Concentrator kopen? De 5 beste getest 2023

Zuurstof is heel erg belangrijk maar wat nou als de zuurstof in de lucht niet schoon is en je hebt dat wel nodig om goed te kunnen ademen? Dan zijn daar apparaten voor die ervoor zorgen dat de lucht wordt gezuiverd en dus schoner wordt om in te ademen. Dat is een concentrator en die kun jij heel erg makkelijk aansluiten in jouw huis. Meestal wordt deze concentrator om medische redenen gebruikt als je schone zuurstof nodig hebt.

Wat is een Concentrator?

Een concentrator is een apparaat die zorgt dat er schone lucht wordt gezuiverd, als jij zuurstof nodig hebt via een slangetje in jouw neus dan kun jij die via een concentrator krijgen. Een concentrator haalt namelijk de lucht gewoon uit de ruimte waar jij op dat moment, in de concentrator wordt het gezuiverd door een filter waarna het via een slangetje onder de neus weer in het lichaam komt. Jij het dan dus pure zuivere lucht die jij nodig hebt en dat zonder heel gedoe want je stopt de concentrator gewoon in het stopcontact en dan doet het apparaat de rest vanzelf.

Voor wie is een Concentrator geschikt?

Een concentrator is vaak voor medische doeleinden, sommige mensen kunnen niet voldoende zuurstof halen uit de zuurstof die in de lucht hangt en dan moet het zuivere lucht zijn.

Een concentrator zet de zuurstof uit de lucht om in zuivere zuurstof waardoor mensen met longproblemen beter kunnen ademen, via een slangetje onder de neus krijgt diegene dan zuivere zuurstof binnen waardoor die weer goed kan ademen en functioneren. Als het zuurstofgehalte te laag is in het bloed kan dat veel problemen veroorzaken, dat moet zo snel mogelijk opgelost worden en dat kan met een concentrator.

De voordelen van een Concentrator

Een concentrator brengt veel voordelen met zich mee en dan is het grootste voordeel dat het goed is voor de gezondheid, alles wat een gezondheid ten goede brengt is al een voordeel op zich.

Nog een voordeel is dat een concentrator de lucht gewoon pakt uit de ruimte waar jij bent op dat moment, het is niet zo dat je verplicht bent om ergens vast aan te zitten want je bent nog best mobiel met een concentrator. Daarbij krijg je zuivere zuurstof dus je zult ook snel merken dat dit ook nog eens een groot voordeel is. Een concentrator brengt dus alleen maar voordelen met zich mee die jou ten goede gaan komen.

Hoe werkt een Concentrator?

Het is eigenlijk best simpel om uit te leggen hoe een concentrator werkt want hij heeft 1 functie die hij uit moet voeren en dat is de lucht zuiveren zodat het zuurstofrijke eruit wordt gehaald, via een neusbrilletje onder de neus krijgt diegene dan zuurstofrijk zuurstof. Dit is vaak nodig bij mensen die problemen met de longen hebben omdat de zuurstof die je als mens inademt niet alleen uit zuurstof bevat, de zuurstof die je als mens dagelijks inademen bevat namelijk ook nog stikstof en als jij problemen hebt met de longen kun je daar behoorlijk last van hebben.

Een concentrator haalt de zuurstof uit de ruimte waar het zich op dat moment bevindt en zuivert het waardoor er minder stikstof in zit, daardoor krijgt degene via de neusbril meer zuurstof binnen waardoor het zuurstofniveau in het bloed zal stijgen. Een apneu apparaat kan ook nog helpen.

Waar let je op bij het kopen?

Wanneer je een concentrator gaat kopen zijn er natuurlijk dingen waar jij op moet letten, je wilt natuurlijk wel een goed apparaat en niet dat het achteraf te weinig zuurstof zal leveren en je een ander moet aanschaffen. Zo kun je voor veel verschillende apparaten kiezen maar ook of jij er eentje wilt die op een vaste plek zal staan of eentje die je mee kunt nemen.

Ook in prijs kan het veel verschillen dus dat is ook iets waar je goed naar moet kijken, zo voorkom jij dat je een te dure aanschaft en achteraf liever een andere had gekocht. Het is dus verstandig om van tevoren goed in te lezen over wat je wel en niet wilt en wat je nodig hebt, dan kun jij in 1 keer de goede concentrator kopen.

Waarom een concentrator helpt?

Een concentrator helpt door de zuurstof uit de lucht om te zetten in een veel puurdere zuurstof, in de omgevingslucht zit er ook stikstof in die ervoor zorgt dat een patiënt met longproblemen meer moeite heeft met ademen.

Een concentrator zorgt ervoor dat de meeste stikstof eruit wordt gehaald door omgevingslucht te zuiveren, daardoor komt er een meer gezuiverde zuurstof uit de concentrator die door middel van een neusbril kan worden geïnhaleerd. Daardoor stijgt de zuurstofwaarde in het bloed en zal de patiënt een betere bloedwaarde hebben wat gemerkt wordt, meer zuurstof betekent meer energie.

Onderhoud

Het onderhoud van een concentrator is heel erg eenvoudig want het heeft maar weinig onderhoud nodig, de buitenkant van de concentrator kun je makkelijk schoon maken met een vochtig doekje zodat hij stofvrij blijft. Wat je verder moet schoonmaken is het filter zodat het de lucht goed kan blijven zuiveren, dit doe je het beste wel wekelijks maar dat is ook afhankelijk van hoe vaak de concentrator wordt gebruikt.

Als hij heel veel gebruikt wordt dan is het beter om het vaker te doen maar iedere week is wel echt aan te raden zodat het efficiënt kan blijven filteren. Het filter is makkelijk schoon te maken door het te stofzuigen maar je kunt het ook wassen met water, afhankelijk van wat het makkelijkste is kun je zelf kijken wat je het makkelijkste vindt.

Wat valt er te behalen?

Normaal zit er in de lucht die een mens inademt zo’n 21 procent aan zuurstof, een gezond mens kan daar prima mee leven maar iemand met longproblemen kan daar niet goed mee leven en heeft meer zuivere zuurstof nodig. Een concentrator die zuivert de omgevingslucht en zorgt ervoor dat de zuurstof percentage op minstens 90 procent ligt, op het moment dat dit wordt ingeademd kun jij je voorstellen dat je een boost krijgt in het lichaam van de zuurstof.

Via een slangetje onder de neus gaat er geen zuurstof verloren en gaat alles de longen in waardoor het wordt opgenomen in het bloed en de vitale lichaamsfuncties vinden daar veel profijt van, en kunnen beter functioneren waardoor een mens zich dus snel beter zal gaan voelen. Een te laag zuurstofgehalte kan klachten geven zoals kortademig, een snelle hartslag maar ook misselijkheid of hoofdpijn.

Een mobiele concentrator

Er zijn verschillende soorten concentratoren waar je uit kunt kiezen, zo kun je kiezen om er eentje te nemen die jij in het stopcontact stopt maar je kunt er ook voor kiezen om wat meer vrijheid te hebben. Als jij meer vrijheid wilt dan kun je ervoor kiezen om een mobiele concentrator aan te schaffen waardoor jij die ook onderweg kunt gebruiken, die laad je op en neem je mee waar je ook naartoe gaat.

Je moet het natuurlijk niet te gek maken en naar het strand gaan maar een verjaardag is natuurlijk prima te doen. Binnen zitten is verleden tijd met de mobiele concentrator want als die opgeladen is dan voorziet die van voldoende zuurstof waar je hem ook neerzet.

De beste 5 concentrators van 2023

1

Goede zuurstofconcentrator

9.4Expert Score
Deze zuurstofconcentrator geeft wel tot wel 10 liter zuurstof per minuut.

Deze krachtige zuurstofconcentrator geeft tot 10 liter zuurstof per minuut. Het product is in dezelfde kleine behuizing gebouwd als de 5 liter concentrator van DeVilbiss. Het is wel een concentrator die bedoeld luid is met 57 dB.

Goede punt(en)
 • Tot wel 10 liter zuurstof per minuut
 • Goede kwaliteit
 • krachtig
2

concentrator 6

8.7Expert Score
De concentrator 6 heeft in totaal zes zuurstof-instellingen met een grote batterij.

Een kwalitatief goede Concentrator met zes zuurstof-instellingen en een grote batterij. De lange batterij-tijd tot bijna 13 uur is effectief en de concentrator is erg stil, compact en licht van gewicht.

Goede punt(en)
 • Goede kwaliteit
 • 6 zuurstofinstellingen
 • inclusief grote batterij
3

Betrouwbare concentrator

7.8Expert Score
Betrouwbare concentrator geeft een continue stroom van maximaal 5 liter zuurstof

Betrouwbare concentrator kan een continue stroom geven van maximaal 5 liter zuurstof. Je kunt hem eenvoudig bedienen en hij is klein van formaat. Ook zo goed als onderhoudsvrij en een traploze zuurstofinstelling.

Goede punt(en)
 • betrouwbaar
 • onderhoudsvrij
 • Goede kwaliteit
4

Krachtige concentrator

7.2Expert Score
Deze krachtige concentrator geeft zowel een pulse als een continue flow zuurstof af.

Met deze concentrator kies je voor pulse en continue flow zuurstof. Je kunt het apparaat 24 uur per dag gebruiken. Het is ook goed in de nacht te gebruiken dankzij de autoSAT technologie.

Goede punt(en)
 • Goede kwaliteit
 • Erg krachtig
 • zowel continue flow als pulse modus
5

Stille concentrator

6.9Expert Score
Krachtige en stille concentrator, erg compact en licht van gewicht.

Stille concentrator, welke erg compact en licht van gewicht is. Bevat een kleine batterij met een lange batterij tijd tot ruim zes uur. 6 zuurstof instellingen en pulse flow technologie.

Goede punt(en)
 • Licht van gewicht
 • Goede kwaliteit
 • inclusief kleine batterij

   Kussen tips
   Enable registration in settings - general