Slaapcyclussen: Alles wat je er van moet weten

Je hebt het vast weleens meegemaakt dat de wekker ging en dat je dan het idee had dat je nog heel ver weg was. Wanneer je met zo een gevoel wakker wordt kan het zijn dat je nog in een van de diepere slaapfases was die in een slaapcyclus voorkomen. Maar wat is een slaapcyclus dan precies? Lees verder in deze blog wanneer je meer te weten wil komen over je slaapcyclus.

Wat is een slaapcyclus en uit welke fasen bestaat het?

Eigenlijk verklapt de naam al wat de slaapcyclus is. Een cyclus is een terugkerend vast patroon. In dit geval is het patroon dat iedere nacht terugkomt in je slaap. In de nacht kom je in een aantal verschillende slaapfases terecht. Deze fases samen vormen die cyclus. In de nacht wordt deze cyclus vier of vijf keer herhaald.

Tijdens de slaapcyclus kom je dus in meerdere slaapfases terecht. Hierin zitten drie lichtere fases van slapen en een droom fase. De duur van een van deze slaapfases is gemiddeld tussen de 90 en 120 minuten. De vier slaapfases die we kennen tijdens de slaap zijn:

 • De sluimerfase
 • De lichte slaap
 • De diepe slaap
 • De droomslaap

Wat is een slaapcyclus?

De slaapcyclus bestaat uit de verschillende fases waarin wij terecht komen in onze slaap. Het gaat dan om vier verschillende fases. Deze vier fases zijn:

 1. De sluimerfase – Slaapfase 1

Onder deze fase verstaan we de fase dat je net naar bed toe bent gegaan en je een beetje ligt te doezelen. Dit is de overgang tussen de waak- en slaaptoestand. Over het algemeen kan je zeggen dat deze fase slechts drie tot vijf minuten zal duren. Tijdens deze fase zullen de ogen langzaam bewegen. Het kan voorkomen dat je het gevoel hebt dat je oogleden zwaar worden en je tegen de slaap aan het vechten bent. In deze fase kan je nog wel snel wakker worden van geluiden of bewegingen om je heen.

 • De lichte slaap – Slaapfase 2

Dit is de tweede fase van de slaapcyclus. In deze fase begeef je je in een lichte slaap. Deze fase van de cyclus duurt 30 tot 50 minuten. Tijdens deze fase val je langzaamaan in slaap. Dit is het begin van de diepe slaap, de volgende fase van de cyclus.

 • De diepe slaap – Slaapfase 3

Tijdens deze fase is bijna je hele lichaam in een ontspannen toestand. In deze fase kan je ook maar heel moeilijk wakker worden. Je lichaam is volledig ontspannen en je hartslag is vertraagd. Deze fase duurt gedurende de nacht steeds korter. Hoe hoger je leeftijd, hoe korter deze fase duurt.

 • De Remslaap – Slaapfase 4

Na de fase van de diepe slaap ben je in de fase van de REM slaap aangekomen. Dit is de laatste fase van de slaapcyclus. In deze fase van je slaap worden je spieren helemaal uitgeschakeld, terwijl je hersenen wel actief zijn. Deze fase van de slaap wordt gezien als de meest belangrijke fase van de slaap.

Waarom hebben we een slaapcyclus?

Wanneer je slaapt, ga je door een aantal verschillende fases heen. De cyclus herhaalt zich een aantal keren per nacht. Tijdens deze verschillende fases komt je lichaam zowel lichamelijk als geestelijk tot rust. Hierdoor kan je veel meer fit en vitaal aan de dag beginnen.

Wat is een gezonde slaapcyclus?

Een slaapcyclus bestaat uit meerdere fases. Eigenlijk zijn het vier fases. Een slaapcyclus heeft een gemiddelde duur van 90 tot 120 minuten. Als het gaat om een normale nacht wordt deze cyclus wel 4 of 5 keer herhaald. Na iedere cyclus word je eigenlijk altijd heel even wakker. Als je op zoek bent naar de perfecte slaapkamer toevoeging om je nachtrust te verbeteren, dan is het wellicht een goed idee om het Emma Witte Houten Bed te bekijken, dat we in een ander blogbericht hebben beoordeeld.

Je lichaam controleert dan of je blaas niet te vol is, of er geen pijnprikkels aanwezig zijn of dat je omgeving veilig is.  Als er niet iets in orde is, word je vanzelf wakker om bijvoorbeeld te gaan plassen, of om anders te gaan liggen. Als er niets aan de hand is val je weer in slaap en zul je opnieuw aan de slaapcyclus beginnen.

Hoelang duurt het?

Tijdens het slapen loop je door verschillende fases heen. Alle fases bij elkaar opgeteld duren zo een anderhalf uur maximaal. Wanneer je deze fases hebt doorlopen begint de cyclus weer van voren af aan.

   Kussen tips
   Enable registration in settings - general