Slecht slapen tijdens de overgang? 7 tips voor een goede nachtrust          

Slecht slapen tijdens de overgang

Ben je recent in de overgang terecht gekomen en merk je nu ineens dat je slecht slaapt? Dit is natuurlijk erg vervelend en daarom is het goed om eens aan de slag te gaan met onze tips. Slecht slapen tijdens de overgang lijkt erg vaak voor te komen en daarom besteden wij er graag aandacht aan, zodat er wat aan gedaan kan worden. Bekijk welke van onze 7 tips jou helpen, het is het proberen meer dan waard!

Tip 1: Vast ritueel om te slapen

Als je gaat slapen, bekijk dan eens welke dingen je dan allemaal doen. Het is namelijk aan te raden om alles in dezelfde volgorde uit te voeren, iedere avond weer voordat je gaat slapen. Denk bijvoorbeeld aan het licht uit doen, douchen, pyjama aan, tanden poetsen misschien nog even lezen. Op deze manier kan je lichaam er ook aan wennen en zal het vaste patronen ook gaan herkennen en dan kom je zo iedere dag weer opnieuw in de slaapstand terecht. Lekker op een rustige manier, maar wel een manier die bij je past omdat je de dingen gaat doen die je altijd al doet, maar dan iedere avond op dezelfde manier. 

Tip 2: Weg met alle apparatuur

Als je gaat slapen dan hebben veel mensen de gewoonte om nog even tv te kijken, even een film kijken op de iPad, social media doorlopen op je telefoon, even een appje sturen, maar dit blauwe licht van de schermen zorgt ervoor dat je niet kunt slapen. Het remt de aanmaak van het slaaphormoon genaamd melatonine. Je moet daarom alle apparaten op tijd uit doen als je op tijd en goed in wil slapen. Je kunt op je telefoon vaak ook de avondstand inschakelen en dan wordt het blauwe licht ook geblokkeerd en ook dat kan dan werken, alle beetjes bij elkaar zorgen voor een betere poging om te slapen! Een apneu apparaat is wel een apparaat dat goed kan werken.

Tip 3: Ventileren is belangrijk!

Het zou zomaar kunnen zijn dat het te warm is in je slaapkamer. Daarom moet je altijd goed ventileren en het moet dan ook lekker koel zijn op je kamer. Het is beter dat je een koele slaapkamer hebt, want onder de dekens heb je het zo lekker warm. Als je met nat haar gaat slapen dan blijft je lichaam ook koeler en dat kan ook een manier zijn die voor je kan werken! Als dit niet werkt kan je ook een koelkussen aanschaffen.

Tip 4: Geen cafeïne en geen alcohol!

Sommige mensen drinken graag nog een glaasje voordat ze gaan slapen maar pak dan water of thee. Cafeïne is niet goed voordat je gaat slapen want het houd je vaak nog langer wakker en alert. Dit wil je juist voorkomen dus kies dan voor een kopje warme kamillethee bijvoorbeeld, of een warme douche, ook dat kan je helpen, dan koelt je lichaam na het douchen af en dan kun je rustig in slaap vallen.

Tip 5: Ga lekker naar buiten

Overdag veel naar buiten gaan kan ook helpen om beter in slaap te vallen. Het daglicht zorgt er namelijk voor dat de aanmaak van serotonine wordt bevorderd. Als je lekker gaat bewegen dan ben je in de avond ook meer moe en dan kan het dus ook helpen om beter te kunnen slapen. Als jij slecht slaapt, ga dan overdag eens wat meer naar buiten, een wandeling maken, fietsen, tuinieren, alle beetjes helpen je om meer moe te zijn en dan kun je hopelijk in de avond lekker in slaap vallen!

Tip 6: Ontspannen maar…

Er zijn bepaalde spierspanningsoefeningen die je uit kunt voeren en die kunnen er dan voor zorgen dat je beter in slaap gaat vallen. Probeer om te beginnen eens de bodyscan. Je gaat dan lekker op je rug liggen, dan begin je met je voeten en die span je dan 10 seconden aan. Dan laat je deze weer los. Dan ga je naar je onderbenen, dan je bovenbenen en zo ga je door tot je je hele lichaam hebt gehad, aanspannen en dan weer lekker ontspannen. Het gaat om de bewustwording en dat je hier effectief mee bezig gaat zijn.

Tip 7: Schrijf alles waar je aan denkt op en dan slapen!

Gedurende de hele dag moet je van alles, kom je in aanraking met mensen, je deelt ervaringen, praat met elkaar, krijgt goed nieuws en soms slecht nieuws. Dit kan ervoor zorgen dat je hoofd ineens vol zit met prikkels en dan is het fijn om dat even los te kunnen laten. Als je slecht slaapt dan kun je eens proberen om alles waar je aan denkt op te schrijven, op deze manier is het uit je hoofd. Ook alles wat je moet regelen kun je noteren want de volgende dag kun je het erbij pakken en weer oppakken. Maar als je gaat slapen dan moet je hoofd leeg zijn en dan kun je lekker van de nacht en de rust genieten.

Zo zijn er verschillende tips die je tijdens de overgang kunt toepassen als je beter in slaap wil komen. Probeer uit wat je aanspreekt en dan kun je zelf nagaan wat er bij jou aansluit. Iedereen heeft een eigen manier van slapen of een bepaalde routine, maar soms is het goed om eens wat anders te proberen en dat kan net genoeg zijn om wel beter in slaap te vallen. 

      Kussen tips
      Enable registration in settings - general