Als je slecht slaapt of moeilijk in slaapt is een slaapdagboek bijhouden misschien een optie. Het gaat dan over een boekje waarin jij bij gaat houden wanneer en hoe je slaapt. Je krijgt hierdoor een beter inzicht in je nachtrust. Maar wat is de reden dat een slaapdagboek bijhouden nuttig kan zijn? Hoe kun je dit het beste doen? We gaan hier dieper op in met dit artikel en hopelijk kan dat jou helpen om beter in slaap te vallen en door te slapen.
Een slaapdagboek bijhouden, waarom?
Je wil graag meer inzicht in je slaappatroon en dit kun je krijgen door een slaapdagboek bij te houden. Je gaat dan namelijk een goed beeld krijgen van de kwaliteit en ook van de lengte van je slaap. Omdat je graag je nachtrust wil verbeteren is dit een goede stap. Het is de energie dan ook meer dan waard om er snel mee te beginnen.
Je gaat bijhouden hoe lang dat je geslapen hebt, maar ook of jij de hele nacht door hebt geslapen en of je wakker bent geworden en zo ja wanneer. Daar blijft het niet bij, want je gaat ook bijhouden wat er eventueel invloed kan hebben op je slaap, zoals heb jij koffie gedronken vandaag en zo ja hoeveel? Heb jij alcohol op net voordat je naar bed bent gegaan? Heb je nog wat gegeten net voordat je wilde slapen? En wat heb je toen gegeten?
Nadat je een paar dagen hebt gekozen voor een slaapdagboek bijhouden, zie je al snel een patroon. Wat doe je allemaal voordat je gaat slapen? Je kunt misschien ook al zien waar het mis gaat, als je een keer koffie drinkt voordat je gaat slapen en die nacht is dan onrustig, dan is dat al iets wat je kunt veranderen.
Zo zullen er meer items zijn die je opvallen en dat is precies de reden dat een slaapdagboek bijhouden inzicht gaat geven in jouw slaappatroon. Je kunt zelf zien waar het mis gaat en wat je dus kunt veranderen zodat je beter kunt slapen (het proberen in ieder geval meer dan waard).
Tips slaapdagboek bijhouden
Je wil graag beginnen met een slaapdagboek bijhouden, maar hoe pak je het aan? Maak het om te beginnen niet te ingewikkeld. Zo eenvoudig mogelijk houden is eigenlijk de beste tip die wij je kunnen geven. Maar wat ga je zoal bijhouden? Denk aan de volgende vragen:
- Hoe laat ben je naar bed gegaan en wanneer ben je wakker geworden?
- Heeft het lang geduurd voordat je kon slapen, hoe lang ongeveer?
- Hoeveel uur heb jij achter elkaar kunnen slapen?
- Ben jij tussendoor wakker geweest en zo ja hoe vaak?
- Hoe voelde je je toen je net wakker werd?
- Heb jij een heftige droom gehad?
Dit zijn vragen die je in de ochtend kunt beantwoorden na een nacht van hopelijk slapen. Maar voordat je gaat slapen zijn er ook al wat vragen die je kunt beantwoorden, zoals:
- Heb jij koffie of cafeïne op vandaag? Zo ja hoeveel?
- Heb je genoeg kunnen bewegen vandaag, ben je genoeg buiten geweest?
- Heb jij net gesport voordat je bent gaan slapen?
- Heb je voldoende natuurlijk daglicht gehad?
- Heb je overdag een half uurtje of meer geslapen?
- Heb je ontspanningsoefeningen gedaan?
- Gebruik jij wellicht medicatie, zo ja waarvoor, hoe vaak en wanneer?
Als je deze vragen hebt beantwoord krijg je ook al een goed zicht op hoe dat er voorstaat. Maar dan is het tijd voor het vervolg. Je gaat over van een slaapdagboek bijhouden naar actie!
Slaapdagboek bijhouden omzetten naar actiepunten
Het beste wat je kunt doen is een slaapdagboek bijhouden en dat doe je dan gedurende een of twee weken aan een stuk door. Dit kan jou namelijk een goed beeld geven van de huidige stand van zaken. Als je het iedere dag op hetzelfde moment doet dan wordt het een gewoonte en kun je het zelf leuk vinden om de dag even te analyseren. Het gaat jou namelijk echt inzicht geven in hoe dat je de dag doorkomt en wat je doet voordat je gaat slapen. Dit heeft allemaal invloed op hoe je kunt slapen en dat maakt het ook zo interessant om te kiezen voor een slaapdagboek bijhouden.
Als je je slaapdagboek gaat analyseren dan ga je op zoek naar verbeterpunten. Wat doe je op de momenten dat je goed slaapt anders dan op de dagen dat je veel wakker wordt? Merk je dat je goed slaapt als je overdag veel buiten bent geweest of bent wezen sporten? Welke verschillende kussens werken het beste? (Tip test een goed hoofdkussen, check onze hoofdkussen review). Dan zal dat iets zijn wat je vaker moet doen om beter door te kunnen slapen. Misschien merk je dat je cafeïne drinkt en dan niet goed slaapt, dan kun je dat maar beter achterwege laten.
Jij kunt het zelf!
Vaak kun je door het bijhouden van een slaapdagboek zelf inzicht krijgen in wanneer het goed gaat en wanneer je minder goed slaapt. Aan de hand van die gegevens kun jij een beeld vormen van wat je anders kunt doen. Hoe laat ga je naar bed, hoe laat sta je op, slaat je goed door? Een ritme is fijn en je zal ook merken als je dagelijks op hetzelfde moment naar bed gaat, dat je dan ook beter slaapt omdat het je biologische klok is en dan went je lichaam er ook aan. Doe wat goed voelt en ga een slaapdagboek bijhouden om beter te kunnen slapen.
Wij van Kussentips schrijven artikelen over kussens waaronder ergonomische kussens, decoratieve kussens, kussens voor het slapen en kussen reviews. Ons prioriteit is het geven van goede up-to-date informatie zodat jij alle informatie kan vinden op één plek.