Kussentest: Welk kussen past bij mij?

Kussentest

Welke kussen het beste bij je past, is een persoonlijke voorkeur en kan dus bij iedereen anders zijn. Het ligt er hierbij vooral aan of je een rug-, buik- of zijslaper bent, maar ook of je snel last krijgt van je nek of rug. Daarnaast kan het natuurlijk ook nog zo zijn dat je allergisch bent voor bepaalde vullingen zoals dons of veren.

De hardheid van je kussen wordt bepaald door de hoeveelheid vulling, des te meer vulling, des te harder je kussen is. Weet je niet goed welk kussen je fijn vindt, dan is het aan te raden dit uit te proberen. Kijk hierbij wel naar hoe jij slaapt, want daar haal je al veel uit.

Wat is een goed kussen voor je nek?

Wanneer je last hebt van je nek zijn hier veel verschillende oorzaken voor te vinden. Het kan zijn dat je stress hebt of een verkeerde beweging hebt gemaakt, maar het kan ook goed zo zijn dat je een verkeerd kussen hebt.

Kijk bijvoorbeeld eens naar hoe lang je dit kussen al gebruikt, want dit heeft veel impact. Gebruik je hem al vijf jaar, of zelfs richting de tien jaar, dan zijn veel eigenschappen van het kussen al verloren gegaan. Daarnaast is het ook nog eens heel erg onhygiënisch om zo lang op hetzelfde kussen te slapen.

Wervels

Wil je zonder pijn wakker worden, dan is het belangrijk dat je hier een goed kussen voor gebruikt. Dit kussen moet niet alleen je hoofd ondersteunen, maar ook je nek- en rugwervels. Dit houdt in dat de holte tussen je hoofd, schouders en hals opgevuld moet zijn door het kussen. Ook je slaaphouding is hierbij belangrijk, want wanneer je op je buik of rug slaapt heb je vaak een zachter kussen nodig dan wanneer je op je zij slaapt. Lees meer over kussens tegen schouderpijn.

Synthetisch kussen

Een synthetisch kussen is voor vrijwel de meeste slapers geschikt, omdat je deze kunt vormen zoals jij het wilt en eenvoudig weg kunt halen of juist extra bij kunt voegen. Donskussens zijn ook aan te passen maar zijn vaak zachter, waardoor hij voor zijslapers minder geschikt is. Een visco of traagschuim kussen verplicht je in een bepaalde houding te gaan liggen, omdat deze zich naar je hoofd vormt. Zeker wanneer je last hebt van nekpijn of een whiplash, is dit kussen ideaal.

Wat is een goed hoofdkussen?

Wat nou een echt goed hoofdkussen is hangt van bepaalde punten af. Zo is je slaaphouding belangrijk, maar ook de breedte van je schouders, de hardheid van je matras, je eigen voorkeuren en of je bepaalde allergieën hebt of veel transpireert.

Een goed hoofdkussen moet ervoor zorgen dat je hoofd tijdens het slapen niet achter- of voorover buigt, maar ook niet te ver opzij. Je hoofd moet in principe dan ook op een rechte lijn liggen met je ruggenwervels. Welk kussen je daarvoor moet gebruiken hangt dus erg of van je positie. Vanzelfsprekend liggen je hoofd en wervels anders wanneer je op je zij, rug of buik slaapt.

Belangrijk is ook dat een goed kussen altijd zorgt voor een vermindering van rug- of nekklachten. Wanneer dit niet het geval is, is de kans groot dat je niet het juiste kussen hebt. Toch dien je ook naar je matras te kijken, want ook deze speelt een rol bij je lichamelijke klachten.

Wat is een goed kussen voor buikslapers?

Op je buik slapen is niet de meest ideale houding, omdat je op die manier constant met je hoofd naar links of rechts ligt. Dit zorgt ervoor dat je sneller rug- en nekklachten kunt krijgen. Dit wil je uiteraard voorkomen, en daarom doe je er goed aan hier een geschikt kussen voor te vinden. Slaap je op je buik, dan doe je er goed aan een laag en zacht kussen aan te schaffen. Deze zorgt er namelijk voor dat je hoofd en wervels op één lijn liggen.

Het juiste kussen voor een buikslaper is er dus één die erg zacht is en weinig vulling heeft. Heb je namelijk een kussen met veel vulling, dan lig je veel te hoog. Dit zorgt voor klachten in je nek en rug, omdat deze dan niet op één lijn zitten. Je nek kan er zelfs overbelast door raken waardoor er nog meer klachten kunnen ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld een lichaamskussen zijn.

Wat is een goed kussen voor zijslapers?

Wanneer jij op je zij slaapt ligt de meeste druk op je schouders. Ook is het zo dat er veel ruimte zit tussen je hoofd en het matras wanneer je op je zij slaapt. Daarom is het belangrijk te kiezen voor een stevig en vol kussen. Het kussen moet voldoende ondersteuning bieden aan je hoofd, maar ook aan je nek.

Een goed kussen is er één die je kunt vormen zodat hij voor jou perfect is. Hierbij zorg je er niet alleen voor dat je hoofd goed ligt, maar ook dat je schouders voldoende ondersteuning hebben, je nek- en rugwervels op één lijn liggen en dat de ruimte tussen je hoofd en het matras voldoende wordt opgevuld. Hier zijn verschillende kussens voor te vinden. Welke het beste voor jou is, hangt echt van je voorkeuren af.

Kussen tips
Enable registration in settings - general