Verstopte neus tijdens het slapen? 7 tips om er wat tegen te doen

verstopte neus tijdens het slapen

Als je naar bed gaat en je hebt last van een verstopte neus met slapen, dan is dat erg vervelend. Maar heb jij ook enig idee wat jij er tegen kunt doen? Middels deze blog informeren wij je graag met onze tips, want met een verstopte neus slapen is niet prettig. Je wordt vaak wakker, gaat je bed uit, je neus snuiten en als je ligt begint het weer opnieuw. Daarom is het de hoogste tijd om er snel wat aan te doen met onze tips!

Verander je slaaphouding

Wanneer je last hebt van een verstopte neus met slapen, is het goed om je slaaphouding eens te bekijken. Slaap jij op je zij of op je buik? Dan kan dat invloed hebben op jouw verstopte neus, je kunt maar beter op je rug slapen. Als je hoofd namelijk wat hoger ligt, dan stroomt er wat minder bloed door je neusschelpen. Hierdoor zal je neus ook minder snel geblokkeerd worden. Een zijslaapkussen kan je slaaphouding verbeteren.

Warme douche nemen bij verstopte neus en slapen

Het kan helpen als jij een warme douche neemt net voordat je gaat slapen. Mensen komen namelijk tot rust als zij een warme douche nemen en dat komt onder andere door de stoom van het warme water. Je neusholten gaan hierdoor weer beter open en dan kun je ook vrij ademen wanneer je wil slapen.

Drink je wel genoeg water?

Het is goed om jezelf eens af te vragen of dat je wel genoeg water drinkt of niet. Wanneer je namelijk verkouden bent, moet je eigenlijk twee liter water per dag drinken. Als je genoeg vocht binnen krijgt dan zal dat het slijm in je neus ook verder verdunnen en dan heb je minder last van een verstopte neus als je gaat slapen.

Neus spoelen

Heb je wel eens een neusdouche gebruikt? Hiermee kun jij je neus goed spoelen met water en met zout. Het gaat ervoor zorgen dat jij weer vrijer kunt ademen. Je maakt een zoutoplossing en dan doe je dat in een neuskannetje en dat gaat je ene neusgat in en dan komt het er via je andere neusgat weer uit. 

Thee drinken

Water drinken is van groot belang als je een verstopte neus hebt en wil slapen. Thee drinken zal je ook helpen want dat is water en het is lekker warm. Hierdoor gaan de neusholten weer verder open en als je dan ook nog honing in de thee doet dan zal dat je keel ook nog eens verzachten.

Lekker even stomen

Als je last hebt van overtollig slijm dan is stomen een goede keuze. Jij kunt je eigen stoombad maken. Pak een bakje met water en kook dat, hang er dan met je hoofd boven. Je legt dan nog een handdoek over je heen en dan is het de bedoeling dat je het stoom langzaam in en uit gaat ademen. Als je dat net doet voordat je gaat slapen zijn de neusholten lekker vrij en open.

Neusspray gebruiken, maar let op!

Veel mensen gebruiken al snel een neusspray bij een verstopte neus, maar ben hier wel voorzichtig mee. Het wordt namelijk gezien als een tijdelijke oplossing en geen blijvende. Keert een verstopte neus met slapen vaak terug, dan kun je maar beter andere tips proberen. Maar als je het niet zo vaak hebt dan kan een neusspray er nu wel voor zorgen dat het los komt, jij vrijer kunt ademen en zo beter kunt slapen.

Mentholzalf gebruiken

Je denkt misschien dat mentholzalf alleen gebruikt mag worden als je je hoest wil verminderen. Maar dat is niet zo, want het kan juist ook helpen als je je neusgaten open wil houden. Dit komt allemaal dankzij de sterke muntgeur en dat is precies wat jij nu nodig hebt. Je zou het bijvoorbeeld op je borst kunnen smeren en dan ruik jij het de hele nacht en dan zal je neus ook lekker open blijven gedurende de hele nacht.

Op tijd naar bed en fit weer op!

Vaak ben je verkouden en dan wil je wel slapen maar lukt het niet. Je slaapritme kan dan wel eens anders zijn, maar verdraai dan gewoon je slaapritme zeggen veel mensen. Dit is niet aan te raden, want je kunt maar beter je oude slaapritme proberen aan te houden. Je moet genoeg slaap krijgen. Je zou overdag wat meer rust kunnen pakken en even kunnen liggen. Als het mogelijk is kun je dan ook een uurtje slapen als je dan erg moe bent.

Huis schoonmaken

Het kan zijn dat je geen idee hebt waar je verstopte neus vandaan komt. Als je er overdag geen last van hebt dan kan het toch te maken hebben met iets in je slaapkamer. Daarom is het aan te raden om je slaapkamer eens goed schoon te maken. Verschoon het beddengoed, was de gordijnen en maak de vloer grondig schoon. Het gaat er om dat er zo min mogelijk stof is want dat is veel beter voor je gezondheid en je kunt dan vrijer ademen. Hoe meer stof, hoe sneller je neus verstopt zal zitten als je gaat slapen. 

Lucht vochtig houden

Het gaat erom dat jij de lucht vochtig gaat houden. Als je slaapt in droge lucht dan zal je neus uitdrogen en je keel ook. Dit gaat pijn doen en irriteren, ook aan je slijmvliezen. Daarom moeten de binnenruimten waar je vaak bent niet te droog zijn.

Slaap je met airco? Zet deze uit als je gaat slapen

Als je met airco gaat slapen dan heeft dat invloed op de luchtvochtigheid in je slaapkamer. Zet deze dan ook uit wanneer je gaat slapen. Het zou zomaar kunnen dat je verstopte neus met slapen nu minder wordt of zelfs verdwijnt!

Een verstopte neus met slapen is erg vervelend, probeer er daarom wat aan te doen met deze tips en kijk wat er voor jou werkt.

      Kussen tips
      Enable registration in settings - general