Hoofdpijn na slapen? Oorzaken, symptomen en oplossing

Als je het hebt over hoofdpijn heb je het over verschillende soorten hoofdpijn die voorkomen. Zo kan je denken aan clusterhoofdpijn, migraine of spanningshoofdpijn. Zo kan je na het slapen ook hoofdpijn ervaren. In deze blog gaan we in op hoofdpijn na het slapen. Wat zijn daar de mogelijke oorzaken van en hoe kan je daar mee om gaan?

Hoofdpijn na slapen

We hebben allemaal wel eens last gehad van hoofdpijn als je net wakker geworden bent. Vaak zijn we ons er niet van bewust waar deze hoofdpijn dan precies vandaan is gekomen. Soms is het ook lastig om deze hoofdpijn dan weer kwijt te raken.

De dag beginnen met hoofdpijn is een van de meest vreselijke dingen die je kan overkomen. Vaak begint je dag dan al wat chaotisch en zit je meteen niet lekker in je vel, waar je hele dag ook meteen weer door beïnvloed is. Maar hoe kom je er dan aan en wat kan je ertegen doen?

De oorzaak

Hoofdpijn na het slapen kan je om verschillenden redenen krijgen. Dit soort hoofdpijn kan veroorzaakt worden door angst, kou, stress, slaaptekort of een verkeerde slaaphouding. Deze oorzaken zorgen voor een hoge spierspanning, doe dan op hun beurt weer kunnen leiden tot hoofdpijn. Ook na het slapen kan deze hoofdpijn dan voorkomen.

Wat zijn de symptomen?

Wanneer je na het slapen hoofdpijn hebt kan je dat vaak ook al merken aan de hoge spierspanning in je nek als je wakker wordt. Deze hooggespannen spieren zorgen er dan voor dat de hoofdpijn ontstaat. Ook als je ligt te slapen kan je onbewust last hebben van stress en spanning die deze hoofdpijn kan veroorzaken.

Hoofdpijn na het slapen kan verschillende oorzaken hebben. Hierbij kan je denken aan de volgende oorzaken:

Slapeloosheid

Bij slapeloosheid kan het zo zijn dan je er moeite mee hebt om in slaap te vallen. Ook kan het voorkomen dat je in de nacht vaak wakker wordt of je slaapt heel onrustig. Slecht slapen op zich is al best een vervelend iets. Als daar dan ook nog eens hoofdpijn bij komt kijken word je niet echt blij.

Depressie en angst

Wanneer je last hebt van depressie of angst kan je hier ook lichamelijke problemen van ondervinden. Deze problemen zoude zich ook heel goed kunnen vertalen in hoofdpijn na het slapen. Angst en depressie kunnen ook slapeloosheid veroorzaken, wat ook weer tot hoofdpijnklachten zou kunnen leiden.

Verkeerde slaaphouding

Door een verkeerde slaaphouding kan je verschillende lichamelijke klachten ondervinden als rugpijn, pijn in de nek of schouders en hoofdpijn. Bij een goede slaaphouding is een goed kussen erg belangrijk. Een kussen die ervoor zorgt dat je hoofd en nek in dezelfde stand worden gehouden als wanneer je staat is het beste. Bekijk hier onze review over beste kussen tegen hoofdpijn!

Wat is de oplossing tegen hoofdpijn na het slapen?

Wanneer je beter op je slaappatroon gaat letten zal je merken dat je veel minder wakker gaat worden met hoofdpijn. Maar hou het wel in de gaten, want ook als je te lang of te veel slaapt kan je hoofdpijnklachten krijgen.

Ga regelmatig sporten en beweeg regelmatig in je vrije tijd. Dit gaat eraan bijdragen dat je beter en effectiever gaat slapen. Bouw dit rustig op en doe het niet te laat in de avond. Hiermee geef je je lichaam de tijd die het nodig heeft om te herstellen.

Daarnaast zou je voordat je gaat slapen een aantal ontspanningsoefeningen kunnen doen. Hierbij kan je denken aan Yoga, ademhalingsoefeningen of meditatie. Dit zorgt ervoor dat je minder gestrest in slaap zal vallen.

      Kussen tips
      Enable registration in settings - general