Slaaptunnel maken? Hoe, wat en waarom

Wanneer je niet lekker door kan slapen in de nacht kan je een gebroken en vermoeid gevoel hebben. Niets is zo heerlijk als lekker uitgerust aan de dag te beginnen. Om je hierbij te helpen is de slaaptunnel op de markt gebracht. Maar wat is nu zo een slaaptunnel eigenlijk en wat zijn daar de voordelen en de nadelen van? Lees meer over het slapen met een slaaptunnel in deze blog.

Wat is een slaaptunnel en wat zijn de voordelen en nadelen?

Nu zul je je afvragen wat een slaaptunnel precies is. Dat is heel eenvoudig uit te leggen. Eigenlijk is een slaaptunnel niets meer of minder dan een hoes waar je je matras in schuift. Deze hoes zit dan strak om je matras heen. Met deze hoes om je heen zul je een veilig en geborgen gevoel gaan ervaren tijdens het slapen.

Door de druk die je voelt van de slaaptunnel kan je lekker rustig slapen. Je zult dan in een rustige, maar diepe slaap terecht komen. Je zult ook merken dat je minder vaak wakker Je zult dan minder vaak wakker worden, minder gaan dromen en je prikkelverwerking gaat makkelijker. Hierdoor zul je met een meer uitgerust gevoel aan je dag gaan beginnen.

Het slapen in een slaaptunnel heeft verschillende voordelen en een groot nadeel. Het grootste voordeel van het slapen in een tunnel is dat de kwaliteit van de slaap enorm verbeterd. Je zult merken dat je iedere dag uitgerust en fit aan de dag zal beginnen. De hoeveelheid energie waarmee je de dag kan beginnen zal in het begin echt wel even wennen zijn.

Het grootste nadeel van slapen in een slaaptunnel daarentegen is dat het uitslapen tot het verleden behoort. Je slaapt zo goed en lekker, dat je altijd fit en vol energie wakker zal worden. Zo heeft dit nadeel toch ook nog best veel voordelen.

Wat is een slaaptunnel?

Eigenlijk zou je de slaaptunnel kunnen zien als een soort slaapzak. Deze slaapzak doe je vanaf het voeteneind van je bed helemaal rondom je matras heen. Van bovenaf kan je erin gaan liggen. Een slaaptunnel is een prettige vervanging van een verzwaringsdeken als je deze te zwaar zou vinden. Overigens, als je nog twijfelt over welk kussen het beste bij jou zou passen, kijk dan eens naar onze Silvana kussen review.

Een slaaptunnel is ook een goedkoper alternatief voor de verzwaringsdeken, dus wanneer je minder te besteden hebt kan je toch voor een fijne oplossing kiezen om beter te gaan slapen. Als je een beetje handig bent zou je een slaaptunnel ook helemaal zelf kunnen maken.

Van welk materiaal is een slaaptunnel?

Een slaaptunnel wordt gemaakt van elastische jerseystof. Deze stof is lekker warm en zacht. Hierdoor zul je een heel fijn en veilig gevoel hebben als je in je tunnel ligt. De stof waar deze van gemaakt wordt moet in ieder geval rekbaar zijn en een gladde buitenkant hebben.

Hoe maak ik een slaaptunnel?

Voor het maken van een slaaptunnel heb je niet heel veel spullen nodig. Een stuk jersey stof van 2 meter in ieder geval. Deze moet je op zijn kop neerleggen met de meest zachte kant naar boven toe. Zorg dat je de stof van rechts naar links dichtvouwt.

Bij het vouwen moet je erop letten dat de slaaptunnel nog ongeveer 150 centimeter lang zal zijn. Zorg er ook voor dat je de breedte met 4 centimeter groter maakt dan de breedte van je matras. Dat wil dus zeggen dat je tunnel 94 centimeter breed moet zijn. De stof die te veel is kan je voordat je hem dicht gaat naaien afknippen.

Hierna naai je een zijkant en de onderkant van de slaaptunnel dicht. De andere zijkant is al afgesloten doordat je de stof omgevouwen hebt. En zo is je tunnel al klaar en kan je hem makkelijk om je matras heen schuiven.

Voordelen

Naast dat het een prettig gevoel geeft om te slapen met een slaaptunnel zitten er ook nog andere voordelen aan vast. Een aantal van deze voordelen zijn:

 • Je zult beter slapen en sneller in slaap vallen
 • Als je last hebt van angst, zal je angst verminderd worden
 • Je zult minder piekeren en meer ontspannen zijn
 • Als je het voor je kind gebruikt zal je merken dat hij of zij beter in bed zal blijven+
 • Het dekbed waar je onder slaapt kan niet van het bed vallen
 • Het geeft je een gevoel van veiligheid en geborgenheid
 • Je zult merken dat je minder gaat dromen
 • Het slaapwandelen zal minder worden
 • Je prikkelverwerking in je slaap zal sterk verbeteren

Nadelen

Een van de nadelen van het slapen in een slaaptunnel is dat het uitslapen in veel gevallen tot de verledentijd behoort. Door het slapen in een slaaptunnel zal je veel meer uitgerust wakker worden, zonder dat je hiervoor meer slaapuren hoeft te maken. Door de verbeterde prikkelverwerking zal de kwaliteit van je slaap zo goed zijn dat je vroeg wakker wordt en fit en energiek aan iedere dag zal gaan beginnen.

   Kussen tips
   Enable registration in settings - general