Hoe doe je een deken haken?

Hoe doe je een deken haken

Hoe leuk zou het zijn als je zelf een deken kunt haken? Maar hoe moet je een deken haken? Dit is een vraag die veel mensen hebben als ze het graag zelf willen realiseren. Geen zorgen, want wij kunnen je hierbij helpen. Wij geven je verschillende tips over hoe een deken haken in zijn werk gaat. Lees het daarom aandachtig door en dan kun jij zelf een eigen deken haken!

Zelf een deken haken

Als je denkt aan zelf een deken haken, dan moet je je goed voorbereiden, denk hierbij aan:

 • Hoe groot moet het deken zijn dat je wil haken? De maat hangt af van het doel en voor wie het is bedoeld. Is het voor een baby, een kind, een tiener, een volwassenen of wil je een plaid haken?
 • Als je weet hoe groot je deken moet zijn dan kun je garen kiezen. De keuze hiervan hangt eigenlijk ook weer af van de afmetingen en de dikte van het deken wat je wil maken. Ook moet je je afvragen hoeveel ervaring je hebt met haken. Als je net pas bent begonnen kun je het beste voor glad garen gaan, een lichtere kleur en dan middel dik garen. Wanneer je de keuze hebt gemaakt een plaid of babydeken te haken dan heb je 3-4 bollen nodig.
 • Dan moet je nog de keuze maken welke maat haaknaald het gaat worden. Je hebt ze vanaf B (2,25mm tot S (19mm). Het kiezen van een haaknaald gaat niet vanzelf. Je moet dan bijvoorbeeld denken aan hoe dikker dat de haaknaald is, hoe groter de steek zal worden. Grote steken zijn veel losser en dan krijg je een luchtiger deken.
 • Je gaat als laatste nu een steek kiezen. Welke steek je kiest, zal bepalen hoe het deken wordt samengesteld. Er kan gekozen worden voor allerlei steken.
 • Als je dons gebruikt zou je een donsdeken kunnen haken.

Patroon in toeren haken

Als je graag een deken wil haken met een patroon in toeren, dan is het van belang dat je eerst een lossen ketting haakt die zo lang moet zijn als de breedte van jouw deken. Wat ga je dan doen?

 • Je maakt om te beginnen vrij losse steken, je moet namelijk ook goed terug in kunnen steken.
 • Het beste kun je een veelvoud nemen van 5 of 10 steken, dan kun je goed bijhouden of je ineens een steek mist of extra bij hebt gemaakt.
 • Ga na hoeveel extra lossen je nodig hebt. Je moet namelijk keren als je naar de volgende toer gaat. Als je een vaste kiest dan is dat één losse en bij een stokje dan zijn dat er drie.  
 • De volgende stap is dat je je werk gaat keren en dan moet je met de tweede toer beginnen. Je moet dan voor een vaste steek de haaknaald in de tweede lus doen vanaf de naald. Als je een stokje wil dan moet je de haaknaald in de derde lus vanaf de naald steken.
 • Je gaat met het toeren haken door tot je de gewenste lengte hebt behaald. Het is een idee om tijdens het haken af en toe je steken te tellen.

Zigzag rijen maken voor een deken haken

Als je graag een deken wil haken dan kun je ook denken aan zigzag rijen. Hoe gaat dat in zijn werk? Dat leggen we je hieronder uit:

 • Je kunt verticale zigzag rijen maken. Hiervoor haak je eerst een lossenketting in een veelvoud en dat van 12 + 2 steken.
 • Rij 1 bestaat dan uit 2 vasten in de tweede vaste. Je hebt dan ** 5 vaste, dan 1 losse overslaan, dan 5 vasten, 3 vasten in de volgende losse. Dan moet je dat herhalen vanaf **. Dit doe je dan tot je 12 steken over hebt gehouden. Je haakt dan 5 vasten, 1 losse moet je dan weer overslaan, dan 5 vasten en dan 2 vasten in de laatste losse, dan nog 1 losse en dan keren.
 • Rij 2 bestaat dan uit 2 vasten in de 2e steek. Bij ** 5 vasten en dan 2 steken overslaan, dan weer 5 vasten, 3 vasten in de volgende steek. Dit blijf je dan herhalen vanaf ** tot je 12 steken over hebt gehouden. Dan weer 5 vasten, 2 steken overslaan, weer 5 vasten en dan 2 vasten in de laatste steek, dan nog 1 losse en dan keren. Je blijft dan rij 2 herhalen tot het werk lang genoeg is. 

Je zou ook nog horizontale zigzag rijen kunnen maken. Je moet dan hetzelfde doen als bij de verticale zigzag rijen, alleen steek jij dan in de achterste lusjes in. Je krijgt hierdoor dan een horizontaal zigzag effect. Het deken heeft dan meer volume. Als je meer voor hitte gaat dan kan je beter kijken naar een verwarmingsdeken.

   Kussen tips
   Enable registration in settings - general