Hoe val je snel in slaap? 10 tips om sneller in slaap te vallen

hoe val je snel in slaap

Sommige mensen hebben geen zin meer om naar bed te gaan, iedere avond weer hetzelfde gedoe. Moeite om in slaap te vallen, dit kan ook erg vervelend en frustrerend zijn. Daarom hebben wij 10 tips voor je die een antwoord geven op de vraag hoe val je snel in slaap. Probeer de tips voor jezelf uit, de ene tip zal beter voor je werken dan de ander. Maar het is hoe dan ook het proberen waard, zodat jij hopelijk snel wat beter en sneller in slaap kunt vallen!

Snel in slaap vallen met onze 10 tips!

We hebben speciaal voor jou 10 tips om sneller in slaap te vallen op een rijtje gezet!

Tip 1: Routine

Iedere dag een bepaalde routine, misschien klinkt dat saai, maar je lichaam en je hersenen vinden het alleen maar fijn als je een routine hebt ontwikkeld. Het gaat dan met name om het vaste tijd naar bed gaan en een vaste tijd opstaan. Het is van belang voor je biologische klok en dan word je vanzelf moe op dat tijdstip en dan went je lichaam er ook aan en weet dat het tijd is om dan te rusten.

Tip 2: Hoe is je slaapomgeving?

Je slaapkamer kan ook van grote invloed zijn of je snel in slaap valt of niet. Zorg dat je een stille, donkere en koele slaapkamer hebt. Beddengoed moet je schoonhouden en het moet uitnodigend zijn om naar bed te gaan. Rommel moet je voorkomen, want als je slaapkamer een rommel is, dan heb je vaak ook chaos in je hoofd en dat kun je niet gebruiken als je moet slapen. Ruim daarom op, zorg dat het er koel en donker is en ga dan lekker naar bed!

Tip 3: Laat je lichaam ontspannen

Je lichaam laten ontspannen kan heel goed werken om sneller in slaap te vallen. Welke manier hiervoor werkt is voor iedereen anders. Een warme douche zou je kunnen helpen, je kunt ook een bodyscan doen, zodat je je gaat focussen op je lichaam.

Tip 4: Doe ademhalingsoefeningen

Er zijn verschillende ademhalingsoefeningen die je kunt doen om beter in slaap te vallen. Denk er bijvoorbeeld aan dat je je gaat focussen op je ademhaling. Laat hierbij je borstkas uitzetten en weer zakken. Let er dan goed op waar dat je je ademhaling voelt, denk aan bijvoorbeeld je neus en longen.

Tip 5: Denk aan leuke dingen

Aan leuke dingen is van groot belang om sneller in slaap te vallen, met stress slaap je namelijk niet goed! Pak een notitieboekje en schrijf hier een kwartier alles in van de dag waar je aan denkt. Zo kun je het beter loslaten in je hoofd en heb je meer rust om te gaan slapen.

Tip 6: Muziek luisteren

Met name natuurgeluiden kunnen je beter helpen om te slapen, je wordt er dan rustiger van. Maar ook andere kalme muziek kan je helpen zoals de golven van de zee of zingende vogels, gewoon even proberen wat er voor jou fijn werkt!

Tip 7: Tellen maar..

Je gaat terug tellen als je wil slapen, je pakt een getal in je hoofd en dan haal je er iedere keer 3 af bijvoorbeeld. Gewoon eens proberen en na een tijdje ben je moe en val je lekker in slaap, er is genoeg variatie mogelijk!

Tip 8: Eten en drinken?

Eten en drinken, je denkt misschien waarom moet ik daar aan denken als ik wil slapen. Nou dat is een grote factor, want je kunt kijken naar wat een kalmerend effect kan hebben zoals warme melk, amandelen, kamillethee of een banaan. Laat cafeïne achterwege want daar heb je niets aan als je moet slapen, dit houd je wakker en dat wil je juist niet!

Tip 9: Doe het licht uit

Als het erg licht is dan kun je niet slapen, je lichaam heeft dan het idee dat het overdag is en dan heb je niet genoeg melatonine om te slapen. Daarom moet je eens kijken wat er zal gebeuren als het helemaal donker is. Misschien is het even wennen, maar voor veel mensen werkt het wel, omdat je dan echt de focus legt op het slapen en je lichaam zal er dan ook aan wennen dat je gaat slapen als het donker is.

Tip 10: Goed kussen, matras en ander slaapgerei!

Als je sneller in slaap wil vallen, dan moeten ook je kussen, matras en ander beddengoed in orde zijn. Het mag niet te koud en niet te warm zijn, maar het moet ook weer niet te hard of te zacht liggen. Daarom moet je daar ook eens goed naar kijken. Is alles van katoen of een andere materiaalsoort? Misschien zweet je wel snel of heb je jeuk als je wakker wordt? Dan is het goed om eens aandacht hier aan te geven zodat je geschikt beddengoed koopt waar je geen last van krijgt! Een koelkussen of verwarmingsdeken kunnen je helpen bij het bepalen van je slaaptemperatuur.

Zoals je kunt zien genoeg tips om eens te proberen zodat je sneller in slaap kunt vallen. Probeer maar eens uit waarvan je denkt dat het voor jou kan werken. Geef het even de tijd, je lichaam en jij moeten er ook aan wennen. Het zal een routine worden en dan merk je na een tijdje van proberen dat het werkt en je echt wel sneller in slaap gaat vallen!

      Kussen tips
      Enable registration in settings - general