De 5 beste dons kussens Koopgids

Goed slapen is belangrijk. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je dag goed en fris kunt starten. Dat is belangrijk. En een kussen draagt daaraan bij. Zaak dus om ervoor te zorgen dat je over een goed kussen beschikt. Dons is daar perfect voor. Een kussen dat van dons gemaakt is zorgt ervoor dat je je hoofd heerlijk te ruste kunt leggen en goed uitgerust weer wakker wordt. Maar wanneer je een donzen kussen wilt aanschaffen is het wel verstandig om op een aantal dingen te letten. Waar moet je op letten bij het kopen van een dons kussen?

Wat is een dons kussen?

Als je een kussen van dons wilt kopen dan is het belangrijk om goed op een aantal zaken te letten voordat je het kussen koopt. Allereerst wil je er natuurlijk zeker van zijn dat de kwaliteit van het kussen goed is en dat het past bij jouw lichaamsvorm. Ieder mens heeft een andere slaaphouding en heeft daardoor andere behoeftes.

Een goed kussen hoort daarbij want een kussen heeft als doel om jouw hoofd te ondersteunen. Daarom is het ook belangrijk om een kussen te kiezen dat echt goed bij jou past. Zo voorkom je dat je een dons kussen koopt dat niet comfortabel ligt want ook in dons kussen zitten diverse verschillen.

Hoe wordt een dons kussen gemaakt?

Je hebt meerdere soorten dons kussens. Je hebt donzen kussens die gemaakt zijn van eendenveren en van ganzenveren. Je zou denken, veren zijn toch veren? Dat is zeer zeker niet waar. Ook heerst er een bepaald taboe rondom dons vanuit de dierenactivisten beweging, dons zou dier onvriendelijk zijn. Maar ook dat taboe kan naar het rijk der fabelen.

Vroeger was het inderdaad wel zo dat dons niet op een diervriendelijke manier werd geplukt maar de afgelopen tientallen jaren is hier vanuit de media veel aandacht voor geweest en daardoor zijn de leefomstandigheden en de wijze waarop de dons verzameld wordt ook verbeterd en is hier een streng toezicht op.

Verschil ganzen en eenden dons

Zoals je hebt kunnen lezen is er verschil tussen ganzen en eenden dons. Het grote verschil is dat ganzen dons groter is en daardoor ook betere dons vlokken heeft. Doordat de dons vlokken groter zijn heb je meer volume om te vullen en ook is ganzendons beter in het isoleren. Dat wil zeggen, dat het meer warmte biedt dan eendendons.

Nu zou je denken, eureka probleem opgelost, ganzendons is beter dan eendendons. Dat is niet waar. Je hebt namelijk ook hoge kwaliteit eendendons en dat is altijd nog beter dan bijvoorbeeld een goedkopere kwaliteit ganzendons kopen. Over het algemeen is het wel zo namelijk dat eenden dons wel goedkoper is dan ganzendons.

De voordelen van een donzen kussen

Een donzen kussen biedt enorm veel voordelen ten opzichte van synthetische kussens. Eenmaal een donzen kussen gehad dan ben je helemaal om en wil je niet meer anders. Een donzen kussen is een heerlijk kussen om op weg te dromen en je op te laden voor een nieuwe dag. Geniet daarom van de vele voordelen van een donzen kussen.

Heerlijk wegzakken in dromenland

Een donzen kussen heeft best een hoog knuffelgehalte. Het is stevig en toch ook zacht en met een heerlijke hoes eromheen ben je binnen enkele seconden in dromenland. Daarnaast vormt dons zich vrij makkelijk aan de vorm van jouw hoofd en dat is voor het uitrusten erg fijn.

Duurzaam

Een donzen kussen kan heel veel jaren meegaan ten opzichte van bijvoorbeeld kussen die van synthetische materialen zijn gemaakt. Daarmee is een donzen kussen dus veel duurzamer. Met een donzen kussen kopen werk je dus mee aan een meer bewuste wereld waarin er minder geconsumeerd hoeft te worden en dat is altijd een goede ontwikkeling en investering.

Hoge opname van vocht

Ieder mens verliest in de nachtelijke uren veel vocht. Gemiddeld ronde twee deciliter per nacht. Dat vocht wordt opgevangen o.a. in de nachtkleding waarin je slaapt maar ook het matras en de kussen. Een goede vochtregulatie is erg belangrijk en precies daar is dons erg goed voor.

Heerlijk warm!

Dons isoleert erg goed. En dat betekent dat een donzen kussen heerlijk de warmte vast weet te houden. In de koude wintermaanden is dit extra fijn. Dat komt omdat eenden en ganzen in de winter juist warm blijven door hun vacht, de veren dus en dat zorgt dat jij het ook lekker warm zult hebben met jouw donzen kussen.

Nadelen van donzen kussens

Hoe mooi donzen kussens ook zijn, natuurlijk zijn er ook nadelen aan dons. En het is goed om je dit op voorhand te realiseren. Het is namelijk zonde als je achteraf spijt krijgt van je aankoop omdat je niet genoeg op de hoogte was van de nadelen van dons.

De prijs

Donzen kussens zijn niet goedkoop wanneer je de prijzen vergelijkt met synthetische kussens. Maar dat heeft natuurlijk alles te maken met de kwaliteit van de kussens en het is duurder om ganzen kussens te maken. Wanneer je een beperkt budget hebt kan het dan ook lastig zijn om donzen kussens aan te schaffen. Dan is het wachten of zoeken naar een leuke aanbieding.

Niet makkelijk te reinigen

Dons kun je niet makkelijk reinigen. Als je je dons kussen namelijk in de wasmachine stopt loop je het risico dat de vorm eruit verdwijnt. En dat is natuurlijk wel heel erg zonde. Een dons kussen kun je wel met een handwas reinigen, als je vlekken wilt verwijderen maar in de wasmachine is dus niet verstandig.

Waar je op moet letten bij de aanschaf van een dons kussen

Als je een dons kussen gaat aanschaffen is het goed om op een aantal dingen te letten. Allereerst is het belangrijk dat je weet wat je budget is. Ten tweede is het belangrijk dat je een keuze maakt in welk type dons je wilt kopen. Welke dons soort past het beste bij jou, gans of eend? Dit zijn wel cruciale dingen die je moet weten voordat je de aanschaf doet.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je niet alleen jezelf blind staart op de prijs. Het is natuurlijk leuk als je voor een mooie, goedkope prijs een dons kussen op de kop tikt maar vaak laat de kwaliteit dan ook te wensen over. Voor kwaliteit betaal je nu eenmaal. En zeker met dons is die stelregel van toepassing.

Heb je echt een beperkt budget dan kun je beter nog even doorsparen tot je een goed kussen kunt aanschaffen. Uiteindelijk zal je daar op de lange termijn alleen maar meer profijt van hebben. Zeker wanneer je de aanschaf ook nog combineert met bijvoorbeeld de aanschaf van een dons dekbed.

Investeren in een dons kussen is investeren in een goede nachtrust. Door de aanschaf van een dons kussen ben je verzekerd van een comfortabel hoofdkussen en die ook altijd de juiste pasvorm biedt en temperatuur. Want hoe fijn is het dat je je lichaamstemperatuur goed vast kunt houden door de isolerende werking van dons?

Een dons kussen is heerlijk zacht, bijna net zo zacht als een knuffelbeer en dat maakt dat je je vrij snel zult kunnen ontspannen en weg kunt glijden in een heerlijke droomwereld. Zo kun je na een nacht slapen heerlijk uitgerust aan de nieuwe dag beginnen. En is je kussen een beetje vervormd? Even opschudden en het dons kussen is weer helemaal zoals het zijn moet.

Een dons kussen biedt dus veel meer voordelen dan nadelen en eenmaal een dons kussen aangeschaft dan wil je nooit meer anders en slaap je als een prins of prinses.

De beste 5 dons kussens van 2022

1

Dons & natuurlatex kussen Prestige medium

9.5Expert Score
Beste dons kussen op de markt

Donskussen.nl verkoopt diverse donzen kussens van de beste kwaliteit. Er is keuze uit eenden of ganzen dons. Verschillende kussens zijn gevuld met diverse percentages dons. Deze kussen is gekomen als beste uit onze test.

Goede punt(en)
 • Hoogste kwaliteit op de markt
 • Groot assortiment
 • Geschikt voor vele wensen
2

Dons hoofdkussen

8.5Expert Score
Goede kwaliteit dons kussen

Deze dons kussen is gekozen als tweede uit onze test. Dit komt voornamelijk doordat deze net wat minder is van kwaliteit dan bovenstaande.

Goede punt(en)
 • Goede kwaliteit
 • Zacht
 • Ergonomisch
3

Ducky Dons Kussen Eendenveren

8Expert Score
Comfortabele dons kussen

Dit dons kussen van Ducky dons bevat gedeeltelijk dons waardoor het onder de dons kussen valt.

Goede punt(en)
 • Comfortabel
4

Ducky Dons Kussen

7.5Expert Score
Stevige dons kussen

Dit dons kussen is ontworpen voor liefhebbers van een stevig kussen.

Goede punt(en)
 • Stevig
 • Comfortabel
5

Ducky Dons Kussen Quattro

7.6Expert Score
Speciaal ontworpen voor lighouding

Dit dons kussen van Ducky Dons is ontwikkeld om de lighouding te bevorderen tijdens het slapen.

Goede punt(en)
 • Redelijke kwaliteit

   Kussen tips
   Enable registration in settings - general