Om een antwoord te geven op de vraag hoeveel uur diepe slaap heb je nodig, is het van belang om eerst meer te weten te komen over wat er wordt bedoeld met diepe slaap. Maar ook waarom dat een diepe slaap van belang is en wat er gaande is als je niet genoeg diepe slaap krijgt. Middels dit artikel zullen we je hierover informeren, dus lees het op je gemak door en dan heb je snel een antwoord op de vraag hoeveel uur diepe slaap heb je nodig?
Diepe slaap, wat is dat?
De term diepe slaap komen we regelmatig tegen, maar wat wordt er eigenlijk mee bedoeld? Een andere naam voor diepe slaap is slow-wave slaap. Dit is de derde fase van je slaapcyclus. Je hartslag en je ademhaling zijn tijdens je diepe slaap vertraagd en je spieren zijn dan ontspannen. Gemiddeld is het zo dat mensen na een uur na het inslapen in de eerste slaapperiode terecht komen.
Het zal zich 4/6 keer herhalen gedurende de nacht. In deze periode zal je wat lastiger wakker worden. Gaat je wekker in deze periode? Dan zal je merken dat je een soort duf gevoel hebt bij het opstaan en je voelt je ook echt niet uitgerust. Na een uur zal het wel verdwijnen maar het is wel vervelend.
Meer over onze slaapfasen
Eigenlijk bestaat onze slaap uit vier verschillende fasen die elkaar af blijven wisselen. Alle vier de fasen kun je vaak binnen anderhalf tot twee uur doorlopen. Omdat we een hele nacht slapen zal de cyclus zich dus ook blijven herhalen. We noemen de eerste drie fasen ook wel de REM slaap. Welke fasen zijn er dan allemaal?
- De eerste fase is eigenlijk een korte fase. Je valt dan in slaap vanuit een soort slaperig gevoel. Hierdoor worden je hartslag en ademhaling ook vertraagd.
- De tweede fase is een fase waarin je ongeveer 50% van je nachtrust in verkeerd. Dit noemen we ook wel een lichte slaapperiode en dan zijn de hartslag en ademhaling verder vertraagd en de spieren zijn dan echt ontspannen. Gedurende deze fase zal ook je lichaamstemperatuur dalen.
- Dan heb je de derde fase en dan bereik je je diepste slaap. Je ademhaling en hartslag vertragen en dat komt door de trage hersengolven. Je lichaam zal in deze periode zichzelf herstellen van inspanningen van de afgelopen dag en het stimuleert ook de aanmaak van je hormonen. Je krijgt dan weer nieuwe energie om de volgende dag fit te beginnen.
- De vierde fase is eigenlijk de REM slaap. Je hersenactiviteiten kun je dan vergelijken met die in een wakkere toestand. Je lichaam zal dan wel ontspannen blijven en niet bewegen. Deze fase is van groot belang voor emotieregulatie. Tip: één slaaprobot helpt je om in REM slaap te komen en te blijven.
Belang van diepe slaap
Waar veel mensen niet bij stilstaan is dat een diepe slaap van groot belang is, maar waarom dan eigenlijk? Tijdens je diepe slaap krijgt je lichaam groeihormonen en draagt deze af aan de reparatie en voor het opbouwen van botten, weefsel en spieren.
Maar het speelt ook een grote rol bij je immuunsysteem, je wil ziekten als het kan zoveel als mogelijk voorkomen! Maar het herstelt zich ook en reguleert het glucosemetabolisme. Je lichaam heeft hierdoor als je wakker wordt weer genoeg energie om de dag te beginnen.
Ook voor de ontwikkeling van je hersenen is een diepe slaap van groot belang. Dit komt omdat het een aantal cognitieve functies reguleert, maar ook je geheugenfuncties. Het stimuleert daarnaast ook nog je motorische vaardigheden en ook zorgt het ervoor dat je de taal nog beter kunt beheersen.
Gedurende de dag krijgen je hersenen erg veel prikkels en ze moeten veel informatie verwerken. Het is van belang dat je hersenen ook de tijd krijgen om de prikkels en informatie weer te kunnen verwerken en dat kan door een diepe slaap nog beter.
Hoeveel diepe slaap heb je dan echt nodig?
Dit is een goede vraag, want hoeveel diepe slaap iemand nodig heeft, kan ook weer per persoon verschillen. Als we kijken naar volwassenen, dan slapen deze gemiddeld 7/8 uur per nacht. In totaal zijn volwassenen tussen de 13 en 25% van hun slaap in een diepe slaap te vinden. In deze periode slaap je erg diep en word je niet snel uit jezelf wakker.
Als je dus uit zou gaan van een nachtrust van zeven uur gemiddeld, dan ben je ongeveer 55 tot 97 minuten per nacht in een diepe slaap te vinden. Maar dit is wisselend want sommige mensen hebben nou eenmaal meer slaap nodig dan anderen.
Krijg je niet genoeg diepe slaap?
Het kan zijn dat je niet genoeg diepe slaap krijgt. Mocht dat bij jou zo zijn dan heb je een grotere kans op lichamelijke en cognitieve klachten. Denk hierbij aan chronische vermoeidheid. Je kunt problemen krijgen met je geheugen, je kunt dingen minder goed onthouden en het kan weer invloed hebben op je immuunsysteem.
Je weerstand gaat naar beneden en je bent vatbaar voor ziekten. Blijf daarom goed in de gaten houden of dat jij genoeg slaap krijgt. Mocht er wat aan de hand zijn en je blijft piekeren of stress ervaren, dan kun je maar beter een arts raadplegen. Een goede diepe slaap heeft iedereen nodig, dus zorg ervoor dat jij hier ook optimaal van mag genieten (lichamelijk en geestelijk).
Wij van Kussentips schrijven artikelen over kussens waaronder ergonomische kussens, decoratieve kussens, kussens voor het slapen en kussen reviews. Ons prioriteit is het geven van goede up-to-date informatie zodat jij alle informatie kan vinden op één plek.