Top 5 Daglichtlampen getest & beoordeeld in 2023

Dit onderzoek is geschreven door 2 kussen experts
Tijdens het onderzoek zijn 12 verschillende daglichtlamps getest en vergeleken
Uiteindelijk hebben we een top 5 review kunnen schrijven uit de onderzochte producten

Om ervoor te zorgen dat je biologische klok goed kan draaien en de vitamine D-productie op gang blijft, hebben we daglicht nodig. Deze lamp zorgt ervoor dat daglicht wordt nagemaakt. Zo kun je zelfs binnen in huis altijd daglicht hebben. Wanneer je overweegt een daglichtlamp aan te schaffen, is het handig om te weten welke je het best kan kiezen. Lees daarom alles over een daglichtlamp in deze blog.

Wat is een daglichtlamp?

Een daglichtlamp is een lamp die de hele dag door voor perfect en natuurlijk licht kan zorgen. De specificaties van zo’n lamp zijn erg belangrijk bij het maken van je keuze bij het kopen van een daglichtlamp. De verlichting is van een gelijk niveau aan dat van daglicht. Daarom worden deze lampen daglichtlampen genoemd.

Een andere naam voor deze lampen is lichttherapielamp. Het is echt aan te raden de lichttherapielamp in de ochtend tussen de 20 en de 60 minuten aan te zetten. En de exacte tijd is volledig afhankelijk van welke behoefte jij hebt. Als je dit elke ochtend zou doen, dan zul je al snel merken dat je stemming en je energieniveau flink zullen stijgen.

Een daglichtlamp kun je niet alleen in de ochtend thuis gebruiken, maar ook prima op kantoor neerzetten, vooral tijdens donkere dagen. Daardoor krijg je dan meer energie en verbetert je humeur ook aanzienlijk. Deze twee factoren dragen ook bij aan een hogere productiviteit op de werkvloer en een betere sfeer binnen het bedrijf.

Wat is lichttherapie?

Lichttherapie verlaagt de aanwezige hoeveelheid melatonine in je bloed, waardoor je minder behoefte hebt om te slapen. Door het gebruik van een bepaald type licht kan ervoor gezorgd worden dat onze biologische klok zich kan aanpassen aan veranderende situaties.

Lichttherapie reset als het ware deze biologische klok. Door deze te resetten, kan de biologische klok weer goed gaan werken. Lichttherapie wordt vaak gebruikt bij depressie, die vaak in de wintermaanden optreedt en ook wel winterdepressie wordt genoemd.

Dit gebeurt vooral in de winter omdat de kracht van de zon afneemt, er minder daglichturen zijn en de zon ook steeds later opkomt. Deze veranderingen in de natuur hebben invloed op onze biologische klok. Deze klok bevindt zich in een specifiek deel van onze hersenen. Wil je echt het gevoel hebben dat het donker is terwijl je slaapt? Kijk dan eens naar een slaapmasker!

Wat is de beste daglichtlamp om te helpen met slapen?

In ons lichaam worden hormonen aangemaakt die ervoor zorgen dat ons lichaam een slaap-waakritme volgt. Deze hormonen zijn bijvoorbeeld melatonine en cortisol. Cortisol veroorzaakt slaapgebrek, terwijl melatonine ons juist slaperig maakt.

Als je niet in slaap kunt komen, kun je ervan uitgaan dat het gehalte aan cortisol in je bloed aan de hoge kant is, waardoor je niet kunt slapen. Als het donker wordt, gaat ons lichaam melatonine aanmaken. Wanneer het licht weer komt, begint ons lichaam cortisol aan te maken. Dus wanneer je daglicht krijgt, zul je merken dat je veel energieker bent dan op een dag waarop je geen daglicht hebt gezien.

Door overdag lichttherapie toe te passen, zul je merken dat de kwaliteit van je slaap veel beter wordt.

Welke voordelen heeft de beste daglichtlamp?

 • Het verbetert de waarneming van kleuren
 • Het verbetert de helderheid van je zicht
 • De stemming verbetert
 • De productiviteit neemt toe
 • Je mentale alertheid verbetert
 • De verkoop in de handel neemt toe
 • De groei van planten wordt bevorderd
 • Schoolprestaties van studenten verbeteren
 • Het vitamine D-gehalte in het lichaam verbetert

Welke nadelen heeft de beste daglichtlamp?

Naast de voordelen heeft lichttherapie natuurlijk ook zijn nadelen. Deze nadelen zijn:

 • Je loopt risico op verbranding door UV-straling of zonlicht
 • Bij langdurig gebruik kunnen deze lampen huidveroudering veroorzaken
 • Een te hoge dosis UV-straling verhoogt het risico op huidkanker. Er zijn verschillende soorten en gradaties hiervan bekend.

Waarop hebben we geselecteerd?

Wanneer je een daglichtlamp wilt kopen, is het slim om duidelijk te hebben waar de daglichtlamp aan moet voldoen. Om je hierbij te helpen, hebben wij een aantal zaken voor je op een rijtje gezet:

 • De intensiteit van de daglichtlamp moet minimaal 10.000 lux zijn. Een lux staat gelijk aan het licht van een kaars. Hoe meer lux, hoe korter je er gebruik van hoeft te maken
 • Zorg ervoor dat de lamp geen UV-straling bevat
 • Kies een lamp die goed bij jouw persoonlijke behoeften past
 • Houd rekening met het formaat van de lamp, met in gedachten de plaats waar je deze wilt gebruiken

Moet je het hele jaar door aan lichttherapie doen?

Vooral in de wintermaanden zou je lichttherapie moeten toepassen. In de zomermaanden, wanneer de zon volop schijnt, kun je ook gewoon naar buiten gaan om daar je zonlicht en daglicht op te doen. Maar in de zomer is het weer natuurlijk ook veel uitnodigender om naar buiten te gaan en een heerlijke wandeling te maken.

De 5 beste daglichtlampen van 2023

Er zijn een aantal daglichtlampen die erbovenuit steken. De beste daglichtlampen zullen we hieronder voor je benoemen en beschrijven.

1

Philips Somneo Sleep & Wake Up Light

Beste daglichtlamp van philips
9.3Expert Score
Superieure Daglichtlamp Met Unieke Functies

Deze opvallende daglichtlamp biedt een serene zonsopgang simulatie, waardoor je vredig en energiek wakker wordt. De veelzijdige functies van dit model variëren van het helpen in slaap vallen tot het personaliseren van de instellingen aan jouw voorkeur. De powerwake stand en ingebouwde sensoren werken hand in hand om een perfecte omgeving te creëren voor een rustgevende slaap en wakker worden. Bovendien biedt de mogelijkheid om muziek te gebruiken een bonus voor extra ontspanning.

Krachtige punten
 • Powerwake stand voor een verfrissende start van de dag
 • Intelligente sensoren die een optimale omgeving vormen
 • Muziek functionaliteit voor extra rustgevende ervaring
2

Medisana LT 460 Daglichtlamp

Medisana daglichtlamp
8.7Expert Score
Voortreffelijke Daglichtlamp Met Superieur Design

Met het strakke design en de hoogwaardige afwerking doet deze daglichtlamp niet onder voor de Beurer TL30. De bijgeleverde opbergtas en de ingebouwde standaard benadrukken het gemak van gebruik en draagbaarheid. Of je hem nu horizontaal of verticaal wilt plaatsen, deze lamp biedt een gelijkmatige lichtverdeling en is bovendien zeer energiezuinig.

Krachtige punten
 • Uitzonderlijk energiezuinig
 • Veelzijdige plaatsingsmogelijkheden – zowel horizontaal als verticaal
 • Zorgt voor een gelijkmatige en consistente lichtverdeling
3

Beurer TL30 Daglichtlamp

8.1Expert Score
Compacte Daglichtlamp van Hoog Aangeschreven Merk

Van een gerenommeerd merk in daglichttechnologie komt deze compacte en draagbare lamp, ontworpen met een ongeëvenaarde expertise. Met zijn compacte formaat past het overal en kan het gemakkelijk worden meegenomen naar kantoor of elders. Daar komt bij dat dit model geen gebruik maakt van UV technologie, waardoor het veilig is voor langdurig gebruik. Bovendien is zowel horizontaal als verticaal gebruik mogelijk, waardoor het zich aanpast aan elke omgeving.

Krachtige punten
 • Compact formaat voor eenvoudige draagbaarheid
 • Veilig zonder UV technologie
 • Aanpasbaar met horizontale en verticale gebruiksmogelijkheden
4

Philips LED lamp 4-32W E27 350lm 6500K Daglicht

7.5Expert Score
Multifunctionele Lichtbol als Daglichtalternatief

Hoewel dit geen traditionele daglichtlamp is, biedt deze lichtbol wel hetzelfde soort licht als daglicht. Het helpt om vermoeidheid te verminderen en alertheid te verbeteren. Let bij het gebruik ervan echter op dat er geen dikke, grote kap over de lamp komt, anders verliest deze zijn functionaliteit. Typisch wordt dit type lamp gebruikt in nachtlampen of bureaulampen en het is ook een goede keuze voor energiebewuste gebruikers dankzij de LED-technologie.

Krachtige punten
 • Daglicht gelijkende kleurstelling
 • Grote fitting voor eenvoudige installatie
 • LED-technologie voor energie-efficiëntie
5

Medisana DG 100 Daglichtbril

6.9Expert Score
Innovatieve Bril Met Daglichtsimulatie Technologie

Deze unieke bril biedt een frisse benadering op de traditionele daglichtlamp. Via een USB-poort opgeladen, werkt deze bril op basis van blauwlicht technologie. Je kunt hem dragen terwijl je je dagelijkse activiteiten uitvoert en het helpt om je energiebalans te verbeteren. Door het blauwe licht overdag wordt je melatonine gehalte verlaagd, waardoor je je energieker voelt en minder snel moe wordt. Bovendien is het door zijn kwaliteitsmaterialen en comfortabel ontwerp gemakkelijk lange periodes te dragen.

Krachtige punten
 • Verhoogt je energie niveaus gedurende de dag
 • Gemaakt van hoogwaardige materialen voor comfort
 • Geavanceerde blauwlicht technologie ingezet
Mindere punt(en)
 • Voornamelijk bedoeld voor overdag gebruik

   Kussen tips
   Enable registration in settings - general