Beste slaaphouding tegen rugpijn, hoofdpijn en schouderpijn

Een goede nachtrust is belangrijk voor je gezondheid. De hoeveelheid slaap heeft invloed op je prestaties, productiviteit en concentraties gedurende de hele dag. Een belangrijk deel van een goede nachtrust is dan ook de houding waar je in slaapt. Meer over de beste slaaphouding kan je lezen op deze pagina in deze blog.

Welke slaaphouding is het best tegen rugpijn, hoofdpijn en schouderpijn?

De juiste slaaphouding is belangrijk om het maximale uit je slaap te halen. Zo zijn er voorbeelden te bedenken die aangeven in welke houding jij het beste zou kunnen slapen. Zo zou je bij slaapapneu, of wanneer je last hebt van snurken het best op je zij kunnen slapen. Maar als je last hebt van je schouder is het weer beter om op je rug te slapen. Dit kan dan ook weer bijdragen aan een goede slaapcyclus.

Bij nekklachten is het beter om op je rug te liggen. De houding waar je dan in ligt is een hele natuurlijke houding. Je moet dan wel een goed hoofdkussen hebben. Je moet er dan voor zorgen dat je nek en je wervelkolom in een neutrale stand komen te liggen waardoor de nek en de wervels ontlast worden. Dit geldt hetzelfde als je last van je hoofd hebt.

Als je last hebt van je rug, dan is zowel een rugligging als een zijligging goed. Je zal dan zelf even uit moeten vinden in welke houding je de minste pijnprikkels ervaart terwijl je ligt. De houding met de minste pijnprikkels is dan de beste houding voor jou om in te liggen. Het kan ook helpen om een kussen van goede kwaliteit te hebben, en onze Silvana kussen review kan je daarbij helpen.

Bij pijn in je schouders is de rugligging of slapen op de buik de beste houding. Met als sterke voorkeur de rugligging. Wanneer je op je zij gaat liggen met schouderklachten komt je schouder in een vervelende situatie terecht waarbij de druk op je schouders alleen maar groter wordt.

Wat is een slaaphouding?

Een slaaphouding is de houding waarin je slaapt. Er zijn drie verschillende houdingen waarin je kan liggen. Namelijk:

 • De buikligging
 • De rugligging
 • De zijligging

Welke slaaphouding is het beste?

Uit onderzoek is gebleken dat je het beste op je rug kan slapen. Als je geen aandoeningen hebt waar je rekening mee moet houden natuurlijk. Want als je snurkt of je hebt last van apneu, dan is het weer beter om op je zij te slapen.

Maar in het meest normale geval is de rugligging dus de beste. Dit is zo, omdat je lichaam in een neutrale positie komt te liggen. Wanneer je op je rug ligt, zul je geen extra druk ervaren op je nek, hoofd of wervelkolom. Deze delen van je lichaam worden daardoor meer ontlast.

Welke is het slechtst?

Voor onze gezondheid is slapen op je buik het meest slecht. Als je goed op je kussen wil gaan liggen zul je je hoofd helemaal opzij moeten draaien. Hierdoor zou je nekklachten kunnen krijgen. Naast de klachten in je nek zou je ook last kunnen krijgen van je onderrug, dit komt doordat er meer druk op je wervelkolom komt te staan als je op je buik ligt te slapen.

Welke slaaphoudingen zijn er?

Er zijn meerdere houdingen waar je in zou kunnen slapen. Zo zou je in de volgende houdingen kunnen liggen:

 • De rugligging

De rugligging is goed voor je lichaam. Door op je rug te liggen wordt je rug goed ondersteunt. Met het slapen op je rug voorkom je nek- en rugklachten. Het slapen op je rug is een vrij natuurlijke manier van slapen waarbij je rugwervels niet zo zwaar belast worden. Je moet wel op een kussen slapen met je hoofd.

 • De buikligging

Slapen op je buik is de meest slechte houding om in te slapen. Als je fijn wil blijven liggen moet je je steeds weer bewegen. Ook ademhalen gaat moeizaam als je op je buik slaapt. Op je buik ligt je lichaam in een hele onnatuurlijke houding. Als je geen rugklachten wil krijgen is het beter om het slapen op je buik af te leren.

 • De zijligging

Als je op je zij slaapt, is dit goed voor je rug. Eventuele nek- of rugklachten zullen verminderen. Bij het slapen op je zij kan je wel wat rimpels in je gezicht krijgen doordat je met de zijkant van je gezicht op je kussen ligt te slapen.

 • De foetushouding

Wanneer je in een foetushouding slaapt is dat eigenlijk helemaal niet zo goed voor je lichaam. Het is wel beter om in de foetushouding te slapen als dat je op je buik slaapt. De spanning op je rug neemt behoorlijk toe en ademhalen wordt ook al lastiger in de foetushouding. Daarom is een zijligging beter.

De houding waar je in slaapt, zegt vaak iets over jou. Als je veel op je rug slaapt bijvoorbeeld wordt er gezegd dat je veel zelfvertrouwen hebt en dat je prima voor jezelf op kan komen. Het is de meest open houding waar je in kan slapen.

   Kussen tips
   Enable registration in settings - general