Problemen met doorslapen? Lees alles wat je moet weten

problemen met doorslapen

Veel mensen hebben problemen met doorslapen. Maar hoe komt het? Weet jij waarom je moeite hebt om door te slapen? Weet je wat je kunt doen aan de problemen met doorslapen? Het is goed om je er eens in te verdiepen en daar helpen wij je graag bij met dit artikel. We gaan dieper in op de oorzaken van problemen met doorslapen, maar we bieden je ook oplossingen om het probleem aan te pakken.

Mogelijke oorzaken problemen met doorslapen

De meeste mensen hebben er vroeg of laat wel eens mee te maken, problemen met doorslapen. Het kan zijn dat het eenmalig is, maar het kan ook iets zijn wat vaak terugkeert. Dan is het tijd om er wat aan te doen en op zoek te gaan naar de oorzaak zodat je ook op zoek kunt naar een oplossing. Herken jij het dat je in bed ligt en gaat draaien, woelen, weer wakker bent, weer gaat draaien en dan weer naar het plafond gaat staren? Je krijgt te maken met gebroken nachten en dat breekt je na een tijdje echt op. Zoals je weet heb je je nachtrust nodig en als je te vaak niet door kan slapen dan ben je moe, je bent sneller emotioneel en chagrijnig. Tijd om daarom op zoek te gaan naar de oorzaken.

Oorzaak: Cortisol te hoog?

De eerste oorzaak waar we dieper op in gaat heeft te maken met ons stresshormoon genaamd cortisol. Het helpt je om wakker te worden en alert te zijn (dus met name in de ochtend helpt het je om de dag te beginnen).

Maar is jouw cortisol niveau misschien te hoog? Dit zou kunnen, dat kun je dan herkennen aan onrustig of slecht slapen, overdag vermoeid zijn ook als je goed zou hebben geslapen die nacht, je blijft aankomen ondanks dat je gezond eet, je bent snel ziek en verkouden, je hebt snel last van hoofdpijn of rugpijn, je voelt je snel angstig en je libido is lager dan normaal is bij je.

Wat kun je hier aan doen?

Hetgeen wat je kunt doen is op tijd zoeken naar ontspanning, hierdoor zal je cortisolniveau namelijk verlagen. Je moet zorgen dat de druk weg is, tijd vrijmaken om leuke dingen te doen hoort erbij. Denk aan het spelen met de kinderen, wandelen met de hond, creatieve dingen doen, werk met je handen, ga naar de sauna, ga wat leuks doen met vrienden.

Je moet in het leven al zoveel, vaak worden we geleefd, maar dat kan nu dus veranderen want je neemt het heft in eigen hand. Je gaat dingen doen waar je een fijn gevoel van krijgt, even niets wat moet, maar gewoon doen wat je leuk vindt en genieten, ontspannen. Een wandeling in de natuur, fietsen, een dagje weg, een boek lezen op de bank, doe wat voor jou goed voelt. Iedereen zal op zijn of haar eigen manier ontspannen, maar jij weet wat er bij jou werkt.

Oorzaak : Lichaamstemperatuur

Je lichaam kan als het ware ‘te heet’ zijn. Het is normaal dat ons lichaam gedurende de dag een temperatuur stijging of daling heeft van 2 graden (37 graden is gemiddeld bij mensen). Onderzoek wijst uit dat we overdag de hoogste lichaamstemperatuur bereiken en dat hoort ook zo, dan zijn we alert en wakker. In de avonduren gaat de temperatuur naar beneden, rond drie uur in de nacht bereikt de temperatuur als het ware haar dieptepunt. Dit heeft je lichaam ook nodig om goed te kunnen slapen, maar ook om diep te kunnen slapen. Als je niet genoeg bent afgekoeld voordat je gaat slapen, is het erg lastig om in slaap te vallen en zeker lastig om door te slapen.

Je kunt het oplossen door meer te bewegen. Doorslaapproblemen kunnen vaak voorkomen worden als je meer gaat bewegen. Je bent dan namelijk moe door de inspanning die overdag hebt gehad en overdag is je temperatuur dan wat hoger waardoor je meer energie hebt. In de avond heb je minder energie en daalt de temperatuur, dit is precies wat je nodig hebt om goed door te kunnen slapen. Ook kan een slaaprobot je helpen.

Oorzaak: Psychologisch alles in orde?

Het kan zijn dat problemen met doorslapen worden veroorzaakt door iets op psychologisch gebied. Voel je je eenzaam? Dan ben je misschien wat rusteloos en is slapen lastiger. Het is gelukkig wel eenvoudig op te lossen, maak eens wat vaker een praatje met de mensen om je heen. De medewerker aan de kassa in de supermarkt, de buurman, bel iemand om even te vragen hoe het gaat, nodig iemand uit voor de koffie, vertel iemand dat je de tuin zo mooi vindt.

Je hebt op deze manier meer contact met mensen en dat kan je beter laten voelen. Ook je omgeving zal zich hierdoor beter voelen en ook met jou vaker een praatje maken, dit is een win-win situatie. Je zou ook kunnen kijken of je vrijwilligerswerk kunt doen, dan kun je anderen helpen en je wordt zelf ook moe, maar hebt wel een mooie invulling van de dag.

Problemen met doorslapen kunnen altijd wel eens optreden en daar hoef je je echt niet direct zorgen over te maken. Maar wanneer je merkt dat het vaker terugkeert, is het wel belangrijk dat je gaat kijken naar de oorzaak en op zoek gaat naar oplossingen. Zorg in ieder geval voor genoeg ontspanning, ga voordat je gaat slapen nog even wandelen, schrijf alles op wat in je hoofd zit zodat je zonder zorgen naar bed kunt.

      Kussen tips
      Enable registration in settings - general