Beste 5 elektrische dekens van 2023

Het kopen van een goede en veilige elektrische deken kan veel tijd kosten. Daarom leggen we in dit blog alles uit wat je moet weten en vertellen we waar je op moet letten bij de aankoop. Na het lezen van deze blog weet je in ieder geval beter wat de beste aanschaf is.

Wat is een elektrische deken?

Een elektrische deken is een onderdeken waarmee je op basis van elektriciteit je bed of bank lekker kan verwarmen. In Nederland en België wordt dit deken op het matras geplaatst. Over het matras heen komt dan een hoeslaken te zitten. De elektrische deken zorgt ervoor dat je het nooit meer koud zal hebben als je naar bed toe zal gaan. Het lijkt daarmee ook erg op een verwarmingsdeken.

Is een elektrische deken gevaarlijk?

Als je goed met je elektrische deken omgaat hoeft het helemaal niet zo te zijn dat het gevaarlijk is om er een te gebruiken. Maar voordat je er een gaat gebruiken is het wel slim om je erin te verdiepen hoe je de deken het best zou kunnen gebruiken.

Zo is het het beste om een kwartier tot een half uur voordat je naar bed toe gaat de elektrische deken even aan te zetten. Dan is je bed lekker warm als je erin gaat kruipen. Maar wanneer je in bed stapt moet je hem wel weer uitzetten. Als je hem aan laat staan kan het zijn dat je heel onrustig slaapt.

Op het moment dat je de elektrische deken niet gebruikt wordt aangeraden de stekker steeds weer uit het stopcontact te halen. Als je dit doet dan maak je de kans kleiner dat er door oververhitting brand zou kunnen ontstaan. Zorg ervoor dat er overal in je huis rookmelders hangen.

Hoeveel stroom kost een elektrische deken?

Wanneer je overweegt een elektrische deken te gaan gebruiken tegen de kou, is het verstandig je een klein beetje te verdiepen in het verbruik hiervan. Over het gemiddelde verbruik is duidelijk dat dat tussen de 60 en 65 watt per deken ligt. In een jaar zou dit dan ongeveer 7 euro kosten.

Deze dekens kunnen gemiddeld genomen wel langer dan 10 jaar meegaan. Als je dan uit gaat rekenen wat de kosten zijn over de hele levensduur van de deken, dan kom je tot de conclusie dat het allemaal niet zo duur is als dat je zou verwachten.

Voordelen van een elektrische deken

Een elektrische deken in bezit hebben kan heel veel voordelen hebben. Als je die deken dan toch in huis hebt, dan is het jammer als je die voordelen mis zou lopen toch? Daarom kan je hier een aantal voordelen van dit deken vinden:

De slaapkwaliteit verbeterd aanzienlijk

Soms kan slapen in de winter behoorlijk lastig zijn. Dit heeft alles te maken met de koude temperaturen die het ons mensen lastig maakt om te kunnen ontspannen. De oplossing voor dit probleem is het gebruiken van een elektrische deken. Hierdoor zal je makkelijker en sneller in slaap gaan vallen.

Het helpt verspreiding van huisstofmijt te voorkomen

Normaal gesproken is een bed een van de meest perfecte broedplaatsen voor huisstofmijt, dit doordat huisstofmijt helemaal wild wordt van transpiratievocht, dode huidcellen en het vocht dat in de lucht hangt.

Je kan er mee besparen op je energierekening

Het gebruik van de elektrische deken draagt eraan bij dat de energienota niet heel snel omhoog zal gaan. Je kan hiermee wellicht nog wel het een en ander besparen ook. Wanneer je er graag mee wil besparen dan is het slim om een exemplaar aan te schaffen waarop een timer zit. Zo gaat deze op gezette tijden aan en uit.

Als je last hebt van spierpijn of nekklachten ontspan je

Het is alom bekend dat warmte een bijdrage levert aan het verlichten van verschillende soorten pijn. Met een elektrische deken is dat niet anders. Je kan er dan rugklachten of spierklachten mee opvangen. Vergeet alleen niet dat het hulpmiddelen zijn die je aangereikt krijgt. Het is niet zo dat je garantie tot succes meekrijgt.

De buikstreek wordt verlicht

Wanneer je snel last van je sinus hebt worden die klachten door de winter alleen nog maar meer versterkt. Helemaal wanneer je regelmatig last hebt van droge sinussen. De warmte zorgt voor het uitdrogen van je sinussen, hierdoor is het makkelijker om adem te halen.

Nadelen van een elektrische deken

Als je een kwalitatief hoogwaardige elektrische deken hebt gekocht is er eigenlijk niets dat op een nadeel zou kunnen wijzen. Als je de deken niet gebruikt zoals het bedoeld is dan kunnen er wel nadelen en gevaren aan vast zitten. Koop daarom nooit een tweedehandse, maar altijd een hele nieuwe.

Je kan er niet omheen dat je gebruik maakt van elektriciteit en dus ook dingen waar je rekening mee moet houden. Helaas hebben veel van de oudere elektrische dekens een automatisch uitschakel systeem erin zitten. Wanneer je dit niet hebt loop je een grotere kans op brand of kortsluiting door oververhitting.

Waar moet je op letten bij het kopen van een elektrische deken?

Als de koude nachten weer met rasse schreden naar voren komen is het heerlijk als je dan ook in een lekker warm bed zou kunnen liggen. Dan stap je al lekker in je warme bedje en is het makkelijker om lekker in slaap te vallen. Dit kan je doen met behulp van een elektrische deken.

Voordat je er een gaat kopen moet je op een aantal dingen letten. Dat zijn de volgenden dingen:

 • Kies je voor een eenpersoons elektrische deken of een tweepersoons.
 • De meer luxe uitvoeringen kunnen zelfs zo ingesteld worden dat je voeten opgewarmd worden
 • De elektrische deken zorgt ervoor dat het vocht dat je in de nacht verliest verdampt
 • Kijk naar een deken met snel warm stand
 • Kies voor een deken die automatisch uitgaat

5 beste elektrische dekens

1

Inventum HB180G Elektrische deken

9.6Expert Score
Beste keuze elektrische deken

Dit elektrische deken van Inventum is om meerdere redenen een van de betere keuzes als het gaat om een onderdeken. Het gebruik van deze deken geeft verlichting bij pijnlijke of stijve spieren, maar ook reumatische klachten.

Goede punt(en)
 • Heeft 9! warmtestanden en timer
 • Kan ook gewassen worden in de wasmachine
 • Geeft goede verlichting bij pijn
2

Auronic elektrische deken

Auronic elektrische deken
8.9Expert Score
Beste prijs-kwaliteit elektrische deken

Deze elektrische boven deken is een goedkope versie van het elektrische deken. Het is een prima deken voor op de bank of voor in bed. Het is een ruime deken waarmee je heerlijk lang kan blijven zitten op het terras of op de bank

Goede punt(en)
 • Gemaakt van flanellen materiaal dus lucht goed
 • 120 watt vermogen
 • Beschermd tegen oververhitting
3

ForDig Elektrische bovendeken

8.2Expert Score
Snel warm elektrische deken

Dit elektrische deken van ForDig heeft een grote van 160×120 cm. Het komt met 6 warmtestanden en een timer. Daarnaast is het ook uitwasbaar en wordt hij heel snel warm.

Goede punt(en)
 • Wordt snel warm
 • Heeft 6 verschillende warmtestanden
 • Kan met de hand worden gewassen
4

ProfiCare WZD 3061 Elektrische deken grijs

7.5Expert Score
Goede kwaliteit elektrische deken

Dit is deken van Clatronic is wat groter dan de meeste dekens en daarom wat prijziger. Dit deken voelt heerlijk aan en is gemaakt van een pluizig materiaal dat aanvoelt als zachte zijde. Het boven deken valt ook onder de categorie energiezuinig .

Goede punt(en)
 • Energiezuinig
 • Gelijkmatige verwarming
 • Zeer huidvriendelijk
5

Lanaform – Elektrische Deken

6.8Expert Score
Een elektrische deken van redelijke kwaliteit

Dit is een elektrische deken die het best getest is om je voeten mee op te warmen. Het heeft drie verschillende warmte standen. De deken is praktisch en eenvoudig in gebruik. Hij is daarnaast ook gemakkelijk uit te wassen.

Goede punt(en)
 • Veiligheidsstand die inschakelt als het drie uur aan staat
 • Kan makkelijk worden gewassen in de wasmachine

   Kussen tips
   Enable registration in settings - general