Koude voeten in bed verhelpen?

De winter en kou, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Tegen de kou kun je je gelukkig kleden. Maar koude voeten in bed? Dat is natuurlijk een totale hel. Want met koude voeten in bed is het heel erg lastig om lekker in slaap te kunnen vallen. Kouden voeten zorgen ervoor dat je niet lekker in bed ligt en oncomfortabel bent. Maar hoe ontstaan die koude voeten in bed en wat kun je ertegen doen zodat je wel lekker met warme voeten in bed ligt?

Koude voeten in de winter

Er is niets zo vervelends als naar bed moeten gaan met koude voeten. Het hebben van koude voeten zorgt ervoor dat je niet lekker in slaap komt. Maar wanneer je het bed deelt met een partner, zal die ook last hebben van de koude voeten. Vooral als je je koude voeten opwarmt bij je partner. Dat is niet echt goed voor je relatie. 

Gelukkig kun je een hoop doen aan koude voeten. Maar nog belangrijker is het om te weten wat de oorzaak is van de koude voeten. Het voorkomen is namelijk altijd nog beter dan genezen. Want hoe ontstaan die koude voeten nu precies.

Koude voeten in bed oorzaak

Wanneer de temperatuur begint te dalen gaan de bloedvaten samentrekken, dit is een normaal verschijnsel van het lichaam. De bedoeling is namelijk dat er minder bloed naar de huidoppervlakte gaat omdat de warmte niet verloren mag gaan om ervoor te zorgen dat alle andere organen die van levensbelang zijn, warm blijven. 

Het lichaam is dus zo geniaal om zelf te bedenken wat er nodig is om goed te functioneren. Hoe gaaf is dat? Alleen is het wel vervelend als dat inhoudt dat jij koude voeten krijgt.

slechte doorbloeding

Een andere oorzaak kan zijn dat er sprake is van een circulatiestoornis. Met andere woorden, dat je bloedvaten niet in orde zijn en er te weinig doorbloeding is naar de lagere gelegen gebieden van het lichaam, ook de voeten dus. Dit is wel iets wat niet goed is en nagekeken moet worden door een huisarts of specialist.

Mensen met diabetes hebben vaak ook hele koude voeten en ook dat heeft weer te maken met het doorbloeding verhaal. 

Maar het kan natuurlijk ook zijn dat je gewoon een enorme koukleum bent en jezelf warmer moet aankleden. Bijvoorbeeld door in de winter extra warme, dikke sokken aan te trekken.

Wat te doen tegen koude voeten in bed?

Wat de oorzaak ook is, als je last hebt van koude voeten dan wil je er het liefste natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Want koude voeten hebben is nu eenmaal niet zo fijn. Gelukkig kun je koude voeten makkelijk bestrijden met een paar simpele ingrepen.

elektrisch deken

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een elektrische deken aan te schaffen. Dit is de meest eenvoudige oplossing maar niet de goedkoopste. Een elektrische deken is namelijk qua verbruik niet erg bewust. Maar, je weet wel zeker dat je geen koude voeten meer hebt. Dat is natuurlijk ook heel wat waard.

Voeten insmeren

Een andere optie is je voeten insmeren met uierzalf of vaseline. Beide hebben een isolerende werking waardoor de warmte in je voeten beter bewaard blijft. Maar dit kun je het beste doen als je al opstaat in de ochtend. Dan houd je de hele dag de warmte vast.

beweeg overdag meer

Het belangrijkste advies is om overdag met name veel in beweging te blijven. Door veel te bewegen blijft de doorbloeding op gang. En een betere doorbloeding zorgt ervoor dat de voeten ook warmer blijven.

Goede schoenen

Maar het is natuurlijk ook belangrijk om te zorgen voor goede schoenen in de winter, wellicht schoenen met een heerlijke binnenvoering en goede sokken. Want, als de voeten eenmaal afgekoeld zijn is het moeilijk om ze te verwarmen. Dus voorkomen is beter dan genezen.

Producten tegen koude voeten

Tot slot kan je eens kijken op bol onder de categorie koude voeten. Daar vind je producten zoals elektrische sokken, tabletten die de bloedsomloop verbeteren, verwarmde zolen of een elektrische voetverwarmer.

      Kussen tips
      Enable registration in settings - general