Beste Aerokussen Beoordeling 2023 | Uitgebreide Producttest

Dit onderzoek is geschreven door 3 kussen experts
Tijdens het onderzoek zijn 10 verschillende aerokussens getest en vergeleken
Uiteindelijk hebben we een top 1 review kunnen schrijven uit de onderzochte producten

Er zijn mensen die elke nacht wakker worden met een vochtig kussen, wat natuurlijk helemaal niet prettig is. Naast dat je kussen de juiste vorm moet hebben voor de positie waarin je slaapt, is er voor mensen die veel zweten een aerokussen beschikbaar. We leggen graag uit wat dit precies voor een kussen is en wat je nog meer kunt doen tegen overmatig zweten in bed.

Wat is een aerokussen?

Niemand wil midden in de nacht wakker worden met een vochtig kussen door zweten. Gelukkig is dit te voorkomen, namelijk met een aerokussen. Dit is een kussen dat vochtregulerend , luchtig en goed ventilerend is en gemaakt is van kapok of wol. De vulling van deze kussens zorgt ervoor dat alle overmatige warmte en vocht goed kan weggedreven kan worden.

Deze kussens zijn altijd gevuld met wol of kapok, maar soms ook met dons. Alle drie de materialen zijn natuurlijke producten, die bijdragen aan een goede vochtregulatie waardoor het kussen niet alleen droog blijft, maar ook comfortabel. Wil je liever een kussen met een soepel gevoel, dan kun je het beste kiezen voor een vulling van dons.

Waarom zou je een aerokussen kopen?

Om nachtelijk transpireren aan te pakken, moet je eerst de oorzaak achterhalen. Hoe kan zweten tijdens je slaap getriggerd worden? Omgevingsfactoren, zoals synthetisch beddengoed of een te hoog afgestelde kachel, kunnen een rol spelen.

Nachtelijk zweten kan ook veroorzaakt worden door medicijnen, voedsel en alcohol. Van antidepressiva en de anticonceptiepil is bijvoorbeeld bekend dat zweten een bijwerking kan zijn. Ook gekruid voedsel kan nachtelijk zweten bevorderen. Een andere bekende oorzaak is de overgang. De verandering in hormoonspiegels kan leiden tot opvliegers en zodoende nachtelijke transpiratie veroorzaken. Ook de volgende factoren kunnen een rol spelen:

 • koorts of infecties
 • stress en angstgevoelens
 • nachtmerries
 • slaapapneu

Als geen van bovenstaande factoren een rol bij jou speelt, dan kan het zijn dat je last hebt van hyperhidrosis. Dit betekent dat je zonder aanwijsbare reden last hebt van nachtelijk zweten. Je lichaam moet in dat geval simpelweg meer moeite doen om op een gemiddelde temperatuur te blijven.

De zweetklieren worden veel vaker en sneller aangezet tot zweten, terwijl je eigenlijk gewoon in rust bent of in een koele omgeving verblijft. De exacte oorzaak van deze aandoening is niet bekend.

De volgende maatregelen kunnen je helpen om weer van een prettige nachtrust te genieten:

 • zorg voor nachtkleding en beddengoed van katoen. Dit materiaal is warmteregulerend en kan verkoelend werken; daarnaast ventileert het goed. Genoeg keuze in ons assortiment!
 • zorg ook voor een dekbed dat bij het seizoen past; een vierseizoenen dekbed is hier ideaal voor
 • zet de verwarming op maximaal 18 graden en laat het raam op een kier staan voor ventilatie
 • vermijd lichamelijke inspanning voor het slapengaan; je lichaam kan dan niet snel genoeg afkoelen
 • neem je medicijngebruik eens onder de loep en overweeg alternatieven met minder bijwerkingen
 • vermijd pittig voedsel en alcohol, vooral vlak voor het slapengaan
 • een anti-transpirant spray kan overmatig zweten beperken

Het is natuurlijk verstandig om een arts te raadplegen als geen van bovenstaande tips verbetering brengt of als de oorzaak van het nachtelijk zweten onbekend blijft. Je bed moet immers een plek zijn waar je tot rust komt; het is dus hoog tijd om nachtelijk zweten aan te pakken.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Zweten, transpireren, nachtzweten: het komt bij veel mensen voor. Het is heel normaal om gedurende de nacht te zweten. Maar wanneer is een bed eigenlijk te warm en zweet je te veel? Mensen die overmatig zweten kunnen minimaal een halve liter vocht per nacht verliezen.

Dit kan geen kwaad op zich, maar ongemakkelijk is het wel. Wakker worden met natte kleding en een vochtig bed is niet prettig. Bij nachtzweten is er sprake van overmatig zweten tijdens het slapen onder normale omstandigheden.

Dit kan voorkomen worden door een aerokussen aan te schaffen dat speciaal is ontworpen om zweten tegen te gaan. Daarnaast is het aan te raden een speciale anti-transpiratie matrashoes te kopen, evenals ademend beddengoed. Deze aanpassingen zullen je helpen om een normale nachtrust te hebben, zelfs als je slaapt met oordopjes, zonder dat je telkens wakker wordt met een vochtig kussen. Als je concentratieproblemen hebt, kan het gebruik van een concentrator nuttig zijn.

Zorg er daarnaast ook voor dat je de slaapkamer lekker koel houdt, ook in de koudere maanden. Ventileer je kamer elke dag en zorg voor goede zonwering als dat nodig is. De ideale temperatuur voor de slaapkamer is 18 graden.

Als laatste is het verstandig om op te letten wat je ’s avonds nog eet en drinkt. Scherpe kruiden zijn sowieso af te raden, maar drink ook geen koude frisdrank of alcohol meer vlak voor het slapengaan. Je lichaam moet daar hard voor werken, waardoor je het alleen maar warmer krijgt.

Het beste aerokussen

1

Kussen tegen zweten

8.7Expert Score
Innovatief Zorgmatras Aerokussen voor Verkoeling en Comfort

Deze aerokussen of wel antitranspiratie kussen is een game changer in je slaaproutine. Het verfrissende gevoel wat dit kussen biedt helpt je te ontspannen en voorkomt oververhitting tijdens het slapen. De speciale laag die hiervoor zorgt is zorgvuldig en technologisch ontworpen om effectieve verkoeling te verzorgen.

Sterke Punten
 • Innovatief en Nieuw
 • Flexibel: De vorm kan worden aangepast naar wens
Mogelijk nadeel
 • Beschikbaar in slechts één afmeting

   Kussen tips
   Enable registration in settings - general