Het beste kussen tegen hoofdpijn

Hoofdpijn kan veroorzaakt worden door een kussen, al zou je dat in eerste instantie misschien niet denken. Er zijn verschillende kussens verkrijgbaar, die allemaal bijdragen aan een goede nachtrust. Wel moet je hierbij goed kijken naar wat voor een kussen het is, en voor welke slaappositie deze het beste is. Slaap je op je buik, maar gebruik je een kussen voor een zij- of rugslaper?

Dan kun je er zeker van zijn dat je hier hoofdpijn van gaat krijgen. Dit is overigens niet de enige klacht die je eraan over kunt houden. Ook hoofdpijn, spierpijn en last van je rug zijn veel voorkomende oorzaken.

Wat is een kussen tegen hoofdpijn?

Als het kussen de juiste hoogte heeft, ligt je hoofd in lijn met de romp en zijn er geen zijwaartse krommingen. De nek ligt recht en ontspannen. Deze kan optimaal herstellen van de belasting van de overdag. De juiste hoogte verschilt per persoon, want deze is afhankelijk van onder meer:

 • Breedte schouders
 • Slaaphouding
 • Hardheid matras
 • Hardheid kussen

Een hoofdkussen kun je het beste uitproberen op verschillende hoogtes in je eigen bed. Zo kun je bepalen welke hoogte voor jou het beste is. Dat kan echter alleen als het kussen in hoogte verstelbaar is. Een bijkomend voordeel daarvan is dat de hoogte aangepast kan worden als de omstandigheden veranderen, bijvoorbeeld op vakantie of als je een nieuw matras krijgt.

Het kussen moet de contouren van de nek en het hoofd volgen, zodat er geen piekdrukken ontstaan en het hoofd recht ligt. Voor een goede ondersteuning van de nek is het noodzakelijk dat het kussen voorzien is van een goede neksteun. Bij veel kussens ontbreekt deze of is die te breed. Dit ligt niet prettig en leidt tot spanningen in de nek. Lees hier de beste slaaphouding tegen hoofdpijn.

Materiaal kussen tegen hoofdpijn

Het materiaal waar een kussen van gemaakt is moet goede steun geven maar mag niet hard aanvoelen. Tevens moet het vormvast zijn, zodat het kussen de hele nacht de juiste steun geeft. Eventueel aanwezig vocht mag niet te ver naar binnen dringen omdat het dan niet kan verdampen en schade aanricht.
Vanwege de goede druk verdelende eigenschappen heeft traagschuim (Nasa-schuim) de voorkeur. Dit kan echter nogal temperatuurgevoelig zijn, waardoor het in de winter onaangenaam hard kan worden en de nek niet meer correct ondersteund wordt. 


Het beste materiaal is daarom een type traagschuim dat niet erg temperatuurgevoelig is. Dat zorgt voor een goede drukverdeling en goede steun, is vormvast, en voelt het hele jaar comfortabel aan.

Veel hoofdkussens zijn zo breed dat de wang teveel tegendruk ondervindt van het kussen als je op de zij ligt. Dit kan leiden tot te veel draaiing in de nek en kan een vrije ademhaling bemoeilijken. Een te klein kussen is echter ook niet goed, dan moet je het kussen ‘s nachts zijwaarts verplaatsen als je je omdraait.

Kan hoofdpijn worden veroorzaakt door een kussen?

De pijn die veel voorkomt is cervicogene hoofdpijn. Dit is een hoofdpijn met een oorzaak in de nek, welke ontstaat door een nekbelastende slaaphouding maar ook door stress en bijvoorbeeld en whiplash. Een verkeerd hoofdkussen kan zeker zorgen voor deze klachten. Je wervels worden dan namelijk overbelast tijdens het slapen. Dit zorgt er uiteindelijk ook voor dat artrose sneller kan optreden. Ook je spieren krijgen op deze manier geen ontspanning.

Naast gevoelige schouders en armen en nekpijn, kan dit ook zeker zorgen voor hoofdpijn. Een goed kussen gaat maximaal 1,5 jaar mee. dit betekend dus dat je minimaal eens per jaar een nieuw kussen aan zou moeten schaffen die perfect bij jouw slaappositie past, om klachten te voorkomen.

Een ergonomisch kussen is hierbij de beste keuze, omdat deze de meeste ondersteuning bieden. Dit zorgt ervoor dat niet alleen jij ontspannen wakker wordt, maar ook je spieren. Lees hier meer over hoofdpijn na het slapen.

Waarom zou je een kussen tegen hoofdpijn aanschaffen?

Mensen beschuldigen vaak hun matras als ze wakker worden met nekpijn, maar het is eigenlijk zelden de fout van het matras of de slaappositie van een persoon. Wanneer je wakker wordt met nekpijn komt dit meestal omdat je op het verkeerde kussen hebt geslapen. Het juiste kussen om nekpijn te vermijden is een vitale noodzaak om een goede nachtrust te krijgen.

Reden

De reden hiervoor is eenvoudig. De nek bestaat uit spieren, pezen, kraakbeen en slechts zeven kleine botten. Bovendien zijn die zeven botten allemaal onderdeel van een reeks botten, namelijk het cervicale gedeelte van de wervelkolom. Zo klein als deze botten zijn, ze verantwoordelijk voor het beschermen van één van de meest vitale delen van onze anatomie – het centrale zenuwstelsel, evenals het hoofd en de nek. Door deze botten kun je ook je hoofd vrij van je nek bewegen.

Zenuwen

In de cervicale kolom lopen zenuwen op en neer van de hersenen naar alle delen van het lichaam. Terwijl elk deel van de ruggengraat kan worden gecomprimeerd of kan worden afgekneld, waardoor er verschillende graden van pijn of gevoelloosheid ontstaan, is de nek vooral tijdens de nacht wanneer je slaapt, de meest kwetsbare plek.

De nek in één lijn houden met je hoofd en je rug is één van de beste manieren om verwondingen, stijfheid en pijn in de ochtend te voorkomen en de beste manier om tijdens het slapen onze nek recht te houden, is om voor de juiste ondersteuning te kiezen – een goed, stevig kussen tegen nekpijn.

1

Calmzy verstelbaar hoofdkussen tegen hoofdpijn

9.4Expert Score
Top product tegen hoofdpijn

Dit hoofdkussen is goed tegen hoofdpijn omdat je zelf het aantal lagen kan verstellen. Hierdoor kan je zelf kiezen hoe groot de hoek van je nek en hoofd kan zijn. Hiermee kan je zelf testen bij hoeveel lagen de hoofdpijn stopt.

Goede punt(en)
 • Verstelbaar met 5 verschillende lagen
 • Absorberend materiaal
 • Ergonomisch en hoogwaardig materiaal
2

Dixxius Support Green Latex Hoofdkussen

9.4Expert Score
Top product tegen hoofdpijn

Dit hoofdkussen is goed tegen hoofdpijn omdat het gemaakt is natuurlijke materialen die zorgen voor een maximale ondersteuning van de nek en schouders.

Goede punt(en)
 • Wasbaar
 • Optimaal voor nek- en schouderpijn
 • Ergonomisch hoogwaardig materiaal

   Kussen tips
   Enable registration in settings - general