Het beste kussen tegen hoofdpijn

Dit onderzoek is geschreven door 6 kussen experts
Tijdens het onderzoek zijn 15 verschillende Kussen tegen hoofdpijns getest en vergeleken
Uiteindelijk hebben we een top 2 review kunnen schrijven uit de onderzochte producten

Hoofdpijn kan veroorzaakt worden door een kussen, hoewel je dat in eerste instantie misschien niet zou denken. Er zijn verschillende kussens verkrijgbaar die allemaal bijdragen aan een goede nachtrust. Hierbij is het belangrijk om goed te kijken naar wat voor een kussen het is en voor welke slaappositie deze het beste is. Slaap je op je buik, maar gebruik je een kussen voor een zij- of rugslaper?

Dan kun je er zeker van zijn dat je hier hoofdpijn van gaat krijgen. Dit is overigens niet de enige klacht die je eraan over kunt houden. Hoofdpijn, spierpijn en rugklachten zijn veelvoorkomende problemen.

Wat is een kussen tegen hoofdpijn?

Als het kussen de juiste hoogte heeft, ligt je hoofd in lijn met je romp en zijn er geen zijwaartse krommingen. De nek ligt recht en ontspannen. Deze kan optimaal herstellen van de belasting van overdag. De juiste hoogte verschilt per persoon, want deze is afhankelijk van onder andere:

 • De breedte van je schouders
 • Je slaaphouding
 • De hardheid van je matras
 • De hardheid van je kussen

Een hoofdkussen kun je het beste uitproberen op verschillende hoogtes in je eigen bed. Zo kun je bepalen welke hoogte voor jou het beste is. Dat kan echter alleen als het kussen in hoogte verstelbaar is. Een bijkomend voordeel daarvan is dat de hoogte aangepast kan worden als de omstandigheden veranderen, bijvoorbeeld op vakantie of als je een nieuw matras krijgt.

Het kussen moet de contouren van de nek en het hoofd volgen, zodat er geen piekdrukken ontstaan en het hoofd recht ligt. Voor een goede ondersteuning van de nek is het noodzakelijk dat het kussen voorzien is van een goede neksteun. Bij veel kussens ontbreekt deze of is die te breed. Dit ligt niet prettig en leidt tot spanningen in de nek. Lees hier de beste slaaphouding tegen hoofdpijn.

Materiaal voor een kussen tegen hoofdpijn

Het materiaal waaruit een kussen is gemaakt, moet goede steun geven maar mag niet hard aanvoelen. Het moet bovendien vormvast zijn, zodat het kussen de hele nacht de juiste steun geeft. Eventueel aanwezig vocht mag niet te ver naar binnen dringen omdat het dan niet kan verdampen en schade kan toebrengen.
Cerviaal (NASA-schuim) heeft vanwege de goede druk verdelende eigenschappen de voorkeur. Dit kan echter temperatuurgevoelig zijn, wat in de winter kan leiden tot onaangenaam hard worden en onvoldoende ondersteuning van de nek. 

Het beste materiaal is daarom een type traagschuim dat niet erg temperatuurgevoelig is. Dat zorgt voor een goede drukverdeling en goede steun, het is vormvast en voelt het hele jaar comfortabel aan.

Veel hoofdkussens zijn zo breed dat de wang te veel tegendruk ondervindt van het kussen als je op je zij ligt. Dit kan leiden tot te veel draaiing in de nek en kan de ademhaling bemoeilijken. Een te klein kussen is echter ook niet goed, omdat je het kussen ‘s nachts zijwaarts moet verplaatsen als je je omdraait.

Kan hoofdpijn worden veroorzaakt door een kussen?

De pijn die vaak voorkomt, is cervicogene hoofdpijn. Dit is een hoofdpijn met een oorzaak in de nek, welke ontstaat door een belastende slaaphouding maar ook door stress en bijvoorbeeld een whiplash. Een verkeerd hoofdkussen kan zeker bijdragen aan deze klachten. Je wervels worden dan namelijk overbelast tijdens het slapen. Dit leidt uiteindelijk ook tot een versnelde ontwikkeling van artrose omdat je spieren op deze manier geen ontspanning krijgen.

Naast gevoelige schouders en armen en nekpijn, kan dit ook zeker zorgen voor hoofdpijn. Een goed kussen gaat maximaal 1,5 jaar mee. Dit betekent dus dat je minstens eens per anderhalf jaar een nieuw kussen zou moeten aanschaffen dat perfect bij jouw slaappositie past, om klachten te voorkomen.

Een ergonomisch kussen is hierbij de beste keuze, omdat dit de meeste ondersteuning biedt. Het zorgt ervoor dat niet alleen jij ontspannen wakker wordt, maar ook je spieren. Lees hier meer over hoofdpijn na het slapen.

Waarom zou je een kussen tegen hoofdpijn aanschaffen?

Mensen geven vaak hun matras de schuld als ze wakker worden met nekpijn, maar het is eigenlijk zelden de fout van het matras of de slaappositie van de persoon. Wanneer je wakker wordt met nekpijn komt dit meestal doordat je op het verkeerde kussen hebt geslapen. Het juiste kussen om nekpijn te vermijden is van vitaal belang voor een goede nachtrust.

Reden

De reden hiervoor is eenvoudig. De nek bestaat uit spieren, pezen, kraakbeen en slechts zeven kleine botten. Bovendien zijn deze zeven botten allemaal onderdeel van een reeks botten, de cervicale wervelkolom. Ondanks dat deze botten klein zijn, zijn ze verantwoordelijk voor het beschermen van een van de meest vitale delen van onze anatomie – het centrale zenuwstelsel, en natuurlijk het hoofd en de nek. Deze botten maken ook vrije beweging van je hoofd mogelijk.

Zenuwen

In de cervicale kolom lopen zenuwen op en neer van de hersenen naar alle delen van het lichaam. Hoewel elk deel van de ruggengraat kan worden samengedrukt of afgekneld, wat leidt tot verschillende graden van pijn of gevoelloosheid, is de nek vooral ’s nachts tijdens het slapen, de meest kwetsbare plek.

Het in één lijn houden van de nek met je hoofd en je rug is een van de beste manieren om kwetsuren, stijfheid en pijn in de ochtend te voorkomen. En de beste manier om tijdens het slapen onze nek recht te houden, is door voor de juiste ondersteuning te kiezen – een goed, stevig kussen tegen nekpijn.

1

Calmzy verstelbaar hoofdkussen tegen hoofdpijn

9.4Expert Score
Hoofdpijn verlichtende top product

Dit ingenieus ontworpen hoofdkussen is een perfecte remedie tegen hoofdpijn door je in staat te stellen het aantal lagen naar wens aan te passen. De zorgvuldige keuze van de hoek tussen je nek en hoofd kan helpen om de hoofdpijn te verminderen of zelfs te stoppen, wat een onmiskenbaar pluspunt is. Het absorberende materiaal voegt extra comfort toe, terwijl het ergonomische en hoogwaardige materiaal het helemaal afmaakt.

Goede punt(en)
 • Vijf aanpasbare lagen voor optimaal comfort
 • Absorberend materiaal voor extra ondersteuning
 • Gebruik van ergonomisch en hoogwaardig materiaal
2

Dixxius Support Green Latex Hoofdkussen

9.4Expert Score
Top product tegen hoofdpijn en nekklachten met optimaal comfort

Geproduceerd met natuurlijke materialen, is dit hoofdkussen een efficiënte remedie tegen hoofdpijn door optimale ondersteuning te bieden aan nek en schouders. De functionaliteit om te wassen verhoogt de duurzaamheid en hygiëne van het product. Het ergonomisch hoogwaardige materiaal zorgt voor comfort en een goede nachtrust, terwijl het potentieel verlichting biedt voor nek- en schouderpijn en bijdraagt aan een gezondere levensstijl.

Goede punt(en)
 • Machine wasbaar voor eenvoudige reiniging
 • Uitzonderlijk goed voor verlichting van nek- en schouderpijn
 • Gemaakt van ergonomisch, hoogwaardig materiaal

   Kussen tips
   Enable registration in settings - general