Beste Concentrators in 2023 – Top 5 Koopgids

Dit onderzoek is geschreven door 3 experts
Tijdens het onderzoek zijn 18 verschillende Concentrators getest en vergeleken
Uiteindelijk hebben we een top 5 review kunnen schrijven uit de onderzochte producten

Zuurstof is enorm belangrijk, maar wat als de lucht niet schoon is en je toch goede ademhaling nodig hebt? Er zijn apparaten die de lucht zuiveren en dus schoner maken om in te ademen. Dat is een concentrator en je kunt deze eenvoudig in jouw huis aansluiten. Deze concentrator wordt meestal om medische redenen gebruikt als je schone zuurstof nodig hebt.

Wat is een concentrator?

Een concentrator is een apparaat dat zorgt dat er schone lucht wordt gezuiverd. Als je zuurstof nodig hebt via een slangetje in jouw neus, dan kun je die krijgen via een concentrator. Een concentrator haalt de lucht uit de ruimte waar je je op dat moment bevindt, en in de concentrator wordt het gezuiverd door een filter, waarna het via een slangetje onder de neus weer in het lichaam komt. Zo krijg je dan de pure zuivere lucht die je nodig hebt, en dat zonder veel gedoe, want je steekt de concentrator gewoon in het stopcontact en daarna doet het apparaat de rest vanzelf.

Voor wie is een concentrator geschikt?

Een concentrator wordt vaak gebruikt voor medische doeleinden. Sommige mensen kunnen niet voldoende zuurstof halen uit de lucht en hebben daarom zuivere lucht nodig.

Een concentrator zet de zuurstof uit de lucht om in zuivere zuurstof waardoor mensen met longproblemen beter kunnen ademen. Via een slangetje onder de neus krijgen zij zuivere zuurstof binnen waardoor zij weer goed kunnen ademen en functioneren. Als het zuurstofgehalte te laag is in het bloed, kan dat problemen veroorzaken. Dit kan met een concentrator zo snel mogelijk worden opgelost.

De voordelen van een concentrator

Een concentrator brengt veel voordelen met zich mee, waarvan het belangrijkste voordeel is dat het goed is voor de gezondheid. Alles wat de gezondheid ten goede komt, is al een voordeel op zich.

Een ander voordeel is dat een concentrator de lucht gewoon oppikt uit de ruimte waar je je op dat moment bevindt. Het is niet zo dat je verplicht bent om ergens aan vast te zitten, want je bent nog best mobiel met een concentrator. Daarbij krijg je zuivere zuurstof, dus je zult ook snel merken dat dit een groot voordeel is. Een concentrator brengt alleen maar voordelen met zich mee die jou ten goede zullen komen.

Hoe werkt een concentrator?

Het is vrij eenvoudig te uitleggen hoe een concentrator werkt omdat het maar één functie moet uitvoeren: het zuiveren van de lucht tot deze rijk aan zuurstof is. Via een brilletje onder de neus krijgt de persoon zuurstofrijke lucht. Dit is vaak nodig bij mensen die problemen met de longen hebben, omdat de lucht die we inademen, niet alleen uit zuurstof bestaat maar ook stikstof bevat. Als je problemen hebt met de longen kun je hier aanzienlijk last van hebben.

Een concentrator haalt de zuurstof uit de lucht waar deze zich op dat moment bevindt en zuivert deze, waardoor er minder stikstof in zit. Daardoor krijgt de persoon meer zuurstof binnen via de neusbril en zal het zuurstofniveau in het bloed toenemen. Een apneu-apparaat kan eventueel ook nog helpen.

Waar let je op bij het kopen?

Wanneer je er een gaat kopen, zijn er natuurlijk zaken waar je op moet letten. Je wilt natuurlijk een goed apparaat en niet een dat te weinig zuurstof levert, waardoor je een andere moet aanschaffen. Je kunt kiezen uit veel verschillende apparaten en ook of je een apparaat wilt dat op een vaste plek staat of een dat je mee kunt nemen.

Ook in prijs kan het veel verschillen, dus dat is ook iets waar je goed naar moet kijken om te voorkomen dat je een te dure aanschaft en achteraf liever een andere had gekocht. Het is dus verstandig om van tevoren goed in te lezen over wat je wel en niet wilt en wat je nodig hebt, zodat je in een keer de juiste concentrator koopt.

Waarom helpt een concentrator?

Een concentrator helpt door de luchtzuurstof om te zetten in veel zuiverdere zuurstof. In de lucht zit ook stikstof, wat ademhalen moeilijker maakt voor een patiënt met longproblemen.

Een concentrator zorgt ervoor dat de meeste stikstof eruit wordt gefilterd door de lucht te zuiveren. Daardoor komt er meer gezuiverde zuurstof uit de concentrator, die door middel van een neusbril kan worden geïnhaleerd. Hierdoor stijgt het zuurstofgehalte in het bloed en zal de patiënt een verbeterde bloedwaarde hebben. Meer zuurstof betekent meer energie.

Onderhoud

Het onderhouden is heel eenvoudig, want het vereist maar weinig onderhoud. De buitenkant kun je makkelijk schoonmaken met een vochtig doekje zodat het stofvrij blijft. Het filter, dat de lucht zuivert, moet wel regelmatig schoongemaakt worden. Dit doe je het beste wekelijks, maar dat hangt ook af van hoe vaak de concentrator wordt gebruikt.

Als het veel wordt gebruikt, dan is het beter om het vaker te doen, maar elke week is zeker aan te raden zodat het apparaat efficiënt kan blijven filteren. Het filter is makkelijk schoon te maken door het te stofzuigen, maar je kunt het ook wassen met water, afhankelijk van wat jou het makkelijkste lijkt.

Wat valt er te behalen?

Normaal gesproken bevat de lucht die een mens inademt ongeveer 21 procent zuurstof. Een gezond mens kan daarmee goed leven, maar iemand met longproblemen heeft meer zuivere zuurstof nodig. Een concentrator zuivert de omgevingslucht en zorgt ervoor dat het zuurstofpercentage minstens 90 procent is. Op het moment dat deze lucht wordt ingeademd, merk je dat je lichaam een boost krijgt van de zuurstof.

Via een slangetje onder de neus gaat er geen zuurstof verloren en gaat alles rechtstreeks de longen in, waar het wordt opgenomen door het bloed. Dit bevordert het functioneren van essentiële lichaamsfuncties, waardoor je je snel beter zult gaan voelen. Een te laag zuurstofgehalte kan klachten geven zoals kortademigheid, een snellere hartslag, maar ook misselijkheid of hoofdpijn.

Een mobiele concentrator

Je kunt kiezen uit verschillende soorten concentratoren. Zo kun je kiezen voor een die je in het stopcontact steekt, maar je kunt ook kiezen voor een mobiele concentrator om meer vrijheid te hebben. Als je meer vrijheid wilt, dan kun je kiezen voor een mobiele concentrator die je ook onderweg kunt gebruiken. Je laadt deze op en neemt hem mee waar ook naartoe.

Het is natuurlijk niet raadzaam om extreme uitstapjes te maken zoals naar het strand, maar naar een verjaardag gaan is natuurlijk prima te doen. Binnen zitten is verleden tijd met een mobiele concentrator. Eenmaal opgeladen zorgt deze voor voldoende zuurstof, waar je hem ook neerzet.

De beste 5 concentratoren van 2023

1

Goede zuurstofconcentrator

9.4Expert Score
Uitzonderlijke zuurstofconcentrator met verbazingwekkende capaciteit van 10 liter per minuut.

Deze zuurstofconcentrator brengt een krachtige en betrouwbare zuurstofvoorziening met een verbazingwekkende capaciteit van 10 liter per minuut. Ondanks zijn verbluffende prestaties, past dit apparaat gemakkelijk in elke ruimte dankzij het compacte formaat.

Het geluidsniveau gaat wel tot 57 dB. Deze zuurstofconcentrator is het toonbeeld van uitzonderlijke kwaliteit en betrouwbaarheid voor mensen die extra zuurstof nodig hebben.

Voordelen
 • Levert maximaal 10 liter zuurstof per minuut
 • Compact design ondanks hoge capaciteit
 • Hoogwaardige robuuste constructie voor hoge betrouwbaarheid
2

Inogen Rove 6 Concentrator incl. batterij

8.7Expert Score
Zorgeloze zuurstoftoevoer met zes instellingen en grote batterijduur: Concentrator 6.

De Concentrator 6 is een uitstekende keuze door zijn veelzijdigheid en lange batterijduur. De zes zuurstofinstellingen en ruim 13 uur batterijduur onderscheiden deze concentrator van de rest. Zijn stille werking en lichte gewicht maken het een ideale keuze voor dagelijks en langdurig gebruik. Dit apparaat biedt u vertrouwen en comfort waar u op kunt rekenen.

Voordelen
 • Superieure bouwkwaliteit
 • Zes precieze zuurstofinstellingen
 • Krachtige batterij voor langdurig gebruik
3

Betrouwbare en onderhoudsvrije concentrator van EverFlo

Everflo Concentrator
7.8Expert Score
Een baken van betrouwbaarheid

Deze concentrator doet wat hij belooft en biedt een constante, betrouwbare zuurstoftoevoer tot 5 liter per minuut. Gemakkelijk te bedienen, compact en met een uitstekende kwaliteit is dit model een uitstekende keuze voor iedereen.

Al helemaal wanneer je een stabiele en consistente zuurstoftoevoer nodig hebt. De traploze zuurstofinstelling zorgt bovendien voor extra comfort en gemak. Hij is wel wat goedkoper en daardoor wat minder uitgebreid.

Voordelen
 • Bewonderenswaardige prestaties
 • Gemakkelijk onderhoud voor gemakkelijke werking
 • Hoogwaardige bouwkwaliteit
4

Krachtige concentrator

7.2Expert Score
Krachtige, veelzijdige concentrator voor zowel pulse- als continue zuurstoftoevoer.

Met de mogelijkheid om zowel pulse als continue stromen te leveren, voldoet deze slimme concentrator aan diverse zuurstofbehoeften. Het 24-uurs gebruiksgemak en autoSAT-technologie maken het ideaal voor zowel dag- als nachtgebruik. Voor al uw zuurstofbehoeften, biedt deze concentrator een krachtige, gemakkelijk te gebruiken oplossing.

Voordelen
 • Superieure bouwkwaliteit
 • Krachtige, consistente zuurstoftoevoer
 • Flexibiliteit met zowel pulse- als continue flow zuurstof
5

Stille concentrator

7Expert Score
Broertje van de nummer 2 met kleine batterij

Deze compacte, stille concentrator is zoals ook te zien is bij de nummer 2 een ideale keuze voor iedereen die voortdurend zuurstof nodig heeft maar zich vrij en zorgeloos wil kunnen bewegen.

Zijn lichte gewicht en compacte formaat maken het gemakkelijk mee te nemen, terwijl de zes uur durende batterij en zes zuurstofinstellingen zorgen voor een zorgeloze ervaring. Maak je klaar voor je volgende avontuur met deze concentrator die prestaties en draagbaarheid in één combineert.

Voordelen
 • Licht, compact, en super draagbaar
 • Top-kwaliteit constructie
 • Krachtige maar compacte batterij

   Kussen tips
   Enable registration in settings - general