Top 5 Slaapmaskers 2023 – Een grondige review

Dit onderzoek is geschreven door 3 kussen experts
Tijdens het onderzoek zijn 17 verschillende Slaapmaskers getest en vergeleken
Uiteindelijk hebben we een top 5 review kunnen schrijven uit de onderzochte producten

Als je een lichte slaper bent, of je hebt moeite met in slaap vallen, dan kan het een oplossing zijn om met een slaapmasker te gaan slapen. Een slaapmasker zorgt ervoor dat eventuele lichtinvloeden die de slaap kunnen verstoren of de kwaliteit van je slaap verminderen, geen invloed meer hebben op je slaap.

Een van de belangrijkste voorwaarden voor een goede slaap is duisternis. Slapen in de duisternis zorgt voor een goede nachtrust. Lees in dit blog meer over het slapen met een slaapmasker en welk masker je het beste zou kunnen kiezen.

Wat is een slaapmasker?

De naam zegt het eigenlijk al. Een slaapmasker is een masker dat je draagt tijdens het slapen. Door het gebruik van een slaapmasker zorg je ervoor dat je in totale duisternis in slaap valt. Wanneer het helemaal donker is, bevordert dat de kwaliteit van je slaap.

Andere benamingen voor een slaapmasker zijn ook wel een ooglapje, een oogmasker of een nachtlampje. Deze doe je tijdens het slapen met behulp van een elastische band over je ogen heen. Het masker zorgt dan voor een kunstmatige duisternis, waardoor je geholpen wordt om in slaap te kunnen vallen.

Wat zijn de kenmerken van een goed slaapmasker?

Een goed slaapmasker zorgt ervoor dat je ogen volledig worden afgesloten. De stof waarvan een slaapmasker gemaakt wordt, moet volledig verduisterend zijn. Daarnaast moet de pasvorm van het masker ook optimaal zijn.

Daarnaast moet het masker zacht zijn en comfortabel aanvoelen wanneer je het masker draagt. Een goed slaapmasker is verstelbaar; deze kan je dan helemaal afstellen op de omtrek van je hoofd.

Waarom zou je ervoor kiezen een slaapmasker te gebruiken?

Wanneer je problemen hebt met slapen of wanneer je niet uitgerust bent als je wakker wordt, zou je kunnen overwegen te gaan slapen met een masker. Het slapen met een masker bevordert de aanmaak van melatonine en serotonine en zorgt ervoor dat je in duisternis slaapt. Deze aspecten zorgen ervoor dat je slaap van een veel betere kwaliteit zal zijn.

Hoe werkt een oogmasker?

Wanneer je een oogmasker draagt, zal de druk van het masker de aanmaak van melatonine en serotonine stimuleren. De aanwezigheid van melatonine en serotonine zorgt ervoor dat je makkelijker en sneller in slaap kan vallen. Het heeft ook een rustgevende werking. Je voelt je rustiger en positiever, waardoor het slapen met een oogmasker de kwaliteit van je nachtrust verbetert.

Is het schadelijk voor de ogen?

Een oogmasker om mee te slapen is zeker niet schadelijk voor je ogen. Je moet er alleen wel heel goed opletten dat het masker niet te strak om je hoofd zit tijdens het slapen. Een oogmasker om mee te slapen is dan ook niet gevaarlijk of schadelijk.

Van welk materiaal zijn slaapmaskers gemaakt?

Voor de productie van oogmaskers is het materiaal dat gebruikt wordt, erg belangrijk. De huid in het gezicht en vooral rond de ogen kan best gevoelig zijn. Daarom wordt er meestal gebruik gemaakt van zijde en katoen voor het maken van slaapmaskers. De gevoelige huid verdraagt deze stoffen over het algemeen vrij goed.

Wanneer je voor het materiaal zijde kiest, heb je als bijkomend voordeel, dat zijde een bepaald effect op de huid heeft. Zijde zorgt er namelijk voor dat de huid minder snel zal verouderen. Naast katoen en zijde zijn er nog veel meer types maskers die op de markt gebracht zijn, zoals:

 • 3D licht blokkerende maskers
 • Gewatteerde slaapmaskers van traagschuim
 • Slaapmaskers voorzien van een ademhalend ooglapje
 • Slaapmaskers voorzien van een gelkussen of koelkussen
 • Slaapmaskers met een warmtefunctie

Wat zijn de voordelen van het dragen van een slaapmasker?

Aan het gebruik van een slaapmasker zitten zeker voordelen vast. Een aantal van deze voordelen zijn:

 • Ze zijn goedkoper in aanschaf dan verduisterende gordijnen
 • Ze zijn een hulpmiddel bij angst en stress
 • Met een slaapmasker slaap je dieper en langer
 • De kwaliteit van de slaap wordt verbeterd door het gebruik van een slaapmasker
 • De melatonine en serotonine productie wordt geactiveerd en verhoogd
 • Slaapmaskers dragen bij aan een verbeterde nachtrust en zijn veilig om te gebruiken
 • Een slaapmasker kan helpen bij uitgedroogde ogen
 • Slaapmaskers kunnen bijdragen aan een gezonde huid

Wat zijn de nadelen van het slapen met een masker?

Natuurlijk heeft het slapen met een slaapmasker niet alleen maar voordelen, maar zitten er ook nadelen aan. Een aantal van deze nadelen zijn:

 • Knipperen met je ogen is lastig of soms zelfs helemaal niet mogelijk
 • Als je geen verstelbare band aan je slaapmasker hebt zitten, kan het slaapmasker van je ogen afglijden

Waar moet je op letten bij het kopen van een slaapmasker?

Bij het kopen van het beste slaapmasker zijn er een aantal belangrijke punten waarop je moet letten. Zo zou je moeten letten op de volgende twee aspecten:

 • De stof en het materiaal

Het slaapmasker moet het licht buitensluiten, dus het masker moet dan wel dik genoeg zijn. Maar daarnaast moet het ook licht en zacht genoeg zijn om ervoor te zorgen dat je geen druk ervaart op je oogleden. De vulling van je slaapmasker zou je moeten voelen aan de zijkanten en rondom de randen van je ogen. Dan zul je merken dat het beste slaapmasker voor jou comfortabel zit.

 • De pasvorm en de vorm

Over het algemeen worden oogmaskers zo ontworpen dat je ogen goed omlijnd zijn. Als je dan gaat kijken naar een masker, let dan op de maskers die oogzakken hebben die gegoten zijn. Hiermee voorkom je dat de stof direct op je oogleden komt te liggen. Het masker moet breed genoeg zijn om je ogen volledig te kunnen bedekken. Als je via de zijkant nog steeds licht kan zien, is de pasvorm van het slaapmasker niet optimaal.

De 5 beste slaapmaskers

Voordat je meer te lezen krijgt over het slapen met een slaapmasker en de voor- en nadelen van het slapen met een slaapmasker, hebben we eerst de 5 beste slaapmaskers voor je uitgelicht.

1

Medoes – Traagschuim Slaapmasker

Beste slaapmasker
9.3Expert Score
De ultieme luxe Slaapmasker voor een complete nachtrust

Haal je droomslaap terug met dit slaapmasker: een model dat je nachtrust completeert en multifunctioneel te gebruiken is, zoals bij meditatie of migraineaanvallen. De traagschuim constructie verzekert comfort, en het luxe design maakt de ervaring helemaal af. Het gebruik van dit slaapmasker zal ongetwijfeld leiden tot een snelle verbetering van je slaapkwaliteit.

Voordelen
 • Vervaardigd van zacht traagschuim
 • Biedt maximaal comfort
 • Stijlvol en luxe design
2

FYTZE Luxe 3D Slaapmasker

Fytze slaapmasker
8.6Expert Score
Zachte, lichtgewicht Slaapmasker van superieure kwaliteit

Laat lichte verstoringen je slaap niet langer onderbreken met dit hoogkwalitatieve slaapmasker. Het zachte, lichte design maakt het geschikt voor zowel kinderen als volwassenen. De volledige black-out functie zorgt voor een rustige nachtrust onder alle omstandigheden en laat de kwaliteit van je slaap stijgen.

Voordelen
 • 3D-contouren voor meer comfort
 • Universeel design voor alle leeftijdsgroepen
 • Zorgt voor een volledige duisternis
3

Premium Zijden Slaapmasker

7.8Expert Score
Comfortabel Slaapmasker met Premium Kenmerken

Ervaar een nieuw niveau van comfort en lichtheid met dit slaapmasker. Gemaakt van de beste materialen waaronder ademend traagschuim, biedt dit masker een zorgeloze en ontspannende slaapervaring. Het luxueuze opbergtasje zorgt voor een eenvoudige opslag en vervoer, wat dit product een must-have maakt voor elke slaper.

Voordelen
 • Vervaardigd uit hoogwaardige materialen
 • Wordt geleverd met een luxe opbergzakje
 • Verzekert 100% verduistering
4

Medoes Luxe Slaapmasker

7.7Expert Score
Ergonomisch ontwerp Slaapmasker van superieure kwaliteit

Dit slaapmasker, ontworpen om je slaapkwaliteit aanzienlijk te verbeteren, minimaliseert lichtverstoring compleet. Hoewel het iets zwaarder en duurder is dan andere modellen, maakt de hoge kwaliteit en het ergonomische ontwerp dit een investering die de moeite waard is. Een betere nachtrust is slechts één masker weg.

Voordelen
 • Geproduceerd van topkwaliteit materiaal
 • Zorgt voor volledige verduistering
 • Biedt een ergonomisch design voor comfort
Negatives
 • Iets zwaarder en prijziger dan vergelijkbare modellen
5

Slaapmasker Reizen LEKGAVD zwart

6.7Expert Score
Budget-vriendelijk reisvriendelijk Slaapmasker

Krijg je welverdiende rust tijdens het reizen met dit slaapmasker. Het compacte en draagbare ontwerp maakt het ideaal voor reizigers en het is ook vriendelijk voor je portemonnee. Het masker levert een bevredigende prestatie in verduistering, waardoor je een rustgevende slaapervaring krijgt, overal en altijd.

Voordelen
 • Budgetvriendelijke optie
 • Gemakkelijk te vervoeren tijdens het reizen
 • Zorgt voor een voldoende verduistering

   Kussen tips
   Enable registration in settings - general