De beste 5 hoofdkussens voor de beste nachtrust

Hoofdkussen

Kun jij eigenlijk slapen zonder hoofdkussen? De vraag heb jij jezelf waarschijnlijk nooit gesteld omdat er simpelweg altijd een hoofdkussen is. Het kussen is dan ook niet meer weg te denken uit ons leven en zou je wat dat betreft prima onder de primaire levensbehoeften kunnen scharen. Opvallend is wel het grote verschil in kussens. Wat voor jou het goede hoofdkussen is, is met name afhankelijk van je slaaphouding.

Wat is een hoofdkussen?

Het kussen zoals wij dat kennen en dat hoort bij ons bed is een vaak vierkant of rechthoekig gevulde zak die het hoofd ondersteunt. Een hoofdkussen kan echter ook duiden op een gevulde zak die je ter decoratie of ter verbetering van het zitcomfort op een (houten) bank gebruikt. Voorts wordt het wel eens ter decoratie op stoelen en banken gebruikt.

Kussens heb je in talk van verschillende uitvoeringen die in prijs kunnen verschillen van minder dan een tientje tot ruim boven de honderd euro. Net als een matras dat is, is een hoofdkussen bepalend voor het slaapcomfort dat je ervaart gedurende de nachtelijke uren.

Waarvoor is het kussen gemaakt?

Het kussen is in beginsel gemaakt ter ondersteuning van het hoofd gedurende de slaap. Het perfecte kussen bestaat niet om de simpele reden dat dit voor iedereen anders kan zijn. Zo speelt de slaaphouding een voorname rol in de keuze bij een hoofdkussen. Voorts spelen de breedte van de schouders en de hardheid van het matras een rol. Ook lichamelijk kenmerken kunnen een rol spelen bij de keuze voor een goed kussen. Slaap jij op de rug, dan is een wat hoger kussen in de nek gewenst.

Is het kussen te dik bij het achterhoofd, dan buigt je hoofd te ver naar voren als je slaapt. Is het echter te dun, dan buigt je hoofd juist weer te ver naar achteren. Zijslapers met brede schouders hebben baat bij een dikker hoofdkussen. Het is belangrijk dat de schouders niet op het hoofdkussen rusten maar er tegenaan. Buikslapers slapen bij voorkeur op een dun kussen. Op die manier wordt de ademhaling in deze wat onnatuurlijke positie namelijk het minst belemmerd.

Waar is het hoofdkussen goed voor?

Een kussen moet helpen om van een perfecte nachtrust te genieten. Doorgaans betekenen een goed matras én een goed kussen dat je elke ochtend opnieuw fris en fruitig en vooral volledig uitgerust uit je bed stapt. Dan moet je echter wel een kussen hebben dat past bij jouw slaaphouding. Verder is ook de vulling van belang. Zo heb je kussens die gevuld zijn met dons en veren, polyestervezels, schuimblokken, koudschuim, traagschuim en latex schuim. B

en jij iemand die gedurende de slaap vaak en veel transpireert, kies dan altijd voor een tijk die gemaakt is van natuurlijk materiaal in de vorm van bijvoorbeeld katoen. Kies dan bij voorkeur voor synthetische vulling en een kussen die je in de wasmachine uit kunt wassen. Want dat is natuurlijk wel zo prettig als je kussen niet zelden bij het opstaan nat is van verloren transpiratievocht.  Het kiezen van het juiste kussen is dus maatwerk. Neem de aankoop van een kussen dus altijd serieus als je althans elke ochtend volledig uitgerust uit je bed wilt stappen.

De beste 5 hoofdkussens

Swiss Boxkussen Hoofdkussen

9Expert Score
Hoge kwaliteit hoofdkussen

De tijk van het kussen is van 100% katoen en afgewerkt met een luxe bies. De vulling bestaat uit een speciale holle vezel die zorgen voor de speciale eigenschappen van het Swiss Boxkussen.

Pluspunt(en)
 • Lekker zacht
Minpunt(en)
 • Geen

Cinderella Classic

9Expert Score
Hoge kwaliteit hoofdkussen

Het Cinderella Classic hoofdkussen staat garant voor optimaal comfort en een goede nachtrust. Het kussen is anti-allergisch en wasbaar. 

Pluspunt(en)
 • Lekker zacht
Minpunt(en)
 • Geen

Litollo

8.5Expert Score
Hoge kwaliteit hoofdkussen

Het Litollo donskussen biedt een goede ondersteuning voor je nek ongeacht buik- rug of zijslaper.

Pluspunt(en)
 • Lekker zacht
Minpunt(en)
 • Geen

Homéé hoofdkussen Classic

8Expert Score
Hoge kwaliteit hoofdkussen

Het zorgt voor een heerlijk ontspannen houding in bed, waardoor je optimaal je spieren kan ontspannen rond wervels en nek.

Pluspunt(en)
 • Lekker zacht
Minpunt(en)
 • Geen

Slaapcity

9.1Expert Score
Hoge kwaliteit hoofdkussen

Biedt een goede ondersteuning voor je nek, ongeacht of je een rug, buik of een zijslaper bent. Het kussen is zo ontworpen dat het stevig en toch ook heerlijk zacht is, zodat het comfort geeft en dus een goede nachtrust.

Pluspunt(en)
 • Lekker zacht
Minpunt(en)
 • Geen

Op zoek naar een kniekussen? Lees hier meer: https://kussentips.nl/blog/beste-kniekussen/

   Kussen tips
   Enable registration in settings - general