Hoe doe je een kussen breien, haken of borduren

Als je het leuk vindt om lekker creatief bezig te zijn, dan zou je natuurlijk zelf je eigen kussen kunnen maken. Kussens kun je helemaal zelf maken door ze te breien, haken of borduren. In alle drie de gevallen gaat er veel tijd in zitten voordat het kussen af is en je er lekker van kunt genieten. Zo zou je bijvoorbeeld voor alle seizoenen weer nieuwe kussens kunnen maken voor op je bank, zodat je ieder seizoen weer van een paar andere leuke kussens kunt genieten. Maar hoe doe je dat dan helemaal zelf een kussen breien, haken of borduren? 

Hoe doe je een kussen breien, haken of borduren

Het is weer steeds meer een trend aan het worden om helemaal zelf je eigen kussens te maken. Bij het maken van je eigen kussens kun je gebruik maken van allemaal verschillende materialen en technieken. 

Het meest belangrijk is dat je eerst een gaat kijken naar de plaats waar je het kussen graag neer wil gaan zetten. Het zou natuurlijk leuk zijn als het kussen dat je wil gaan maken een beetje in dezelfde stijl eruit zou komen te zien. 

Of je zou er over na kunnen denken welke stijl je graag neer zou willen zetten. Als de kleuren van de plaats waar je hem neer zou willen zetten neutraal zijn, dan zou het natuurlijk leuk zijn als je zelfgemaakte kussen meteen in het oog zou springen. 

De maat en de vorm van het kussen

Een gemiddeld kussen heeft het formaat van 40 x 40 centimeter. Dit formaat kussen past eigenlijk op iedere bank en ze zijn niet meteen heel groot, waardoor je er misschien wel meerdere op een bank neer zou kunnen zetten.

Naast vierkante kussens zou je ook voor een andere vorm kussen kunnen kiezen. Zo heb je bijvoorbeeld ook ronde kussens of rechthoekige kussens. Deze kussens zou je natuurlijk ook kunnen gebruiken in combinatie met de vierkante kussens. Zo hou je ook een beetje diversiteit in stand door een beetje met de vormen te combineren.

Het opdoen van inspiratie

Als je creatief bent dan is het vaak zou dat je ergens inspiratie vandaan zou moeten halen voordat je kunt beginnen met het haken borduren of breien van een kussen. Om te beginnen zul je patronen moeten hebben.

Deze patronen kun je kant en klaar kopen, of vinden op het internet, of je zou zelf met patroonpapier een zelfgemaakt patroon kunnen maken. Wanneer je een kussen wil gaan borduren zou je een kruisjesschema moeten maken voor het patroon dat je op je kussen wil hebben.

Wat en hoe borduren?

Borduren kun je op verschillende manieren doen. Je zou met de hand kunnen borduren, of je zou gebruik kunnen maken van een borduurmachine. Het allerleukst is natuurlijk het borduren met de hand.

Als je gaat borduren is het meestal zo dat er gebruik wordt gemaakt van de kruissteek. Dat is ook de steek waarmee de meeste mensen hebben leren borduren. Hoe meer bedreven je raakt in het borduren hoe leuker het is om ook een moeilijker patroon uit te proberen waar je ook gebruik gaat maken van hele en halve kruisjes.

Wat en hoe breien? 

Wanneer je wil gaan beginnen met breien moet je eerst leren hoe je de steken op moet zetten. Hiervoor moet je eerst een lusje maken en die om de breinaald heen doen. Dan moet je de steken op gaan zetten. Als je niet precies weet hoe je dat moet doen kun je daar op internet wel een instructievideo over vinden.

Na het opzetten van de steken moet je de naald met steken onder je linkerarm nemen. Met de naald in je rechterhand moet je de punt door de eerste steek geen steken. Dan sla je de draad om de naald heen om deze vervolgens door de opgezette steek heen te halen.

Om deze handelingen makkelijk te kunnen onthouden kun je deze volgorde in je hoofd prenten, Insteken, omslaan, doorhalen en af laten glijden. Als je deze volgorde kunt onthouden zul je altijd weten wat je moet doen tijdens het breien.

Haken, hoe en wat?

Ook bij haken zul je eerst moeten leren hoe je de haken op moet zetten. Voordat je gaat beginnen met haken zul je eerst moeten weten wat de beste manier is om je haaknaald vast te houden. 

Als je dat onder de knie hebt moet je een opzetlus maken. Deze wordt ook wel een schuifknoop genoemd. Deze lus moet je aantrekken. Hij moet zo strak zitten dat je hem niet meer van de naald kunt schuiven.

Hou de haaknaald in de hand die je het meest gebruikt, met de andere hand hou je de draad vast die naar de bol wol toe gaat. Voor linkshandige mensen werkt dit andersom. Hou de draad op dezelfde spanning bij het halen. 

      Kussen tips
      Enable registration in settings - general