Hoofdkussen kopen? De 5 beste koopgids

Kun jij eigenlijk slapen zonder hoofdkussen? Je hebt jezelf deze vraag waarschijnlijk nooit gesteld omdat er simpelweg altijd een hoofdkussen is. Het is niet meer weg te denken uit ons leven en zou je wat dat betreft prima onder de primaire levensbehoeften kunnen scharen. Opvallend is het grote verschil in kussens. Wat voor jou het perfecte hoofdkussen is, is met name afhankelijk van je slaaphouding.

Wat is een hoofdkussen?

Het kussen zoals wij dat kennen en gebruiken bij ons bed, is vaak een vierkant of rechthoekig gevulde zak die het hoofd ondersteunt. Een hoofdkussen kan echter ook duiden op een gevulde zak die je ter decoratie of ter verbetering van het zitcomfort op een (houten) bank gebruikt. Verder wordt het wel eens ter decoratie op stoelen en banken gebruikt.

Kussens zijn er in tal van verschillende uitvoeringen die in prijs kunnen variëren van minder dan tien euro tot ruim boven de honderd euro. Net als een matras, is een hoofdkussen bepalend voor het slaapcomfort dat je gedurende de nacht ervaart. Wil je extra slaapcomfort, bekijk dan eens het beste oplegmatras.

Waarvoor is het hoofdkussen gemaakt?

Het hoofdkussen is in beginsel gemaakt ter ondersteuning van het hoofd tijdens de slaap. Het perfecte kussen bestaat niet om de simpele reden dat dit voor iedereen anders kan zijn. Zo speelt de slaaphouding een voorname rol bij de keuze voor een hoofdkussen. Daarnaast spelen de breedte van de schouders en de hardheid van het matras een rol. Ook lichamelijke kenmerken kunnen bijdragen aan de keuze voor een goed kussen. Slaap je op je rug, dan is een wat hoger kussen in de nek gewenst.

Als het kussen te dik is bij het achterhoofd, buigt je hoofd te ver naar voren tijdens de slaap. Is het echter te dun, dan buigt je hoofd juist weer te ver naar achteren. Zijslapers met brede schouders hebben baat bij een dikker hoofdkussen. Het is belangrijk dat de schouders niet op het hoofdkussen rusten, maar ertegenaan. Buikslapers slapen bij voorkeur op een dun kussen. Op deze manier wordt de ademhaling in deze wat onnatuurlijke positie het minst belemmerd.

Waarvoor is het hoofdkussen goed?

Een kussen moet eraan bijdragen dat je kunt genieten van een perfecte nachtrust. Doorgaans betekent een goed matras én een goed kussen dat je elke ochtend opnieuw fris en fruitig en vooral volledig uitgerust uit je bed stapt. Dan moet je echter wel een kussen hebben dat past bij jouw slaaphouding. Verder is ook de vulling van belang. Zo heb je kussens die gevuld zijn met dons en veren, polyestervezels, schuimblokken, koudschuim, traagschuim en latex schuim. Ben je benieuwd of een Kapok kussen iets voor jou is? Bekijk dan eens onze review over het beste Kapok kussen!

Ben jij iemand die gedurende de slaap vaak en veel transpireert, kies dan altijd voor een tijk die gemaakt is van natuurlijk materiaal in de vorm van bijvoorbeeld katoen. Kies dan bij voorkeur voor een synthetische vulling en een kussen dat je in de wasmachine kunt wassen. Dit is natuurlijk wel zo prettig als je kussen niet zelden bij het opstaan nat is van het verloren transpiratievocht. Het kiezen van het juiste kussen is dus maatwerk. Neem de aankoop van een kussen dus altijd serieus als je elke ochtend volledig uitgerust uit je bed wilt stappen.

Welk type hoofdkussen is het beste voor mij?

Het beste type hoofdkussen is afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en slaaphouding. Zo kunnen rugslapers het beste kiezen voor een stevig en dun kussen, terwijl zijslapers gebaat zijn bij een dikker en steviger kussen. Buikslapers hebben daarentegen baat bij een zacht en dun kussen. Het is belangrijk om te investeren in een kussen van hoge kwaliteit, zodat je verzekerd bent van een goede nachtrust.

Hoe kan ik het beste hoofdkussen kiezen voor rug-, zij- of buikslapen?

Voor rugslapers is een kussen met medium steun en een holte voor het hoofd ideaal, terwijl zijslapers baat hebben bij een dikker kussen dat de nek ondersteunt. Buikslapers kunnen beter kiezen voor een dun kussen om de nek niet te overbelasten. Overweeg de vorm en materialen van het kussen om comfort en ondersteuning te maximaliseren.

Is een duurder hoofdkussen beter dan een goedkoper hoofdkussen?

De prijs van een hoofdkussen is niet altijd een indicatie van kwaliteit. Duurdere kussens kunnen hoogwaardige materialen en innovatieve ontwerpen bevatten, maar het is niet gegarandeerd dat deze beter passen bij jouw behoeften. Een goedkoper kussen kan nog steeds goede ondersteuning en comfort bieden. Het is belangrijk om te zoeken naar een kussen dat past bij jouw slaaphouding, persoonlijke voorkeuren en eventuele medische aandoeningen.

Waar hebben wij op gelet?

Bij het selecteren van het beste hoofdkussen hebben we verschillende belangrijke factoren in overweging genomen.

Materiaal

Een van de belangrijkste factoren was het materiaal waarvan het kussen gemaakt is. We hebben gekeken naar de voordelen en nadelen van verschillende materialen, zoals traagschuim, latex en veren. Ook hebben we gekeken naar de mate waarin het kussen aangepast kan worden aan de slaaphouding van de gebruiker.

Ondersteuning

Daarnaast hebben we gekeken naar de mate waarin het kussen ondersteuning biedt aan hoofd en nek. Een goede ondersteuning kan bijdragen aan het voorkomen van nek- en rugklachten. Hierbij hebben we ook gekeken naar de stevigheid van het kussen en de mate waarin het kussen aanpasbaar is aan de persoonlijke voorkeur van de gebruiker.

Kwaliteit en prijs

Verder hebben we gekeken naar de duurzaamheid en kwaliteit van het kussen, evenals naar eventuele extra functies zoals ademend vermogen en wasbaarheid. Tot slot hebben we gekeken naar de prijs-kwaliteitverhouding van het kussen.

Op basis van deze factoren hebben we een selectie gemaakt van de beste hoofdkussens op de markt. Hierdoor hebben we kussens geselecteerd die aan de belangrijkste criteria voldoen en gebruikers een goede nachtrust kunnen bieden.

Het beste hoofdkussen van 2023

1

Cloudpillo hoofdkussen

Beste hoofdkussen van Cloudpillo
9.7Expert Score
Uitstekende keuze: Hoogwaardig Kussen met Verstelbare Heerlijkheid

Het Cloudpillow-hoofdkussen is een winnaar in allerlei slaapcomforttesten. Super aanpasbaar met zijn memory foam vulling, is dit kussen aan te passen voor elke slaaphouding. Personen met nekklachten kunnen hiermee hun gezondheid verbeteren. Bovendien, een extra pluspunt voor dit kussen is het aanbieden van een 30 nachten proefslapen, zodat u zich ervan kunt verzekeren dat dit de perfecte keuze voor u is.

Pluspunt(en)
 • Afstelbaar voor persoonlijke voorkeur
 • Geschikt voor alle slaapposities
 • Vermindert nekklachten effectief
 • Proefslapen voor 30 nachten aangeboden
Minpunt(en)
 • Geen minpunten gevonden
2

Calmzy verstelbaar hoofdkussen

calmzy beste hoofdkussen
9.3Expert Score
Hoogste Prijs-Kwaliteit Verhouding – Kalme Slaapvriend

Het Calmzy-hoofdkussen biedt de ideale ondersteuning op maat voor zijslapers en mensen met nekklachten. De zachte en ademende hoes zorgt voor een aangename slaapervaring. Bovendien, de verstelbaarheid van dit kussen betekent dat u het kunt vormen naar uw ideale comfortzone. Het is het perfecte hoofdkussen voor mensen die op zoek zijn naar zachte ondersteuning zonder hun portemonnee te belasten.

Pluspunt(en)
 • Bijzonder geschikt voor zijslapers
 • Biedt optimale ondersteuning voor uw nek
 • Ontwerp dat verstelbaar is voor ieders comfort
Minpunt(en)
 • Het kussen kan voor sommigen te zwaar aanvoelen
3

Mahoton Butterfly hoofdkussen

Mahoton butterfly beste hoofdkussen
8.9Expert Score
Luxueuze Slaapervaring – Mahoton Kussen Deluxe

Het Mahoton-hoofdkussen biedt een unieke slaapervaring met zijn ergonomisch ontwerp en op maat gemaakte vorm. Het vermindert nekklachten en is uitermate geschikt voor rug- en zijslapers. Bovendien, de ventilerende hoes biedt een extra aangenaam gevoel en zorgt voor een stabiele temperatuur. De prijs kan voor sommigen een obstakel zijn, maar vele klanten zijn overtuigd dat elke cent goed besteed is.

Pluspunt(en)
 • Ergonomisch ontworpen voor comfort
 • Bijzondere vorm voegt extra ondersteuning toe
 • Vermindert nekpijn effectief
Minpunt(en)
 • Valt onder het duurdere segment kussens
4

Best Life hoofdkussen

8.5Expert Score
Topkwaliteit Slaapbeleving – Best Life Traagschuim Hoofdkussen

Het Best Life-hoofdkussen biedt een ongeëvenaarde slaapervaring met zijn ergonomisch ontwerp en traagschuim vulling. Perfect voor zowel rug- als zijslapers. Het biedt optimale ondersteuning voor het hoofd en de nek, waardoor het nekklachten aanzienlijk vermindert. Het kussen kan voor sommige mensen wat stevig aanvoelen, maar vele anderen prijzen juist deze kenmerk voor het verbeteren van hun slaapkwaliteit.

Pluspunt(en)
 • Ergonomisch ontwerp voor het beste comfort
 • Traagschuim materiaal voor optimale ondersteuning
 • Geschikt voor zowel rug- als zijslapers
Minpunt(en)
 • Kan voor sommige mensen te stevig aanvoelen
5

Cinderella Classic Hoofdkussen

7.9Expert Score
Betaalbare Slaapoplossing – Cinderella Classic Hoofdkussen

Het Cinderella Classic hoofdkussen bewijst dat comfort en ondersteuning niet duur hoeven te zijn. De medium stevigheid van dit synthetische kussen maakt het geschikt voor zowel rug- als zijslapers. De hypoallergene en ademende stof voegt een extra laag comfort toe, terwijl de eenvoudige reinigingsmogelijkheden een stressvrije hygiëne verzekeren. Voor sommige mensen voelt het kussen misschien een beetje te plat, maar voor velen biedt het een betaalbare weg naar dromenland.

Pluspunt(en)
 • Medium stevigheid voor een goede balans
 • Hypoallergeen materiaal voor huidvriendelijkheid
 • Makkelijk te reinigen voor stressvrije hygiëne
Minpunt(en)
 • Sommige mensen vinden dit kussen te plat

   Kussen tips
   Enable registration in settings - general