Tochtkussen kopen? Bekijk de 3 beste tochtkussens van 2023!

Misschien heb je wel eens van een tochtkussen gehoord. Maar toch is het fijn om nog even wat meer uitleg te krijgen over hoe je het kunt herkennen en wat je ermee kunt doen. Hoe moet je het gebruiken en wat zijn de voordelen? Ook daar gaan we wat dieper op in en dan is het tijd om je eigen tochtkussen te kiezen welke aan je wensen voldoet.

Wat is een tochtkussen?

Zoals de naam je al doet vermoeden is een tochtkussen bedoeld om de tocht tegen te houden in je woning. Een tochtkussen is een speciaal ontworpen kussen dat bedoeld is om koude lucht uit kamers te houden en warmte binnen te houden. Het wordt vaak gebruikt om tocht en koude luchtstromen te verminderen bij ramen en deuren en het verbetert de energie-efficiëntie van een huis. Als je bij de ramen of deuren merkt dat er wat kou doorheen komt, dan kan een kussen dat tegenhouden en kun je het hierdoor warmer houden in huis (en dus op de energierekening besparen).

Welke soorten tochtkussens bestaan er?

Als je een tochtkussen wil, is het goed om je nog even te verdiepen in de verschillende soorten die er beschikbaar zijn. Zo kan de voorkeur uit gaan naar de traditionele stoffen kussens, rubberen of siliconen kussens en zelfs kussens met magneten. Het type tochtkussen dat je kiest, hangt af van je persoonlijke voorkeur en de specifieke toepassing waarvoor je het wilt gebruiken.

Je kunt dus jezelf even laten inspireren door het hele aanbod en dan zelf nagaan wat voor merk of type je kunt gebruiken. Het kan ook zomaar zijn dat je er wel meerdere kunt gebruiken voor een aantal plaatsen in je woning. Ook dan kun je je maar beter voorbereiden op wat het beste werkt, dan kun je namelijk direct de juiste aankoop doen. Ben je nou juist opzoek naar een kussen die voor ondersteuning zorgt? Bekijk dan onze review over de kussenrol!

Wat zijn de voordelen?

Als je een tochtkussen gaat gebruiken zorgt dat voor verschillende voordelen. Deze lichten we nu nader toe: 

 • Een tochtkussen zorgt voor vermindering van energieverlies. Door het gebruik van tochtkussens kun je de energie-efficiëntie van je huis verbeteren door het verminderen van energieverlies via ramen en deuren. Tocht kan namelijk een van de belangrijkste oorzaken zijn van energieverlies in huizen. Hierdoor hoeft de verwarming minder hard te werken en dit resulteert in een lagere energierekening.
 • Een tochtkussen zorgt voor een verhoging van het comfortniveau. Een tochtkussen voorkomt niet alleen dat er koude lucht naar binnen komt, maar het kan ook voorkomen dat er tocht over de vloer waait. Dit zorgt voor meer comfort in je woning.
 • De tochtkussens zorgen voor een vermindering van geluidsoverlast omdat ze de openingen rond ramen en deuren afsluiten.

Kortom er zijn meer dan genoeg voordelen als je ook van een tochtkussen gebruik wil maken. Het zorgt ervoor dat je energiekosten ook naar beneden kunnen, want tocht krijgt zo geen kans meer. Dit wil jij toch ook? Kies er daarom ook voor en maak er snel gebruik van.

Hoe gebruik je een tochtkussen?

Het gebruik van een tochtkussen is eenvoudig en vereist geen speciale kennis. Hieronder vind je een aantal stappen hoe dat jij een tochtkussen kunt gebruiken:

 • Je meet eerst de lengte van de opening. Je meet de lengte van de opening waar je het tochtkussen wilt plaatsen. Dit kan bijvoorbeeld de opening onder de deur of rond het raam zijn.
 • Dan kies je de juiste maat. Kies een exemplaar dat past bij de afmetingen van de opening. Er zijn tochtkussens verkrijgbaar in verschillende maten, zodat je een passend kussen kunt vinden.
 • Je plaatst dan het kussen op de juiste plaats. Plaats het tochtkussen voorzichtig in de opening. Sommige tochtkussens zijn voorzien van een plakstrip om het kussen op zijn plaats te houden.
 • Pas het tochtkussen aan als dat nodig is, het kan te groot zijn en dan kun je het kussen op maat knippen of snijden zodat het precies in de opening past.
 • Verwijder het kussen wanneer nodig. In de zomermaanden is het mogelijk dat je het tochtkussen niet nodig hebt. Je kunt het kussen eenvoudig verwijderen en bewaren tot de volgende winter.

De beste 3 Tochtkussen van 2023

1

Dutch Decor eenvoudig tochtkussen

Beste tochtkussen
9.2Expert Score
Met een tochtkussen geef je tocht geen kans.

Als je last hebt van tocht in je woning, maar geen zin hebt in plakkende tochtstrips op je vloer, dan is dit tochtkussen van Dutch Decor een goede uitkomst. Hij is lekker zacht en licht van gewicht. De tocht die uit kiertjes ontstaat zal nu tegen worden gehouden. Soepel in het gebruik en kan op meerdere plaatsen in te zetten.

Goede punt(en)
 • Goed materiaal
 • Eenvoudig in het gebruik
 • Hoge kwaliteit
2

Dieux duurzaam tochtkussen

foto van een Mooi tochtkussen
8.5Expert Score
Erg mooi tochtkussen

Met een tochtkussen als deze krijgt tocht in je woning echt geen kans meer. Je bespaart hierdoor direct op je energiekosten en je kunt het eenvoudig op maat maken. Het aanbrengen is zo gebeurd, dus ervaar het zelf hoe fijn het is als de tocht uit je woning verdwijnt. Al veel mensen zijn je voorgegaan!

Goede punt(en)
 • Werkt goed
 • Hoge kwaliteit
 • Goed op maat te maken
3

Polyester tochtkussen hond

foto van een Polyester tochtkussen
8Expert Score
Leuk design en goed tegen tocht

Je wil het toch ook graag lekker warm houden binnen? Geef tocht daarom geen kans en kies voor een polyester tochtkussen. Het is een leuk kussen en het ziet er gezelliger uit in je woonkamer. Hij is 90 cm lang en gemaakt van polyester. Ervaar nu zelf het gemak en dan wil je niet meer anders.

Goede punt(en)
 • Interieur trend
 • Eenvoudig in het gebruik
 • Ziet er leuk uit

   Kussen tips
   Enable registration in settings - general