Top 4 Orthopedische Kussens van 2023 – Uitgebreide Test

Een orthopedisch kussen wordt ook wel een gezondheidskussen genoemd. Het kussen bevordert een gezonde lig- of zithouding, waardoor mensen minder vaak vermoeid zijn en wervels ontlast worden. Door het gebruik van een orthopedisch kussen kan bovendien een betere nachtrust worden ervaren.

Wat is een orthopedisch kussen?

Het orthopedisch kussen is ontworpen om hoofd en nek in een anatomische en natuurlijke positie te ondersteunen. Het kussen vult de ruimte tussen het matras en het hoofd op en ondersteunt de natuurlijke positie van de wervelkolom. Vaak bestaat een orthopedisch kussen uit traagschuim en latex. Traagschuim is warmte- en drukgevoelig en neemt de vorm van het lichaam aan, terwijl latex bekend staat als een veerkrachtig materiaal dat comfort biedt en stabiliteit verzekert.

Kenmerken van een orthopedisch kussen zijn de juiste hoogte en vormvastheid en elasticiteit. Een goed orthopedisch hoofdkussen bevordert goede ventilatie, iets wat de nachtrust bevordert. Daarnaast zijn deze kussens schimmelwerend en hebben ze een antibacteriële werking.

Waarvoor wordt een orthopedisch kussen gebruikt?

Het kussen bevordert een correcte ligpositie. Dit leidt tot een betere nachtrust en ontlast de wervels. Vooral mensen die aandoeningen als slaapapneu, snurken, slapeloosheid, ademhalingsproblemen, zure oprispingen, rugpijn, ischiaspijn en nekpijn hebben, kunnen veel baat hebben bij het gebruik van een orthopedisch kussen. Hoewel hoofdkussens het meest voorkomen als het over orthopedische kussens gaat, zijn er ook varianten zoals rugkussens en zitkussens.

Deze kussens hebben allemaal dezelfde insteek: ze moeten een betere houding bevorderen om klachten aan onder meer rug en gewrichten te voorkomen. Dankzij de samenstelling van het kussen, past het kussen zich gemakkelijk aan het hoofd en de nek aan. Zo worden alle nekwervels optimaal ondersteund. Deze ondersteuning helpt zowel de preventie van gewrichtsklachten als het verlichten van reeds bestaande klachten.

Waar is het orthopedisch kussen goed voor?

De meeste klachten gerelateerd aan de onderrug en de nek, evenals problemen om in slaap te vallen, komen vaak voort uit een verkeerde slaaphouding. Een aanhoudend verkeerde houding kan namelijk op de lange termijn ernstige klachten veroorzaken. Met behulp van een orthopedisch kussen wordt de ruimte tussen het hoofd en het matras opgevuld en wordt de wervelkolom optimaal ondersteund.

Het hoofd en de nek zijn meestal even breed. Om die reden is een kussen met een licht verhoogde neksteun, ook wel een nekrol kussen genoemd, in vrijwel alle gevallen noodzakelijk voor de juiste ondersteuning. Een kussen zonder ondersteunende kern van traagschuim en latex is vaak of te zacht of te hard, waardoor er te weinig ondersteuning of comfort is. Een kussen biedt wel de juiste ondersteuning en houdt het hoofd tijdens de slaap op zijn plaats. Hierdoor kan het lichaam zich in de juiste en correcte houding ontspannen, waardoor gewrichtsklachten uitblijven.

De beste orthopedische kussens van 2023

1

Best Life Stuitkussen

9Expert Score
Premium Orthopedisch Kussen van Hoge Kwaliteit

Het Best Life Stuitkussen is een uitzonderlijk orthopedisch ontworpen foam zitkussen met een verhoogde dichtheid. Deze essentiële eigenschap zorgt ervoor dat het kussen uw gehele gewicht efficiënt ondersteunt voor maximaal zitcomfort. Het is vakkundig geconstrueerd, zacht en toch stevig, waardoor de hele dag comfortabel zitten een fluitje van een cent is.

Uitstekend punt(en)
 • Uitzonderlijk comfortabel met dank aan het zachte materiaal
Minpunt(en)
 • Geen
2

Betrouwbaar orthopedisch kussen

foto van een Betrouwbaar orthopedisch kussen
9.4Expert Score
Innovatief Orthopedisch Kussen Voor Resolute Nekklachtenverlichting

Bereik een nieuwe dimensie van comfort met dit traagschuim orthopedisch kussen. Het is zorgvuldig ontworpen om je nekklachten te verlichten en zorgt ervoor dat je nek gedurende de nacht in de correcte positie wordt gehouden. Nekklachten zullen een verhaal uit het verleden zijn dankzij dit kussen, het is een must voor elke nekpijnlijder.

Positieve aspect(en)
 • Aangenaam vorm- en gevoelsaanpassend
 • Uitstekende hoge kwaliteit
 • Robuuste en stevige vulling
3

Orthopedisch kussen voor goede nachtrust

foto van een Orthopedisch kussen voor goede nachtrust
8.5Expert Score
Ultiem Orthopedisch Kussen voor Versterkte Nachtrust en Koel Comfort

Dit betrouwbare orthopedisch kussen biedt een betere nachtrust en voorkomt nekpijn, rugpijn en hoofdpijn effectief. Het beschikt over een ergonomisch ontwerp waarbij het traagschuim zich moeiteloos aanpast aan het lichaam, tevens blijft het gedurende de nacht koel. Geen ongemakkelijke nachten meer, slechts ononderbroken rust.

Favoriete punt(en)
 • Hoogwaardige kwaliteit
 • Aangenaam gevoelsaanpassend
 • Evenwichtig en stevig
4

Traagschuim orthopedisch kussen

foto van een Traagschuim orthopedisch kussen
8.1Expert Score
Orthopedisch Kussen voor Ononderbroken Slaap en Verhoogde Energie

Dit orthopedisch kussen is niet alleen een simpele slaapbegeleider, maar een technologische innovatie die je meer energie belooft. Door het bieten van een rustige slaap, kun je frisser en meer uitgerust wakker worden. Het is geschikt voor iedere slaappositie en -voorkeur en belooft je dagen vrij te zijn van nek- en rugklachten dankzij het ergonomische ontwerp.

Geweldige punt(en)
 • Comfortabel en aangenaam om op te liggen
 • Uitzonderlijke ondersteuning
 • Hoogstaande kwaliteit

   Kussen tips
   Enable registration in settings - general