De beste orthopedisch kussens van 2021

Een orthopedisch kussen wordt ook wel eens een gezondheidskussen genoemd. Het kussen moet een gezonde lig- of zithouding bevorderen waardoor mensen minder vaak vermoeid zijn en wervels ontlast worden. Bovendien moet er door het gebruik van een orthopedisch kussen sprake zijn van een betere nachtrust.

Wat is een orthopedisch kussen?

Het orthopedisch kussen is ontworpen om hoofd en nek in een anatomische en natuurlijke positie te ondersteunen. Het kussen vult de ruimte tussen matras en hoofd en helpt om de natuurlijke positie van de wervelkolom te ondersteunen. Vaak bestaat een orthopedisch kussen uit traagschuim en latex. Traagschuim is warmte- en drukgevoelig en is een materiaal dat de vorm van het lichaam aanneemt, terwijl latex bekend staat als een materiaal dat veerkrachtig is, comfort biedt en vooral zorgt voor stabiliteit.

Kenmerken van een orthopedisch kussen? Ze hebben de juiste hoogte en zijn vormvast en elastisch. Bovendien zorgt een goed orthopedisch hoofdkussen voor een goede ventilatie, ook al iets dat een goede nachtrust bevordert. Bovendien zijn deze kussens schimmelwerend en hebben ze een antibacteriële werking.

Waarvoor wordt een orthopedisch kussen gemaakt?

Het orthopedisch kussen moet de goede ligpositie bevorderen. Dit moet zorgen voor een betere nachtrust en voor ontlasting van de wervels. Zeker mensen die te maken hebben met aandoeningen als slaapapneu, snurken, slapeloosheid, ademhalingsproblemen, zure oprispingen, rugpijn, ischiaspijn en nekpijn hebben ontzettend veel baat bij het gebruik van een orthopedisch kussen. Hoewel het in de meeste gevallen om hoofdkussens gaat als gesproken wordt over orthopedische kussens, heb je ze ook in de vorm van rugkussens en zitkussens.

De insteek van deze kussens is hetzelfde, het moet steeds zorgen voor een betere houding waardoor klachten aan onder meer rug en andere gewrichten voortaan uitblijven. Vanwege de samenstelling van het orthopedisch kussen vormt het kussen zich gemakkelijk naar het hoofd en de nek. Zo worden alle nekwervels altijd optimaal ondersteund. En die ondersteuning helpen zowel klachten aan gewrichten voorkomen als dat ze helpen al bestaande klachten te verlichten.

Waar is het orthopedisch kussen goed voor?

De meeste klachten die te maken hebben met de onderrug en de nek komen net als problemen om in slaap te komen voort uit een verkeerde slaaphouding. Die verkeerde houding levert op de lange termijn namelijk (ernstige) klachten op. Met een orthopedisch kussen wordt de ruimte tussen hoofd en matras gevuld en wordt de wervelkolom optimaal ondersteund.

Het hoofd en de nek zijn meestal even breed. Om die reden is een kussen met een licht verhoogde neksteun, ook wel nekrol kussen genoemd, in vrijwel alle gevallen noodzakelijk om voor de juiste ondersteuning te zorgen. Kies je voor een kussen zonder ondersteunende kern van traagschuim en latex, dan is je kussen vaak of te zacht of te hard. Daardoor is sprake van te weinig ondersteuning of te weinig comfort. Een orthopedisch kussen biedt wel de juiste ondersteuning en houdt het hoofd bovendien op zijn plaats gedurende de slaap. Daardoor kan het lichaam zich in de juiste en de correcte houding ontspannen en blijven klachten aan gewrichten vaker uit.

De beste ortopedische kussens

Best Life Stuitkussen

9Expert Score
Hoge kwaliteit ortopedisch kussen

Het Best Life Stuitkussen is een orthopedisch ontworpen foam zitkussen met een hoge dichtheid. Het kussen ondersteunt uw gehele gewicht voor maximaal zitcomfort.

Pluspunt(en)
  • Lekker zacht
Minpunt(en)
  • Geen

      Kussen tips
      Enable registration in settings - general