De beste beenkussen van 2023

Beenkussen

Door een beenkussen te gebruiken voorkom je dat je tijdens de slaap een verkeerde houding aan gaat nemen. Een verkeerde houding kan namelijk leiden tot (ernstige) klachten aan onder meer de onderrug. Ook zwangere vrouwen, mensen die te kampen hebben met artritis en die een nieuwe heup hebben gekregen kunnen erg veel baat hebben bij het gebruik van een beenkussen.

Wat is een beenkussen?

Een beenkussen is een kussen in een speciale vorm dat je als zijslaper tussen de knieën plaatst. Als je en rug slaper bent plaats je het onder je knie. Daardoor wordt je been opgetild en komt het evenwijdig te liggen aan het andere been. Op die manier creëer je wél de juiste slaaphouding en voorkom je klachten aan de spieren. Met name ook pijnklachten in de onderrug.

De speciale vorm van het kussen moet ervoor zorgen dat als je eenmaal de juiste houding hebt, die gedurende de slaap ook houdt. Wij gebruiken dit kussen steeds vaker. Dit omdat het aantal mensen met rugpijn en andere gewrichtspijnen behoorlijk toeneemt.

Waarvoor wordt het gebruikt?

Het beenkussen wordt vooral gebruikt om de juiste slaaphouding aan te nemen. Zo kan pijn aan de rug en andere gewrichten voorkomen worden. Lig je namelijk te lang in een verkeerde houding, dan is de kans groot dat je vroeg of laat met klachten te maken krijgt. Je gebruikt het kussen tussen de knieën als je een zijslaper bent. Het kan ook zijn dat je op zoek bent naar een bamboe kussen of binnenkussen.

Zonder beenkussen lig je met je ene knie op de andere knie of op je andere been. Dan ontstaat wrijvingsklachten en neem je een verkeerde slaaphouding aan. Met een dit kussen wordt het ene been iets opgetild waardoor het evenwijdig komt te liggen aan het andere been.

Zo heb je wel de juiste slaaphouding en ontlast je meteen ook de heupen. Lig je vaker op je rug, dan plaats je het beenkussen onder de knie. Voor de duidelijkheid, verreweg de grootste groep mensen slaapt op de zij.

Waar is een beenkussen goed voor?

Met een beenkussen realiseer je een juiste slaaphouding waardoor je klachten aan de onderrug en andere gewrichten voorkomt. Het kussen wordt overigens breder gebruikt.

Zo hebben zeker ook zwangere vrouwen er erg veel baat bij. Met dank aan het beenkussen zijn zij zeker in de laatste fase van de zwangerschap wel in staat een comfortabele ligpositie te vinden, iets dat gedurende de zwangerschap steeds moeilijker wordt.

Bovendien krijgen zwangere vrouwen vaak ook te maken met aan ischias gerelateerde klachten en is een juiste slaaphouding ook voor deze groep erg belangrijk. Ook mensen met artritis gebruiken heel vaak een beenkussen, zoals het ook aanbevolen wordt als er een heupvervanging plaats heeft gevonden.

Normaliter koop je een dit kussen gewoon online en kun je met deze uitvoeringen prima uit de voeten. Bij ernstige klachten kun je via een orthopedisch specialist een orthopedisch beenkussen voorgeschreven krijgen.

Een goed beenkussen is in elk geval dik genoeg om ervoor te zorgen dat de benen parallel aan elkaar komen te liggen. Is dat het geval, dan worden de verschillende spiergroepen al op prima wijze ontlast.

De beste 5 beenkussens

1

Comfycentre kussen

Beste beenkussen
9.1Expert Score
Beste beenkussen uit de test

Deze kussen van Comfycentre is iets anders dan de meeste beenkussens. De vorm zorgt voor een goede ergonomie die pijn en irritatie verlicht. Ondersteuning staat centraal bij de ontwikkeling van de vorm van het product.

Goede punt(en)
 • Uniek design
 • Luchtdoorlatend traagschuim
 • Ortopedisch goedgekeurd
2

Best Life beenkussen

Best life beenkussen
8.6Expert Score
Hoge kwaliteit beenkussen

Deze beenkussen van Best life is gemaakt voor ergonomie bij het slapen voor de benen. Deze kussen verlicht pijn bij blessures maar ook tijdens de zwangerschap. Gemaakt van traagschuim dat zich aanpast aan je lichaam op lang termijn voor ultiem comform.

Goede punt(en)
 • Gemaakt van traagschuim
 • Zeer ergonomisch
 • Verlicht pijn
3

Lifetec Premium

7.9Expert Score
Een beenkussen van redelijke kwaliteit

Het beenkussen heeft een druk verlagende traag schuim vulling. Dat betekent dat de kussen zich vormt naar je benen

Goede punt(en)
 • Heerlijk zacht
 • Goed voor de bloedsomloop
 • Inclusief hoes
4

Sleeptight beenkussen 25cm

7.5Expert Score
Gemaakt van prima kwaliteit

Dit product van Sleeptight is een kussen die pijnklachten kan verhelpen bij rug knie en heup. Door de rekbare band blijft het kussen op zijn plaats en kan je rustig blijven slapen.

Goede punt(en)
 • Geschikt voor mensen met grootte lengte
 • voldoet aan verwachting
 • Snel geleverd
5

Gadgy beenkussen met koel gel

Foto van Gadgy beenkussen met koel gel
7.5Expert Score
Goed beenkussen

Deze kussen van Gadgy is gemaakt van een speciale koelgel die zorgt dat de benen goed koel blijven tijdens het slapen. Dit zorgt voor een zeer comfortabele slaaphouding.

Goede punt(en)
 • Koelgel in de kussen
 • Goed materiaal
 • Ergonomisch voor de benen

   Kussen tips
   Enable registration in settings - general