Hoofdkussen kopen? Bekijk het beste hoofdkussen van 2023!

Kun jij eigenlijk slapen zonder hoofdkussen? De vraag heb jij jezelf waarschijnlijk nooit gesteld omdat er simpelweg altijd een hoofdkussen is. Het kussen is dan ook niet meer weg te denken uit ons leven en zou je wat dat betreft prima onder de primaire levensbehoeften kunnen scharen. Opvallend is wel het grote verschil in kussens. Wat voor jou het goede hoofdkussen is, is met name afhankelijk van je slaaphouding.

Wat is een hoofdkussen?

Het kussen zoals wij dat kennen en dat hoort bij ons bed is een vaak vierkant of rechthoekig gevulde zak die het hoofd ondersteunt. Een hoofdkussen kan echter ook duiden op een gevulde zak die je ter decoratie of ter verbetering van het zitcomfort op een (houten) bank gebruikt. Voorts wordt het wel eens ter decoratie op stoelen en banken gebruikt.

Kussens heb je in talk van verschillende uitvoeringen die in prijs kunnen verschillen van minder dan een tientje tot ruim boven de honderd euro. Net als een matras dat is, is een hoofdkussen bepalend voor het slaapcomfort dat je ervaart gedurende de nachtelijke uren. Wil je extra slaapcomfort, bekijk dan eens het beste oplegmatras.

Waarvoor is het kussen gemaakt?

Het kussen is in beginsel gemaakt ter ondersteuning van het hoofd gedurende de slaap. Het perfecte kussen bestaat niet om de simpele reden dat dit voor iedereen anders kan zijn. Zo speelt de slaaphouding een voorname rol in de keuze bij een hoofdkussen. Voorts spelen de breedte van de schouders en de hardheid van het matras een rol. Ook lichamelijk kenmerken kunnen een rol spelen bij de keuze voor een goed kussen. Slaap jij op de rug, dan is een wat hoger kussen in de nek gewenst.

Is het kussen te dik bij het achterhoofd, dan buigt je hoofd te ver naar voren als je slaapt. Is het echter te dun, dan buigt je hoofd juist weer te ver naar achteren. Zijslapers met brede schouders hebben baat bij een dikker hoofdkussen. Het is belangrijk dat de schouders niet op het hoofdkussen rusten maar er tegenaan. Buikslapers slapen bij voorkeur op een dun kussen. Op die manier wordt de ademhaling in deze wat onnatuurlijke positie namelijk het minst belemmerd.

Waar is het hoofdkussen goed voor?

Een kussen moet helpen om van een perfecte nachtrust te genieten. Doorgaans betekenen een goed matras én een goed kussen dat je elke ochtend opnieuw fris en fruitig en vooral volledig uitgerust uit je bed stapt. Dan moet je echter wel een kussen hebben dat past bij jouw slaaphouding. Verder is ook de vulling van belang. Zo heb je kussens die gevuld zijn met dons en veren, polyestervezels, schuimblokken, koudschuim, traagschuim en latex schuim. Ben je benieuwd of een Kapok kussen iets voor jou is? Bekijk dan eens onze review over het beste kapok kussen!

Ben jij iemand die gedurende de slaap vaak en veel transpireert, kies dan altijd voor een tijk die gemaakt is van natuurlijk materiaal in de vorm van bijvoorbeeld katoen. Kies dan bij voorkeur voor synthetische vulling en een kussen die je in de wasmachine uit kunt wassen. Want dat is natuurlijk wel zo prettig als je kussen niet zelden bij het opstaan nat is van verloren transpiratievocht.  Het kiezen van het juiste kussen is dus maatwerk. Neem de aankoop van een kussen dus altijd serieus als je althans elke ochtend volledig uitgerust uit je bed wilt stappen.

Welk type hoofdkussen is het beste voor mij?

Het beste type hoofdkussen is afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en slaaphouding. Zo kunnen rugslapers het beste kiezen voor een stevig en dun kussen, terwijl zijslapers gebaat zijn bij een dikker en steviger kussen. Buikslapers hebben daarentegen baat bij een zacht en dun kussen. Het is belangrijk om te investeren in een kussen van hoogwaardige kwaliteit, zodat je verzekerd bent van een goede nachtrust.

Hoe kan ik het beste hoofdkussen kiezen voor rug-, zij- of buikslapen?

Voor rugslapers is een kussen met medium steun en een holte voor het hoofd ideaal, terwijl zij-slapers baat hebben bij een dikker kussen dat de nek ondersteunt. Buikslapers kunnen beter kiezen voor een dun kussen om de nek niet te overbelasten. Overweeg de vorm en materialen van het kussen om comfort en ondersteuning te maximaliseren.

Is een duurder hoofdkussen beter dan een goedkoper hoofdkussen?

De prijs van een hoofdkussen is niet altijd een indicatie van kwaliteit. Duurdere kussens kunnen hoogwaardige materialen en innovatieve ontwerpen bevatten, maar het is niet gegarandeerd dat deze beter passen bij jouw behoeften. Een goedkoper kussen kan nog steeds een goede ondersteuning en comfort bieden. Het is belangrijk om te zoeken naar een kussen dat past bij jouw slaaphouding, persoonlijke voorkeuren en eventuele medische aandoeningen.

Waar hebben wij naar gekeken?

Bij het selecteren van het beste hoofdkussen hebben we verschillende belangrijke onderwerpen in overweging genomen.

Materiaal

Een van de belangrijkste factoren was het materiaal waarvan het kussen gemaakt is. We hebben gekeken naar de voordelen en nadelen van verschillende materialen, zoals traagschuim, latex en veren. Ook hebben we gekeken naar de mate waarin het kussen aanpasbaar is aan de slaaphouding van de gebruiker.

Ondersteuning

Daarnaast hebben we gekeken naar de mate waarin het kussen ondersteuning biedt aan hoofd en nek. Een goede ondersteuning kan bijdragen aan het voorkomen van nek- en rugklachten. Hierbij hebben we ook gekeken naar de stevigheid van het kussen en de mate waarin het kussen aanpasbaar is aan de persoonlijke voorkeur van de gebruiker.

Kwaliteit en prijs

Verder hebben we gekeken naar de duurzaamheid en kwaliteit van het kussen, evenals naar eventuele extra functies zoals ademend vermogen en wasbaarheid. Tot slot hebben we gekeken naar de prijs-kwaliteitverhouding van het kussen.

Op basis van deze onderwerpen hebben we een selectie gemaakt van de beste hoofdkussens op de markt. Zo hebben we ervoor gezorgd dat we kussens hebben geselecteerd die aan de belangrijkste criteria voldoen en gebruikers een goede nachtrust kunnen bieden.

Het beste hoofdkussen van 2023

1

Cloudpillo hoofdkussen

Beste hoofdkussen van Cloudpillo
9.7Expert Score
Beste hoofdkussen uit de test

Het hoofdkussen van Cloudpillow komt als beste uit de test. Het is een afstelbaar kussen van memory foam dat geschikt is voor alle slaaphoudingen en nekklachten kan verminderen. Het biedt 30 nachten proefslapen en heeft een traagschuim vulling voor extra comfort.

Pluspunt(en)
 • Afstelbaar
 • Geschikt voor alle slaapposities
 • Vermindert nekklachten
 • Proefslapen
Minpunt(en)
 • Geen
2

Calmzy verstelbaar hoofdkussen

calmzy beste hoofdkussen
9.3Expert Score
Beste prijs-kwaliteit hoofdkussen

Dit hoofkussen van Calmzy is een verstelbaar kussen dat geschikt is voor zijslapers en nekklachten kan verminderen. Het heeft een zachte en ademende hoes en biedt optimale ondersteuning.

Pluspunt(en)
 • Erg geschikt voor zijslapers
 • Biedt optimale ondersteuning
 • Verstelbaar ontwerp
Minpunt(en)
 • Kan zwaar aanvoelen
3

Mahoton Butterfly hoofdkussen

Mahoton butterfly beste hoofdkussen
8.9Expert Score
Beste deluxe hoofdkussen

Het hoofdkussen van Mahoton is een ergonomisch kussen met een speciale vorm dat geschikt is voor rug- en zijslapers en nekklachten kan verminderen. Het heeft een ventilerende hoes en biedt goede ondersteuning voor hoofd en nek. Het kussen is zeer hoog beoordeeld door klanten, maar is ook een stuk duurder.

Pluspunt(en)
 • Ergonomisch
 • Speciaal ontworpen vorm
 • Vermindert nekpijn
Minpunt(en)
 • Valt onder het duurdere segment kussens
4

Best Life hoofdkussen

8.5Expert Score
Hoge kwaliteit hoofdkussen

Dit Best Life hoofdkussen is een traagschuim kussen dat geschikt is voor rug- en zijslapers. Het heeft voor vele de perfecte vullen en kan nekklachten verminderen. Het heeft een ergonomisch ontwerp voor optimale ondersteuning en biedt extra comfort.

Pluspunt(en)
 • Ergonomisch ontwerp
 • Traagschuim materiaal
 • Geschikt voor zowel rug- als zijslapers
Minpunt(en)
 • Kan voor sommige te stevig aanvoelen
5

Cinderella Classic Hoofdkussen

7.9Expert Score
Beste budget hoofdkussen

Het Cinderella Classic hoofdkussen is een synthetisch kussen dat geschikt is voor rug- en zijslapers en een medium stevigheid heeft. Het heeft een ademende hoes en biedt goede ondersteuning voor hoofd en nek. Het is gemaakt van wat goedkoper materiaal, maar daarom niet meteen een slechter liggend kussen.

Pluspunt(en)
 • Medium stevigheid
 • Hypoallergeen materiaal
 • Eenvoudig te reinigen
Minpunt(en)
 • Sommige mensen vinden dit kussen te plat

   Kussen tips
   Enable registration in settings - general