Top 5 Elektrische Dekens van 2023

Dit onderzoek is geschreven door 6 kussen experts
Tijdens het onderzoek zijn 9 verschillende Elektrische dekens getest en vergeleken
Uiteindelijk hebben we een top 5 review kunnen schrijven uit de onderzochte producten

Het kopen van een goede en veilige elektrische deken kan veel tijd kosten. Daarom leggen we in dit blog alles uit wat je moet weten en vertellen we waar je op moet letten bij de aankoop. Na het lezen van deze blog weet je in ieder geval beter wat de beste aanschaf is.

Wat is een elektrische deken?

Een elektrische deken is een onderdeken waarmee je op basis van elektriciteit je bed of bank kan verwarmen. In Nederland en België wordt deze deken op het matras geplaatst. Over het matras heen komt dan een hoeslaken te liggen. De elektrische deken zorgt ervoor dat je het nooit meer koud zult hebben als je naar bed gaat. Het lijkt daarmee ook erg op een verwarmingsdeken.

Is een elektrische deken gevaarlijk?

Als je goed met je elektrische deken omgaat, hoeft het helemaal niet zo te zijn dat het gevaarlijk is om er een te gebruiken. Maar voordat je er een gaat gebruiken, is het wel slim om je te verdiepen in hoe je de deken het beste kunt gebruiken.

Zo is het het beste om een kwartier tot een half uur voordat je naar bed gaat de elektrische deken even aan te zetten. Dan is je bed lekker warm als je erin kruipt. Maar wanneer je in bed stapt, moet je hem wel weer uitzetten. Als je hem aan laat staan, kan het zijn dat je heel onrustig slaapt.

Op het moment dat je de elektrische deken niet gebruikt, wordt aangeraden de stekker steeds weer uit het stopcontact te halen. Als je dit doet, maak je de kans kleiner dat er door oververhitting brand zou kunnen ontstaan. Zorg ervoor dat er overal in je huis rookmelders hangen.

Hoeveel stroom kost een elektrische deken?

Wanneer je overweegt een elektrische deken te gaan gebruiken tegen de kou, is het verstandig om je een beetje te verdiepen in het verbruik ervan. Over het gemiddelde verbruik is duidelijk dat dit tussen de 60 en 65 watt per deken ligt. In een jaar zou dit dan ongeveer 7 euro kosten.

Deze dekens kunnen gemiddeld genomen wel langer dan 10 jaar meegaan. Als je dan gaat uitrekenen wat de kosten zijn over de hele levensduur van de deken, dan kom je tot de conclusie dat het allemaal niet zo duur is als je zou verwachten.

Voordelen van een elektrische deken

Een elektrische deken in je bezit hebben kan heel veel voordelen hebben. Als je zo’n deken dan toch in huis hebt, dan is het jammer als je die voordelen zou mislopen, toch? Daarom vind je hier een aantal voordelen van deze deken:

De slaapkwaliteit verbetert aanzienlijk

Soms kan slapen in de winter behoorlijk lastig zijn. Dit heeft alles te maken met de koude temperaturen die het ons mensen lastig maken om te kunnen ontspannen. De oplossing voor dit probleem is het gebruiken van een elektrische deken. Hierdoor zul je makkelijker en sneller in slaap vallen.

Het helpt de verspreiding van huisstofmijt te voorkomen

Normaal gesproken is een bed een van de meest perfecte broedplaatsen voor huisstofmijt omdat huisstofmijt helemaal dol is op transpiratievocht, dode huidcellen en het vocht dat in de lucht hangt.

Je kunt er mee besparen op je energierekening

Het gebruik van de elektrische deken draagt ertoe bij dat de energienota niet heel snel omhoog zal gaan. Je kunt hiermee wellicht nog wel het een en ander besparen ook. Wanneer je graag wilt besparen, dan is het slim om een exemplaar aan te schaffen waarop een timer zit. Zo gaat deze op gezette tijden aan en uit.

Als je last hebt van spierpijn of nekklachten, ontspan je

Het is algemeen bekend dat warmte bijdraagt aan het verlichten van verschillende soorten pijn. Met een elektrische deken is dat niet anders. Je kunt er rugklachten of spierklachten mee verlichten. Vergeet alleen niet dat het hulpmiddelen zijn die je krijgt aangereikt. Het is niet zo dat je een garantie tot succes krijgt.

De buikstreek wordt verlicht

Wanneer je snel last hebt van je sinussen, worden die klachten door de winter alleen maar verergerd. Dit is vooral het geval als je regelmatig last hebt van droge sinussen. De warmte zorgt ervoor dat je sinussen uitdrogen, waardoor het makkelijker wordt om adem te halen.

Nadelen van een elektrische deken

Als je een kwalitatief hoogwaardige elektrische deken hebt gekocht, zijn er eigenlijk geen nadelen. Als je de deken niet gebruikt zoals bedoeld, kunnen er wel nadelen en gevaren zijn. Koop daarom nooit een tweedehands, maar altijd een nieuwe.

Je kunt er niet omheen dat je gebruik maakt van elektriciteit en dus ook rekening moet houden met bepaalde zaken. Helaas hebben veel van de oudere elektrische dekens geen automatisch uitschakelsysteem. Wanneer je dit niet hebt, loop je een grotere kans op brand of kortsluiting door oververhitting.

Waar moet je op letten bij het kopen van een elektrische deken?

Als de koude nachten weer naderen, is het heerlijk als je dan ook in een lekker warm bed kunt liggen. Dan stap je al lekker in je warme bedje en is het makkelijker om in slaap te vallen. Dit kun je doen met behulp van een elektrische deken.

Voordat je er een gaat kopen, moet je op een aantal dingen letten. Dat zijn de volgende dingen:

 • Kies je voor een eenpersoons elektrische deken of een tweepersoons.
 • De meer luxe uitvoeringen kunnen zelfs zo ingesteld worden dat je voeten opgewarmd worden.
 • De elektrische deken zorgt ervoor dat het vocht dat je ’s nachts verliest, verdampt.
 • Kijk naar een deken met een snel-warm-stand.
 • Kies voor een deken die automatisch uitgaat.

De 5 beste elektrische dekens

1

Inventum HB180G Elektrische deken

9.6Expert Score
Premium Keuze Elektrische Onderdeken

Dit superieure elektrische onderdeken van Inventum is beslist een topkeuze voor meerdere redenen. Het uitgebreide gebruik van deze deken zorgt niet alleen voor een warme rust, maar eveneens voor verlichting bij quadren zoals pijnlijke of stijve spieren en reumatische klachten. Een echte weldaad voor het lichaam gedurende de koude nachten.

Voortreffelijke punt(en)
 • Voorzien van 9 variabele warmtestanden en timer
 • Makkelijk te reinigen in de wasmachine
 • Biedt effectieve verlichting bij diverse soorten pijn
2

Auronic elektrische deken

Auronic elektrische deken
8.9Expert Score
Waanzinnige Prijs-kwaliteit Elektrische Bovendeken

Deze betaalbare elektrische bovendeken is een fantastisch alternatief voor de duurdere dekens. Het is perfect om te gebruiken op de bank of in bed en door de royale afmetingen, kun je hier aangenaam en langdurig onder vertoeven – zowel op het terras als op de bank. Een must voor diegenen die op zoek zijn naar kwaliteit, comfort en betaalbaarheid.

Voortreffelijke punt(en)
 • Gemaakt van ademend flanellen materiaal
 • Krachtig met een vermogen van 120 watt
 • Voorzien van een oververhittingsbeveiliging voor extra veiligheid
3

ForDig Elektrische bovendeken

8.2Expert Score
Direct Opwarmend Elektrische Deken

Snelheid en comfort komen samen in dit elektrische deken van ForDig. Met behulp van de zes warmtestanden en bijbehorende timer regelt u de temperatuur naar wens. Het is uitwasbaar en verbluffend snel verwarmd. Ideaal voor diegenen die niet lang willen wachten voor wat extra warmte.

Voortreffelijke punt(en)
 • Biedt snelle opwarmtijd
 • Beschikt over 6 aanpasbare warmtestanden
 • Uitwasbaar voor eenvoudige schoonmaak
4

ProfiCare WZD 3061 Elektrische deken grijs

7.5Expert Score
Hoogwaardig Elektrische Deken

Deze kwaliteitsdeken van Clatronic is niet alleen groter maar ook luxueuzer dan de meeste dekens. Met een heerlijke textuur en zijdezachte, pluizige stof, biedt het een aangename en evenwichtige verwarming. Energierendement is een ander opvallend kenmerk van dit hoogwaardige bovendeken.

Voortreffelijke punt(en)
 • Energiezuinig en milieuvriendelijk
 • Zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling
 • Vervaardigd uit huidvriendelijk materiaal
5

Lanaform – Elektrische Deken

6.8Expert Score
Gepaste Kwaliteit Elektrische Voetendeken

Dit is een speciale elektrische voetendeken, die bekend staat om zijn gebruiksgemak en uitstekende opwarmingsvermogen. Het beschikt over drie verwarmingsstanden en is ontzettend eenvoudig in gebruik. Na gebruik kan het makkelijk geeinigd worden in de wasmachine. Ideaal voor die ultieme voetcomfort tijdens de koudere dagen.

Voortreffelijke punt(en)
 • Inclusief veiligheidsstand die inschakelt na een duur van 3 uur
 • Gemakkelijk wasbaar in de wasmachine
 • Ontworpen voor eenvoudig en praktisch gebruik

   Kussen tips
   Enable registration in settings - general