Apneu apparaat kopen? De 5 beste getest

Een apneu apparaat, ook wel een CPAP-apparaat genoemd, is een machine die continu een positieve luchtdruk geeft. Wanneer iemand spreekt van een apparaat tegen de aandoening slaapapneu gaat het dus hierover. Mensen die last hebben van deze aandoening hebben tijdens hun slaap vaak ademstops.

Dit komt vaak door een vernauwing of een blokkering van de luchtwegen. Dit zorgt voor een verstoring van de nachtrust. Om de nachtrust te verbeteren zijn zodoende apneu apparaten ontwikkeld. In dit blog lees je alles over het gebruik van een apneu apparaat en welke je het beste zou kunnen kiezen.

Wat is een apneu apparaat?

Een apneu apparaat wordt ook wel een CPAP-apparaat genoemd. Dit apparaat biedt ondersteuning bij de aandoening slaapapneu. Dit is een storing in de ademhaling die zorgt voor een onregelmatige ademhaling tijdens het slapen. Hierna leggen we uit wat een apneu- of CPAP-apparaat precies doet.

Wat is een CPAP-apparaat?

Een CPAP is een soort luchtpomp. Door de geringe overdruk worden de luchtwegen in de nacht opengehouden. De pomp van deze machine haalt extra lucht uit je slaapkamer. Deze lucht wordt door een slang via een masker in je neus geblazen.

Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat je luchtwegen openblijven en worden de apneus voorkomen. Door het voorkomen van de apneus kan je in een diepe slaap terecht komen, waardoor je wakker zal worden met een meer uitgerust gevoel. Waardoor je overdag minder moe en slaperig zal zijn.

Wat doet een apneu apparaat?

Het gebruik van een apneu apparaat zorgt voor ondersteuning bij de ademhaling tijdens je slaap. De luchtdruk in je neus- en keelholte worden verhoogd. Door die verhoogde luchtdruk wordt een afsluiting van de luchtwegen voorkomen. De lucht die dit apparaat opzuigt, komt uit de omgeving. Deze lucht blaast hij door een slang via een masker in je neus of mond. Dit is iets anders als zuurstoftherapie. Wanneer je dit apparaat wilt aanschaffen is een CPAP kussen mogelijk ook interessant!

Is het verstandig om een apneu apparaat te kopen?

Voordat je overweegt zelf een apneu apparaat te kopen is het verstandig eerst na te gaan of jouw verzekering zo een apparaat geheel of gedeeltelijk zou dekken. De meeste verzekeraars vergoeden het gebruik van een apneu apparaat. Mits de apneu door middel van een slaaponderzoek in het slaapcentrum aangetoond is.

Als dit het geval is bij de verzekeraar waar jij bij aangesloten zit, dan zou het zonde zijn om zo een kostbaar apparaat zelf aan te gaan schaffen. Het enige nadeel is dat je dan niet zelf uit kan kiezen welk apparaat je graag zou willen hebben. Er wordt dan voor jou bepaald welk apparaat het meest geschikt is voor jou vorm van apneu.

Welke vormen van apneu zijn er?

Bij het vaststellen van slaapapneu wordt vastgesteld welke vorm van apneu je hebt. Dit kan zijn:

 • Obstructief apneu
 • Centraal apneu

De symptomen van beide zijn gelijk, maar de oorzaak moet je ergens anders zoeken.

Voordelen van het gebruiken van een apneu apparaat

Wanneer je een apneu apparaat hebt staan zul je al snel merken dat er veel voordelen aan het gebruik van zo een apparaat zitten. Een aantal van deze voordelen zijn:

 • Je zult merken dat je geen ademstops meer hebt tijdens de nacht
 • Je hoeft niet meer te vechten om lucht door je mogelijk vernauwde luchtwegen te krijgen, je keel staat open en je kan zonder belemmeringen ademhalen
 • Je zult merken dat je veel dieper gaat slapen, waardoor je overdag meer uitgerust zal zijn en meer energie zal hebben om door de dag heen te komen
 • Je zult merken dat het snurken wat je deed weg is
 • Je hart- en bloedvaten worden beschermd

Nadelen van het gebruiken van een apneu apparaat?

Er zitten niet alleen maar voordelen aan het gebruiken van een apneu apparaat. De nadelen van het gebruiken van een apneu apparaat zijn:

 • Je moet iedere nacht met een masker op slapen
 • Het geneest de apneu niet, als je zonder apparaat slaapt zijn de apneus meteen weer terug
 • Je wordt dus afhankelijk van zo een apneu apparaat
 • Tijdens het slapen kan je soms last hebben van de slang die aan het masker vast zit

De beste apneu apparaten van 2023 uit onze test

Op het moment dat je ermee te maken krijgt dat je een apneu apparaat moet gaan gebruiken is het slim om te weten welke apparaten het best zijn voor jouw persoonlijke situatie. Om je hier een beetje mee op weg te helpen hebben we de beste apneu apparaten voor je getest en heeft onze expert hier een review over geschreven.

1

Löwenstein Medical prisma20A Auto CPAP

Dit apneu apparaat wordt gezien als een apparaat van de beste kwaliteit onder de apneu apparaten. Dit apparaat is in staat om zich helemaal aan te passen aan je slaappatroon en je therapie behoeften. Hierdoor krijg je de optimale therapie en is een goede nachtrust gewaarborgd.

Beste apneu apparaat
9.5Expert Score
Zeer gebruiksvriendelijk en betrouwbaar

Dit apneu apparaat is zeer gebruiksvriendelijk en kan ook worden gebruikt met bevochtiger. Dit apparaat is gemaakt in Duitsland en is zeer betrouwbaar en gemaakt van hoogwaardig materiaal.

Een van de meest unieke eigenschappen is de hoeveelheid geluid dat er van af komt. Dit apparaat is enorm stil, hierdoor hebben we gekozen om dit apparaat op positie 2 te zetten van ons onderzoek.

Goede punt(en)
 • Maakt bijna geen geluid
 • Druk kan automatisch of vast worden ingesteld
 • Gebruiksvriendelijk
2

BMC M1 Mini Auto CPAP

Deze machine is automatisch aanpasbaar en is erg gewild gebleken. Mensen hebben veel vertrouwen in dit apparaat. Je kan het instellen naar je eigen behoeften. Bij het gebruik van dit apparaat kan je ervan uitgaan dat je nachtrust goed zal zijn. Dat wil zeggen dat je de hele nacht zonder onderbrekingen door kan slapen.

BMC M1 apneu apparaat
9Expert Score
Beste kleine apneu apparaat uit de test

Dit is een handige compact en draagbaar apneu apparaat. Deze is ook in een vliegtuig te gebruiken en is dus ook uitermate geschikt voor mensen die veel aan het reizen zijn.

Verder heeft dit apparaat veel mogelijkheden en functies zoals bijvoorbeeld het bijhouden van het slapen, hierdoor kan je zien hoe goed je hebt geslapen de nacht ervoor.

Goede punt(en)
 • Compact en draagbaar, zeer makkelijk voor reizen
 • Vele verschillende mogelijkheden en functies
 • Automatisch of vast druk instellen
3

BMC G3 A20 Auto CPAP

Dit is een handige compacte en draagbaar apneu apparaat. Deze is ook in een vliegtuig te gebruiken en is dus uitermate geschikt voor mensen die veel aan het reizen zijn. De BMC G3 A20 Auto CPAP past zich helemaal aan jouw slaappatroon. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van allemaal moderne technologieën die het gebruik vergemakkelijken.

8.5Expert Score
Beste prijs kwaliteit apneu apparaat

De BMC G3 heeft de beste prijs kwaliteit verhouding. Dit CPAP apparaat wordt compleet geleverd met slang en bevochtiger. De druk kan automatisch of vast worden ingesteld met het scherm.

Ook maakt dit apparaat gebruik van drukverlichting en kan het worden uitgebreid met en saturatie kit of PM filter. past zich helemaal aan jouw slaappatroon. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van allemaal moderne technologieën die het gebruik vergemakkelijken.

Goede punt(en)
 • Druk kan automatisch of vast worden ingesteld
 • Kan worden uitgebreid met saturatie en PM filter
 • Compleet geleverd
4

Löwenstein Medical prisma SMART Auto CPAP

Als je een van de best instelbare en aanpasbare machines die op de markt zijn in huis zou willen halen dan moet je beslist deze hebben. Deze is zo ontwikkeld dat in de eerste maand alle gebruiksgegevens worden aangepast en opgeslagen. De Therapie wordt daar helemaal op aangepast.

7.4Expert Score
Een apneu apparaat van redelijke kwaliteit

Ook dit apparaat staat bekend op de hoeveelheid geluid het produceert, namelijk vrij weinig. Het is makkelijk te gebruiken door de UI en ook bij deze kan de druk automatisch of vast worden ingesteld. Dit apneu apparaat heeft verder de mogelijkheid om een bevochtiger aan te sluiten.

Goede punt(en)
 • Weinig geluid
 • Duidelijk display en UI
 • Zeer gebruiksvriendelijk
5

ResMed AirMini Auto CPAP

De Resmed Airstart 10 is een van de meest betaalbare apneu apparaten die Resmed op de markt gebracht heeft. Dit is een van de meest verkochte apneu apparaten. Het apparaat is zo in elkaar gezet dat het niet veel ruimte nodig heeft. Ook maakt het apparaat heel weinig geluid.

7Expert Score
Prima kwaliteit apneu apparaat

Dit apneu apparaat wordt gezien als een apparaat van de beste kwaliteit onder de apneu apparaten. Dit apparaat is in staat om zich helemaal aan te passen aan je slaappatroon en je therapie behoeften. Hierdoor krijg je de optimale therapie en is een goede nachtrust gewaarborgd. Toch hebben we een 7 gegeven omdat er betere op de markt zijn.

Goede punt(en)
 • Klein en compact, ideaal voor reizen
 • App die slaapscore bijhoudt
 • Automatische of vaste druk kan worden ingesteld

   Kussen tips
   Enable registration in settings - general