slaaphouding aan te nemen. Op je buik slapen is gewoon niet erg gezond. Het lichaamskussen kan wel iets aan de situatie veranderen als je op de buik slaapt, een buikslaaphouding is simpelweg niet aan te bevelen. Het ideale kussen mag best wat lang en breed en ook zwaar zijn. Dan ligt het zijslaapkussen in elk geval goed en biedt het echt steun. De grotere kussens nemen wel veel ruimte in en dat kan bij het omdraaien wel wat ongemakkelijk zijn. Idealiter is een zijslaapkussen tussen de 20 en de 22 centimeter breed en heeft het een lengte van 110 centimeter. Het kussen is dan groot genoeg en bovendien gemakkelijk te hanteren.

De beste zijslaapkussen

PROCAVE

9Expert Score
Hoge kwaliteit zijslaapkussen

Deze Body Pillow ontlast de nek evenals de rug en dankzij de speciale vorm geeft het kussen een nog betere ondersteuning van alle delen van het lichaam.

Pluspunt(en)
  • Lekker zacht
Minpunt(en)
  • Geen

      Kussen tips
      Enable registration in settings - general