Bedtijd: Wat zijn de bedtijden per leeftijd?

Voor ieder mens is voldoende slaap belangrijk. Daarom is het van belang een gezond dag-en-nachtritme te hebben. Hierbij is het ook belangrijk dat je een vaste tijd hebt dat je naar bed toe gaat. Dit is dan jouw bedtijd. Ook voor kinderen is een vaste bedtijd heel belangrijk. Maar hoe laat zou je dan moeten gaan slapen? Meer over de meest ideale bedtijd lees je verder in deze blog.

Wat zijn de bedtijden per leeftijd?

Aangezien voor iedereen een goed dag-en-nachtritme belangrijk is, is het ook belangrijk om op een bepaalde tijd naar bed toe te gaan. Helemaal voor kinderen is dit extra belangrijk. Ook in de weekenden en vakanties is het belangrijk dat kinderen op een vast tijdstip naar bed moeten gaan.

Om je er een beetje bewust van te maken hoe laat een kind het best naar bed toe zou kunnen gaan staan de richtlijnen voor die bedtijden hieronder beschreven:

De bedtijd van een baby

Baby’s hebben heel veel slaap nodig. Zij slapen dan ook meerdere keren op een dag. Een baby moet alles nog leren over het dag-en-nachtritme. Dit moet jij als ouder doen door het kind meteen op vaste tijden naar bed toe te brengen. Dit kan je al doen vanaf het moment dat je baby 6 tot 8 weken oud is.

De bedtijd van een kleuter

Kleuters hebben net als baby’s behoorlijk veel slaap nodig. Dit komt omdat hun lichaam en brein volop in ontwikkeling is. Ook kleuters doen vaak nog wel een dutje op de dag. Een gemiddelde kleuter slaapt tussen de 11 en 14 uur per dag.

De bedtijd van kinderen

De meeste ouders doen ieder jaar een kwartier bij de bedtijd van hun kinderen optellen. De meeste kinderen reageren hier goed op. Naar mate kinderen ouder worden neemt de behoefte aan slaap steeds meer af. Daarom is het ook goed om ieder jaar je kind iets later naar bed toe te laten gaan. Maar hou het wel zo dicht mogelijk bij de huidige bedtijd.

Bedtijd kind

Ook in het weekend is het belangrijk je kind rond dezelfde tijd naar bed toe te brengen. Dit zorgt voor een hele fijne vorm van rust en regelmaat, waar kinderen alleen maar profijt van kunnen hebben.

Wat is een bedtijd?

Een bedtijd wil niets meer of minder zeggen dan de tijd waarop je naar bed gaat. Op iedere leeftijd heb je een andere slaapbehoefte. Daarom is de bedtijd ook voor iedere leeftijd weer anders. Kinderen hebben bijvoorbeeld meer slaap nodig dan een volwassen persoon.

Kinderen slapen gemiddeld genomen tussen de 10 en 12 uren per nacht. Daarentegen slapen volwassen mensen vaak korter dan 7 uren per nacht. Hoeveel slaap iemand nodig heeft kan ook van verschillende dingen af kunnen hangen.

Als iemand een hele drukke en intensieve dag heeft gehad zal die persoon meer slaap nodig hebben dan iemand die maar weinig actief geweest is gedurende de hele dag. Maar als je daarover na denkt, dan is dat ook eigenlijk best logisch.

Waar is een bedtijd goed voor?

Een bedtijd zorgt ervoor dat je voldoende aan je slaap komt. Je schema is ook aan te passen aan je bedtijd. In je schema kan je dan ook rekening houden met de tijd die je in gedachten had om naar bed toe te gaan. mocht je kind alsnog last hebben van goed slapen en goed in slaap komen? Kijk dan eens of een slaaprobot mogelijk interessant is.

Ook voor je kinderen kan je rekening houden met de bedtijd en het schema daarop aanpassen. Kinderen hebben een bepaalde hoeveelheid slaap nodig gedurende de nacht. Naar mate ze ouder worden zal je merken dat hun nachtrust ook korter zal worden.

 • Kinderen van 4 jaar hebben gemiddeld 11,5 uur per nacht aan slaap nodig
 • Kinderen van 5 jaar hebben gemiddeld 11 uur per nacht aan slaap nodig
 • Kinderen van 6 jaar hebben gemiddeld 10 uur en 45 minuten per nacht aan slaap nodig
 • Kinderen van 7 jaar hebben gemiddeld 10,5 uur per nacht aan slaap nodig
 • Kinderen van 8 jaar hebben gemiddeld 10 uur en 15 minuten per nacht aan slaap nodig
 • Kinderen van 9 jaar hebben gemiddeld 10 uur per nacht aan slaap nodig
 • Kinderen van 10 jaar hebben gemiddeld 9 uur en 45 minuten per nacht aan slaap nodig
 • Kinderen van 11 jaar hebben gemiddeld 9,5 uur per nacht aan slaap nodig
 • Kinderen van 12 jaar hebben gemiddeld 9 uur en 15 minuten per nacht aan slaap nodig

Bedtijden per leeftijd kinderen

 • De bedtijd voor een kind van 4 tot 6 jaar is tussen 18:30 en 19:15
 • De bedtijd van een kind van 7 tot 8 jaar is tussen 19:30 en 20:00
 • De bedtijd van een kind van 9 tot 10 jaar is tussen 20:00 en 20:30
 • De bedtijd van een kind van 11 tot 12 jaar is tussen 20:30 en 21:00
 • De bedtijd van een kind van 12 tot 13 jaar is tussen 21:00 en 21:30
 • De bedtijd van een kind van 14 tot 15 jaar is tussen 21:30 en 22:00

Mogelijk is onderstaande anti monsterspray ook iets voor u

Fear Away Anti monster spray – om beter te slapen

bedtijd anti monster spray

   Kussen tips
   Enable registration in settings - general